Eğitim

MEB’in Öğretmenlere uygulayacağı yeni sınavın konuları ve konu dağılımları belli oldu

MEB’in Öğretmenlere uygulayacağı yeni sınavın konuları ve konu dağılımları belli oldu

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, öğretmenlere yönelik olarak aldığı yeni sınav kararı ile ilgili detayları Belli oldu. Öğretmenlere uygulanacak olan sınavda sorulacak soruların konuları ve soru dağılımı ile ilgili detaylar şöyle:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenler için hayata geçirilen yeni bir dönem başlıyor. 13 Temmuz 2025'te ilk kez uygulanacak olan Akademi Giriş Sınavı (AGS), öğretmenlik mesleğine aday olanların önündeki en büyük sınavlardan biri olacak.

Puanlama Sistemi

Sınavda başarılı olmak isteyen adaylar için puanlama sistemi büyük önem taşıyor. AGS puanı, adayların yüzde 50'si,Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanı ise yine yüzde 50'si olmak üzere hesaplanacak. Bu sayede hem genel kültür ve yetenekler hem de alan bilgisi detaylı bir şekilde değerlendirilecek.

Sınavın Yapısı

Adayları bekleyen sınavda toplam 130 soru yer alacak. Bu soruların 80'i AGS oturumunda, 50'si ise ÖABT oturumunda sorulacak. Sınavda yer alan soru dağılımı şu şekilde olacak:

  • AGS Oturumu:
    • Sözel Yetenek: Sözcükte anlam, cümlede anlam, anlatımın oluşması, paragrafta anlam ve sözel mantık gibi konulara yer verilecek.
    • Sayısal Yetenek: Temel matematik, grafik ve tablo yorumlama, mantıksal muhakeme problemleri gibi konular sorulacak.
    • Tarih: Osmanlı öncesi Türk devletleri tarihi, Osmanlı tarihi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi gibi konuların bilgisi ölçülecek.
    • Türkiye Coğrafyası: Türkiye fiziki coğrafyası ve Türkiye beşeri ve ekonomik coğrafyası konularına yer verilecek.
    • Eğitimin Temelleri ve Türk Millî Eğitim Sistemi: Eğitim biliminin genel kavramları, kuramları, süreçleri ve uygulamaları, Türk Millî Eğitim Sisteminin genel yapısı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin genel yapısı ve temelleri, eğitim ve öğretimde etik, eğitim ve öğretim teknolojileri gibi konular sorulacak.
    • Mevzuat: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi yasal düzenlemeler hakkında bilgi ölçülecek.
  • ÖABT Oturumu:
    • Adayların başvurduğu alanla ilgili özel bilgi ve becerileri ölçen sorular yer alacak.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi/İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile İmam-Hatip Lisesi (İHL) meslek derslerinde adaylar aynı testi çözecekler. Ancak,puanlama atanmak istenen alana göre farklılık gösterecek. Bu sayede adaylar hem Din Kültürü hem de İHL meslek dersleri için geçerli olacak iki farklı puana sahip olabilecekler.

Önemli Notlar

  • Sınavın tüm detayları, önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik ve ÖSYM protokolü ile birlikte açıklanacak.
  • Adaylar, sınavla ilgili güncel bilgileri takip etmek için Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM'nin resmi web sitelerini ziyaret edebilirler.

Akademi Giriş Sınavı, öğretmenlik mesleğine aday olanlar için oldukça önemli bir sınav olacak. Başarılı olmak isteyen adayların, sınav konularını detaylı bir şekilde çalışmaları ve kendilerini iyi hazırlamaları gerekmektedir.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }