Gün ışığından daha fazla yararlanmak için saatlerin ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınması uygulamasının 7 Eylül 2016’daki kararname ile terk edilmiş ve kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmiştir.
Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle sabahçı olarak adlandırılan gruptaki öğrencilerin okula sabah karanlıkta gittiği, öğlenci olarak adlandırılan gruptaki öğrencilerin ise okuldan karanlıkta çıktığı bilinmektedir.
Günlerin kısalmaya başlamasıyla birlikte sorunun yeniden ağırlaşacağını tahmin etmekteyiz. İkili eğitim kapsamındaki öğrenciler ile ikili eğitim yapan eğitim kurumlarındaki eğitim emekçileri “kalıcı yaz saati uygulamasından” olumsuz etkilenmektedir.
Okula ve karanlıkta gidilmesi ve gelinmesi sırasında oluşabilecek trafik kazalarında can ve mal kaybının maddi ve manevi sonuçları olacağı aşikârdır. Kamuoyunda kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle enerji tüketiminde tasarruf sağlanmadığını, aksine elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin daha fazla kâr ettiğine yönelik bir algı gelişmiştir.
İlkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınması uygulamasına geri dönülmesini talep ediyoruz.
Liyakat-Sen Genel Merkezi