Zonguldak'ta Afgan işçinin cesedinin yanmış halde bulunmasına ilişkin 6 sanığın yargılanması sürdü

Genel 20.12.2024 23:18:51 0
Zonguldak

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, ruhsatsız maden ocağında çalışan Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'nin cesedinin ormanda yakılmış halde bulunmasına ilişkin 3'ü tutuklu 6 sanığın yargılanmasına devam edildi.

1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar A.A. (52), E.G. (34) ve H.K. (46) ile tutuksuz sanık S.K. (28) Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı.

Diğer tutuksuz sanıklar A.Ç. (46) ve E.D. (22), maktulün ve sanıkların yakınları ile taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Söz verilen Vezir Mohammad Nourtani'nin eşi Qamer Gül Meliki, eşiyle çalışan 2 iş arkadaşının dinlenilmesini talep etti.

Nourtani ailesinin avukatı Kerim Bahadır Şeker de maktulün sadece böbreğinin olduğu tarafın yakıldığını, Afganistan uyruklu A.A. ve A.A'nın tanık olarak dinlenilmesi gerektiğini belirtti.

Bu tanıkların "böbrek alınma olayı"na ilişkin bilgi ve görgüsünün bulunduğunu söyleyen Şeker, dilekçe ekinde sundukları CD'de tanıkların bu yönde beyanlarının olduğunu dile getirdi.

Şeker, adli tıp raporunu kabul etmediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Mevcut delillere göre ölüm nedeninin adli tıp kurumunda belirlenememesi mümkün değildir. Bu nedenle tarafsız üçüncü bir kuruldan ölüm nedeninin tespitine ilişkin rapor talep ederiz. Maktulün yüzünde, köprücük ve kaval kemiğinde kırıklar oluştuğu, dolayısıyla maktulün darbeye de maruz kaldığı raporlarla sabittir. Tüm sanıkların tasarlayarak, planlayarak, canavarca hisle, fikir ve eylem birliği içinde 'kasten öldürme' suçundan cezalandırılmalarını talep ederiz."

Şeker, sanıkların ifadelerinde geçen ve "ırkçılığa" yönelik olduğunu değerlendirdikleri beyanlarına yönelik de suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Sanık A.Ç. ise olay günü maktulün kömür getirip dökmesinin saat 19.50 sıralarında gerçekleştiğini belirterek, "S.K'nin dışarı benim yanıma gelerek maktulü kasıtla 'Adam bayıldı.' demesi, benim içeri girip maktulün dilinin boğazına kaçtığını görmem, dilini çıkarmam yaklaşık 10-15 dakikada yaşanmıştır. Bu sürede 'Böbrek alındı.' demeleri mümkün değildir." diye konuştu.

Telefonu olmadığı için polisi ve ambulansı arayamadığını ifade eden A.Ç, maktulün hastaneye götürülmesi gerektiğini söylediğinde karşı çıkan olmadığını dile getirdi.

Sanık E.D. ise önceki savunmalarını tekrar ederek beraatini istedi.

- Taraf avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı

Sanık S.K. olay gecesi soyunma odasında bulunan kamerayı yukarı çevirdiğinin doğru olduğunu ancak bunu tehdit ve korku altında kalarak yaptığını ileri sürdü.

Bu sırada "Neden yalan konuşuyorsun?" diye tepki gösteren bir kişi salondan çıkarıldı.

Söz alan avukat Şeker'in, "Sanık müdafileri yerinde olsam...." şeklindeki açıklamasına sanık avukatları tepki gösterdi. Taraf avukatları arasında sözlü tartışma yaşanması üzerine heyet, duruşmaya ara verdi.

Duruşma arasında taraf avukatlarının devam eden tartışmasına sanık yakınları da dahil olunca polis ekipleri müdahale etti.

Tarafların yeniden salona alınmasının ardından sanık yakını Ö.A'nın duruşma sırasında video çektiği belirlendi. Ö.A. hakkında "ses veya görüntülerin kayda alınması" suçundan suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Polis ekiplerince telefonuyla alıkonulan Ö.A, mevcutlu olarak savcılığa götürüldü.

Söz verilen sanık H.K. de sanık S.K'yi tehdit etmediğini, S.K'nin yalan söylediğini öne sürdü.

Sanık H.K'nin avukatı Cem Bektaş, raporların hepsinde ölüm sebebinin tespit edilemediğinin belirtildiğini, bu durumda müvekkilinin suç işlediğine dair somut delil bulunmadığını savundu.

Cumhuriyet savcısı, tanık dinlenilmesi ve yeni rapor aldırılmasının reddi ile sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi.

Tanık dinlenilmesi, yeniden rapor alınması ve insanlığa karşı suçlar yönünden ek savunma alınması taleplerinin reddine karar veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu halleri ile tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan avukat Şeker, adliye içinde sanık yakınları tarafından kendilerine yönelik saldırı girişimi olduğunu, suç duyurusunda bulunma haklarını saklı tuttuklarını kaydetti.

- Olay

Kırat Mahallesi'nde yol kenarındaki ormanlık alanda 10 Kasım 2023'te yanmış halde bulunan cesedin, iki gün önce öldüğü anlaşılan 3 çocuk babası Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani'ye (50) ait olduğu belirlenmişti.

Soruşturma kapsamında ruhsatsız işletildiği iddia edilen maden ocağı sahiplerinin de aralarında bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alınmıştı. Zanlılardan A.A, E.G. ve H.K. tutuklanmış, E.D, A.Ç. ve S.K. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Ruhsatsız ocakta çalıştığı öne sürülen Nourtani'nin, iş sırasında fenalaşıp hareketsiz kaldığı ve buradan araçla ormana götürülüp benzin dökülerek yakıldığı iddia edilmişti.

Nourtani'nin cesedinin bulunmasından 4 gün önce jandarma ekiplerince ruhsatsız çalıştırıldığı belirlenen maden ocağının patlayıcıyla kullanılamaz hale getirildiği, fakat zanlıların yeni giriş açarak maden ocağını yeniden faaliyete soktuğu tespit edilmişti.

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.