Eğitim

MEB Sınav Yönergesinde Önemli Değişiklikler: Yeni Dönemde Sınavlar Nasıl Yapılacak?

MEB Sınav Yönergesinde Önemli Değişiklikler: Yeni Dönemde Sınavlar Nasıl Yapılacak?

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı, merkezi sınavların daha etkin ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi amacıyla önemli değişiklikler yaparak yeni bir sınav yönergesi yayımladı. 2016'dan beri uygulanan eski yönerge, günümüzdeki ihtiyaçlara ve teknolojik gelişmelere cevap verebilmek için güncellendi.

Yeni Yönergede Neler Değişti?

  • Bina Yöneticilerinin Rolü Artıyor: Sınav binalarında görevli olan bina yöneticilerinin sorumlulukları arttırıldı. Artık bina yöneticileri, oturum bazlı olarak görevlendirilecek ve e-sınav uygulamaları hakkında özel eğitim almaları zorunlu hale getirildi. Bir yıl içinde en fazla 40 sınavda görevlendirilebilecekler.
  • Salon Başkanları ve Gözetmenler: E-sınav salonlarında uygulama ve izleme sorumlusu görevi kaldırıldı. Bunun yerine, salon başkanı ve gözetmen olmak üzere iki personel görevlendirilecek. Bu personelin de hizmet içi eğitim alması şartı getirildi.
  • Özel Öğretmenler de Görev Alabilecek: Merkezi sınavlarda salon görevliliği için ilk kez özel öğretim öğretmenleri de görevlendirilebilecek.
  • Cezaevlerinde Sınav Komisyonu: Cezaevlerinde yapılan sınavların daha güvenli bir şekilde yürütülmesi için bina sınav komisyonu kurulması kararlaştırıldı.
  • İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin Rolü: İl/ilçe milli eğitim müdürleri sınav koordinatörü, ölçme değerlendirme ve sınav hizmetleri biriminden sorumlu il/ilçe milli eğitim müdür yardımcıları ise koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilecek.
  • Hizmetli Görevlendirmeleri: İhtiyaç durumunda hizmetli kadrosu dışında bulunan personeller de hizmetli olarak görevlendirilebilecek. Hizmetlilerin bir yıl içinde alabilecekleri görev sayısı da 40'a çıkarıldı.
  • Sınav Görev Tedbirleri: Sınav görev ihmali durumunda uygulanan görev yaptırımları kademelendirildi. Daha önce bir yıl olan görev yaptırımı süresi, tekrarında iki yıl, ikinci tekrarında ise üç yıl olacak.
  • Görev Tedbirlerinin Kaldırılması: Sınav görev tedbirlerinin kaldırılması taleplerinin değerlendirilmesi için komisyon ve kurullar oluşturulacak.

Yeni Yönergenin Amacı

Yeni sınav yönergesi ile amaçlanan, merkezi sınavların daha adil, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yapılmasıdır. Bu sayede öğrencilerin hakları korunacak ve sınav sonuçlarının daha objektif bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca, sınav süreçlerinde yaşanan sorunların en aza indirilmesi ve teknolojik imkanların daha etkin kullanılması hedeflenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni sınav yönergesi ile merkezi sınavlarda önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, sınavların daha güvenli ve adil bir şekilde yapılabilmesi için önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Yeni yönerge ile birlikte sınav süreçlerinde daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlanması bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-KW05LWMTBL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }