Bugün, 18 Haziran 2025 Çarşamba

Kadriye DEMİREL


UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATI EMEKLİLİKTE DE HAKTIR, KESİLEMEZ!

Meslekte 20 yılını dolduran öğretmenler, yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda gerçekten korundu mu?


Yoksa asıl maksat, yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na oluşabilecek kitlesel öğretmen tepkilerini ortadan kaldırmak mıydı?

Çünkü 2022 yılında maaş artışı için öğretmenlere dayatılan Kariyer Basamakları Sınavında MEB ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer,öğretmenlerin büyük tepkisiyle karşılaşmış ve formalite bir sınavı çözüm olarak kullanıp; tepkiyi, yaşanan krizi geçici olarak çözmüşlerdi.

Sanırım bu sefer Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı oluşabilecek tepkiye karşı önceden önlem alındı ve geçici madde ile 20 yılını dolduran öğretmenlerin tepkisinin önüne geçilmek amaçlandı.  

Çünkü yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu; hizmette 20 yılını dolduran öğretmenlere, Uzman Öğretmenlikte 10 yıl şartı beklemeksizin, Başöğretmenliğe başvuru hakkı tanıyor ve güzel bir kazanım gibi servis ediliyor.

Ancak yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda; Uzman ve Başöğretmenlik ünvanı emeklilikte korunmuyor ve Uzman ve Başöğretmenlik adı altında verilen kariyer tazminatı emeklilikle birlikte sonlanıyor.

Kariyer Tazminatının emeklilikte de korunmasını sağlayan bir düzenleme, bir güvence, kanun içinde geçmiyor.

EMEKLİLİKLE SONLANAN UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATI KAZANIM DEĞİL, ALDATMACADIR.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu; Uzman ve Başöğretmenlik hakkı kazanımı gibi görenler, bu hakkın emeklilikle biteceğini, yok sayılan eğitim fakültelerini, 23 Bin TL maaşla çalışmak zorunda kalacak meslektaşlarını ve öğretmenlere getirilen cezaları unutmasın lütfen!

Emeklilikle biten Kariyer, Kariyer değil; bir aldatmacadır! 

Madem öğretmenlere maaş artışı için Uzman ve Başöğretmenliği şart koşuyorsunuz o halde Uzman ve Başöğretmenlik Tazminatları emekli Öğretmenin Hakkıdır.

Ve değerli öğretmenlerim sizler de “Bana Ne” demeyin lütfen...

Bir gün herkes emekli olacak!

Soruyorum! Uzman ve Başöğretmenler hayatlarının sonuna kadar mı çalışacaklar?

Ki şu an Başöğretmen ünvanı taşıyan öğretmenlerimiz ya da yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ileBaşöğretmen hakkı kazanacak öğretmenlerimiz ölene kadar mı çalışacak?

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATI EMEKLİLİKLE KESİLİYOR ÖĞRETMEN MAAŞI KUŞA DÖNÜYOR.

Mevcut emekli öğretmen maaşıyla, emekli öğretmenlerimizin çoğunluğu ay ortasını getiremiyor, ekonomik sıkıntı içindeler.

Tatilden, sanattan, spordan ve tüm sosyal hayattan mahrum bir hayat kavgası veriyorlar.

Emekli öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu mevcut emekli maaşıyla çocuğunun düğününü yapamıyor, kendi çocuğunun eğitim giderlerini bile karşılayamıyor, dostlarıyla bir kafede bir restorantta buluşamıyor, daha da ötesi evine misafir bile davet edemiyor…

Ayrıca emeklli öğretmenlere verilen, 30 küsür yılın kesintisi emekli ikramiyesi tutarı da başlı başına masaya yatırılması ve güncellenmesi gereken diğer önemli bir konu… 

Soruyorum! 

Meslekte 30 küsür yıl çalışmış bir öğretmen ikramiyesi ile ülke şartlarında ne yapılabilir?

Sonuç olarak; yeni çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu ne göreve yani başlayacak öğretmenlerin ne görevde olan öğretmenlerin ne de emekli öğretmenlerin özlük haklarını korumaktadır.

Göreve yani başlayan, görevde olan ve EMEKLİ ÖĞRETMENLERİN gelir düzeyinin artırılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi bir istek değil ihtiyaçtır.

Tüm Öğretmenler Aynı Gemideyiz! Bana Ne, Deme Öğretmenim!

Ayrıca sendikalara da seslenmek istiyorum.

Öğretmenlik meslek kanunu mecliste onaylandıktan sonra verilen sendikal tepki çare değil, öğretmenleri oyalamaktır. Bu tutum artık bir kenara konsun her yönüyle öğretmenlerin ve öğretmenlik mesleğinin yararı için ortak bir eylem planı yapılsın.

Gerekli mücadele verilerek, öğretmenler ve öğretmenlik mesleği itibarı ve hakları ile ayağa kaldırılsın.

Ve sevgili yöneticilerimize seslenmek istiyorum.

Siz; sindirilmiş, yardım edilmiş, yoksullaştırılmış ÖĞRETMENLER istiyor olabilirsiniz.

Biz; itibar gören, yoksullaştırılmamış ÖĞRETMENLER istiyoruz.

Bunun için de gerek öğretmenlik mesleğimizin bize yüklediği sorumluluk, gerekse yasaların  tanıdığı insan hak ve sorumluluklar bağlamında talep ediyoruz.  

Eğitim Fakültelerinin yok sayıldığı, göreve yeni başlayan öğretmenlerin 23.000 TL'ye çalıştırılacağı, Uzman ve Başöğretmenlik Tazminatlarının emekliliğe yansıtılmadığı öğretmenlere, yeni cezaların getirildiği,gelir adaletinin sağlanmadığı, tüm öğretmenlerin refaha çıkarılmadığı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu kabul edilemez!

UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN TAZMİNATI EMEKLİLİKTE DE HAKTIR, KESİLEMEZ!

Çünkü yasalar gereği, verilen haklar geri alınamaz.

Uzman ve Başöğretmenlik Tazminatları emeklilikte devam etmeli ve memur maaşlarına yapılan seyyanen artışlar emekli maaşlarına da yansıtılmalı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda, öğretmenlik mesleğinin itibarının iadesi, mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi bir istek değil; bir ihtiyaç ve bir zorunluluktur.

Emeklilikte korunmayan hak; hak değil, haksızlıktır. 

Emeklilikte korunmayan kazanım, kazanım değil, aldatmacadır. 

Kadriye Demirel

Eğitimci Yazar

ABD 36 ülkeye seyahat kısıtlaması getiriyor! Trump‘ın seyahat yasağında Türkiye var mı?

Lise Saldırısında 7'si Öğrenci 9 Kişi Hayatını Kaybetti, Saldırgan İntihar Etti!

Almanya'da Zehirli Baharat Paniği! Parti Numarası Verildi, Bu Ürünü Sakın Tüketmeyin!

İngiltere’de Sağlık Skandalı! Aylarca Teşhis Konulmadı, Hastalık 4. Evreye Geldi

ABD Washington'da Saldırı: İki İsrail Büyükelçiliği Çalışanı Öldürüldü!

Çin’de restoranda yangın çok sayıda ölü ve yaralı var

Kanada'da Sokak Festivalinde Kalabalığa Saldırı: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı

Eski milletvekiline seçim çalışmasında dolandırıcılıktan 87 yıl hapis cezası

Eğlence mekanında büyük yangın 79 ölü 160 yaralı

Ünlü Markanın Yumurtalarında Çamaşır Suyu Tespit Edildi! Raflardan Acil Toplatılıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR