Yönetmen ve oyuncu Kemal Başar: 'Geleneğimizden yola çıkmazsak uluslararası anlamda büyük işler yapamayız'

- 'Dünyanın büyük sanatçıları kendi kültüründen, kendi geleneğinden yola çıkar. Ben ödenekli tiyatroları ne yazık ki Batı taklitçisi buluyorum. Oysaki bizim kültürümüz çok engin, çok zengin' - 'Berlin, Londra, Amsterdam, Tel Aviv,

Genel 25.04.2023 12:25:47 0
Yönetmen ve oyuncu Kemal Başar:

İSTANBUL (AA) - Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği "Helikopter" oyununun provaları başladı.

Eylül ayında izleyiciyle buluşacak oyuna ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Tiyatro Keyfi Sanat Yönetmeni Başar, Helikopter'in Tuncer Cücenoğlu'nun dünyanın her tarafında oynanan kendi janrında eşsiz bir eseri olduğunu belirterek, "Pek çok ülkeden sonra Türkiye'de Bursa Devlet Tiyatrosu oynamaya çalıştı ama kısa sürdü. İstanbul'da ilk kez biz oynuyoruz. Şahane bir komedi. Çok iyi bir kast yaptık, Tiyatro Keyfi'nin diğer kastları gibi. Murat Taşkent, Ercüment Aydın, Sude Kızık, Mazhar Alican Uğur ve Batuhan Sezer oynuyor. Oyunculuk açısından önemli isimler." dedi.

Başar, oyunun dünyanın her tarafında sergilenen, çok beğenilen, dünya tiyatrolarınca çok istenen bir eser olduğuna dikkati çekerek, İstanbul'da kendi rejisiyle ilk kez sahneleneceğini dile getirdi.

Avrupa kriterlerini taşıyan bir tiyatro olması amacıyla Almanya'da yaşayan Cüneyt Arkan'la Tiyatro Keyfi'ni kurduklarını kaydeden Başar, şunları aktardı:

"Avrupa'ya kısa zamanda entegre ettik, yaptığımız tiyatroyla. Tiyatro Keyfi'nde minimalist tiyatro yapılıyor. Orta oyunundan yola çıkan sahnelemeler yapılıyor. Çünkü geleneğimize sahip çıkmazsak, geleneğimizden yola çıkmazsak uluslararası anlamda büyük işler yapamayız. Dünyanın bütün büyük sanatçıları bunu yapar. Kendi kültüründen kendi geleneğinden yola çıkar. Ben ödenekli tiyatroları ne yazık ki Batı taklitçisi buluyorum. Oysaki bizim kültürümüz çok engin, çok zengin. Kendi kültürümüze yaslanarak, evrensel normları bilerek, görgü, bilgiyi artırarak, estetiği sağlayıp çok iyi sanatçılarla çalışıp, tiyatronun içindeki işletme bilgisiyle ekonomiyi de rayına sokup Avrupa normlarında bir tiyatro yapılabileceğini göstermek istiyoruz ve gösteriyoruz."

Kemal Başar, yurt dışına çok fazla turne yaptıklarının altını çizerek, "Berlin, Londra, Amsterdam, Tel Aviv, Tırgovişte, Gazimağusa, Lefkoşa'ya defalarca gittik. Benim uluslararası alandaki ilişkilerimle dünyanın hemen hemen her tarafına gittik. Şimdi de 'Tut Elimden Rovni' ve 'Amy Winehouse' Güney Kore'ye gidiyor. Eylül ayında ilk kez bir Türk tiyatrosu Güney Kore'deki festivale davet ediliyor. Ben de haziranda yine ilk kez Güney Kore'de Jeju Adası'nda yapılacak tiyatro forumuna katılıyorum Türkiye'yi temsilen. Bu toplantılar ve gidiş gelişler Tiyatro Keyfi'nin kalitesinin sınanması ve o kaliteyi, o çizgiyi geçmesi açısından sanat yönetmeni olarak beni çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Kemal Başar'ın yapması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı"

Tuncer Cücenoğlu'nun kızı Gamze Cücenoğlu ise babasının evrensel konuları bulmakta oldukça usta bir yazar olduğunu dile getirdi.

Helikopter oyununun konusunun bütün dünyayı ilgilendirdiğine işaret eden Cücenoğlu, şunları söyledi:

"Çok kıymetli bir oyun. İlk önce Almanya'da zannediyorum Türkiye'yi temsilen seçiliyor ve sahneleniyor. Ardından da bu oyunu ilk sahneleyen Devlet Tiyatroları oldu. Uzun yıllar (Türkiye'de) sahnelenmedi ama yurt dışında birçok tiyatro tarafından sahnelendi. Sevgili Kemal Başar uluslararası çok önemli bir yönetmen, aynı zamanda da oyuncu. Bu oyunu tekrar yapacak olması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Pandemi öncesi başlamıştık aslında bu çalışmalara ama pandemi girince, doğal olarak tiyatrolar kapandı ve herhangi bir şey yapamadık. Şimdi aynı heyecanla tekrar buluşuyoruz. İnşallah prömiyerde de hep beraber oluruz yine sizlerle."

- "Latin Amerika keşfetti Tuncer Cücenoğlu'nu. Başta Uruguay olmak üzere Şili, Arjantin, herkes repertuvarına almaya başladı"

Dünyanın birçok yerinde babasının eserlerinin sahneye koyulması dolayısıyla ölümsüz bir babaya sahip olduğunu ifade eden Cücenoğlu, "Bir evlat olarak bu inanılmaz gurur verici bir şey. Tam 'Öldü.' dediğim noktada, bir bakıyorum sesi dünyanın farklı yerlerinden geliyor. Şimdi Latin Amerika keşfetti Tuncer Cücenoğlu'nu. Başta Uruguay olmak üzere Şili, Arjantin, herkes repertuvarına almaya başladı. Böyle bir babaya sahip olmak gerçekten çok da büyük sorumluluk." değerlendirmesinde bulundu.

Gamze Cücenoğlu, 2019'da vefat eden babasının çalışmalarını kendisinin yürüttüğünü söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Ona göre kalıcılığına katkı sağlayacak her adımı çok doğru yapıyor olmam gerekiyor. Umarım ülkemizde de Tuncer Cücenoğlu bu kadar tanınır. Benim aslında en büyük üzüntüm bu. Kendi ülkesinde hak ettiği değeri bulamıyor babam. Bütün dünya sahiplenirken 20. yüzyılın en önemli oyun yazarlarından biri olarak Avrupa'da (Samuel) Beckett'larla antolojilere alınırken, Türkiye'de Tuncer Cücenoğlu'nu tanıyan çok az insan var. Benim bütün çabam da ülkesinde yapıyor olmak. Çünkü babam da kendi ülkesi için yapıyordu bunu. 'Öncelikle kendi ülkemin insanı için yazıyorum.' diyordu ama tabii ki bir dünya yazarıydı."

- "Oyun hala güncelliğini koruyor"

Oyuncu Murat Taşkent de daha önce birlikte çalıştığı Başar'dan oyunda rol alması için teklif geldiğini belirterek, "Kendisiyle daha önce bir oyunda çalışmıştık çok keyifli bir çalışmaydı. Çok severek çalışmıştım. Ben de uzun süredir aslında oyunculuğa ara vermiştim. İşin daha çok yazın tarafına geçmiştim. Fakat oyunun konusundan bahsedince, hem de (yönetmen) Kemal ağabey olunca çalışmaya karar verdim. Konuştuk, 'yapalım' dedik. Umarım güzel bir şey çıkar ortaya." dedi.

Oyunda "Genel müdür" karakterini canlandıracağını söyleyen Taşkent, "Oyun komedi. Ne kadar ciddi oynarsak, o kadar komik olacak diye düşünüyorum. Aslında sürekli okuduğumuz, gazetelerde karşımıza çıkan haberler, oyunun içinde var. Oyun çok güncel. 1998 yılında Tuncer Bey bu oyuna revize yapmış. Ama oyun hala güncelliğini koruyor. Umarım güzel bir şey çıkacak ortaya." açıklamasını yaptı.

Kemal Başar, Ercüment Aydın, Murat Taşkent, Mazhar Alican Uğur, Sude Kızık ve Batuhan Sezer'in rol alacağı oyunun konusu kısaca şöyle:

"Ülkenin birinde, deniz kıyılarındaki lüks otellerde toplantılar yapmaya doyamayan medyatik Denizcilik Bakanı, ülkede ağır bir deprem olduğunu duyar duymaz olay yerine herkesten önce varıp medyaya çıkan ilk politikacı olmak, ününü arttırmak için bulduğu ilk helikopteri müsteşarının ve genel müdürünün karşı koymalarına rağmen apar topar kaldırır; ama uzun yolculuklara dayanıksız helikopter bir dağın tepesine zorunlu iniş yapar. Kısa süre sonra kazazedeler birbirine girer. Her şey açığa çıkar, ortaya dökülür. Zaman geçtikçe, korku büyüdükçe aralarında sınıf farkı kalmaz."

Tuncer Cücenoğlu’nun dünyanın pek çok ülkesinde sergilenmiş komedisi önce İstanbul sahnelerinde izleyiciyle buluşacak.

Yorum
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.