Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Halk Eğitim Merkezleri (HEM) ücretli usta öğretici başvuruları için takvim yayımlandı. 2024 yılı için usta öğretici başvuruları ağustos ayında online olarak alınacak ve başvuru sonuçları eylül ayı başında açıklanacak. Başvuruların tamamlanmasının ardından ise kurslar açılacak. İşte, MEB usta öğretici başvurusu detayları ve kurs başlangıç tarihleri.

Antalya’da 6 ilçede okullar için tatil kararı Antalya’da 6 ilçede okullar için tatil kararı

Usta Öğretici Başvuruları Nasıl ve Nereden Yapılır?

Ücretli usta öğretici başvuruları, 01-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında e-yaygin.meb.gov.tr adresi üzerinden online olarak yapılacak. Online başvuruda istenen belgeler, her Halk Eğitim Merkezinde farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak başvuru esnasında sisteme yüklenmesi gereken belgeler şunlardır:

  1. Eğitici Niteliğinize Ait Yeterlilik Durum Belgesi: Diploma, Ustalık Belgesi, Antrenörlük Belgesi, Hafızlık Belgesi, İcazet Belgesi, Transkript (bazı branşlarda lisans veya lisansüstü eğitimi sırasında dersi aldığını belgelemek), 4. Seviye Kurs Bitirme Belgesi vb.
  2. Ek Puan Getirecek Belge: Varsa Lisans Diploması, Ön Lisans Diploması, Pedagojik Formasyon Belgesi (Eğitim Fakültesi mezunu olmayanlar), Usta Öğreticilik Belgesi, Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans Diploması.
  3. SGK Hizmet Döküm Belgesi: Varsa alanınızda eğitici olarak görev yapılan sigortalı günler.
  4. Resmi Kurumlarda Görev Yapanların Görev Yeri Belgesi.
  5. Oryantasyon Eğitimi Belgesi.

Başvuru sonuçları eylül ayı başında duyurulacak olup, kursların açılmasının planlandığı tarih ise 23 Eylül 2024 olarak beklenmektedir.

Teslim Edilecek Belgeler

Online başvuruları olumlu sonuçlanan adayların, görev verildikten sonra aşağıdaki belgeleri Halk Eğitim Merkezine teslim etmeleri gerekmektedir:

  1. Başvuru Formu: Kurumdan temin edilecek.
  2. Diploma: Branşı ile ilgili varsa Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik, Yeterlilik Belgesi veya Antrenörlük (vizesi alınmış) belgesinin aslı ve fotokopisi.
  3. Sabıka Kayıt Belgesi: Son 6 ay içerisinde e-Devlet üzerinden alınmış olması gerekmektedir.
  4. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
  5. Sağlık Raporu: Son 6 ay içerisinde aile hekimi veya hastaneden alınmış olması gerekmektedir.
  6. 1 Adet Fotoğraf.
  7. Sigortalılık Tescil ve Hizmet Kaydı Tespiti - SGK Uzun Vade Hizmet Dökümü Belgesi: e-Devlet'ten barkotlu olarak alınmış olması ve branşınızla ilgili çalıştığınız kurumları göstermesi gerekmektedir.
  8. Usta Öğretici Oryantasyon Belgesi: Belge yok ise Halk Eğitim Merkezine başvuru yapılır. (Eğitim Fakültesi mezunu ve formasyon eğitimi alanlardan istenilmeyecek.)
  9. Askerlikle İlişkisinin Olmadığına Dair Belge: Askerlik çağında olan erkek usta öğretici adayları için.
  10. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Sertifikası: Varsa.
  11. Hijyen Eğitimi Sertifikası: Güzellik ve saç bakımı alanında başvuruda bulunanlardan istenilecektir.

Örgün Eğitim Kurumları ile Diğer Resmi Kurumlarda Görev Yapan Kamu Görevlilerinin Getireceği Evraklar

  1. Başvuru Formu: Kurumdan temin edilecek.
  2. Görev Yeri Belgesi.
  3. Diploma.
  4. Oryantasyon Belgesi: Eğitim Fakültesi mezunu ve formasyon eğitimi alanlardan istenilmemektedir.
  5. Varsa: Antrenörlük, sertifika gibi belgeler.

Usta Öğretici Başvuru Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başvuru sürecinde adayların tüm belgelerini eksiksiz ve doğru bir şekilde sisteme yüklemeleri büyük önem taşımaktadır. Başvuruların ardından yapılacak değerlendirmeler sonucunda, başvurusu kabul edilen adaylar, belirtilen tarihlerde Halk Eğitim Merkezlerinde görev yapmaya başlayacaklardır. Kurslar, planlandığı gibi 23 Eylül 2024 tarihinde başlayacak ve usta öğreticiler, ilgili branşlarda eğitim vermek üzere görevlendirilecektir.

Başvurular sırasında ve sonrasında herhangi bir sorun yaşamamak için, adayların belirtilen tarihlere ve gerekliliklere dikkat etmeleri gerekmektedir. Başvuru süreci ile ilgili herhangi bir sorunuz olduğunda, Halk Eğitim Merkezleri ile iletişime geçebilir veya MEB'in resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.