11007,37%0,81
42,52% 0,07
49,55% -0,06
5743,85% -0,15
9322,75% 0,27
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), son günlerde bazı basın yayın organları ve sosyal medya mecralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yükseköğrenimine ilişkin ortaya atılan iddialarla ilgili kapsamlı bir açıklama yaparak tartışmalara son noktayı koydu. YÖK, Fidan’ın mezuniyet ve denklik süreçlerinde herhangi bir usulsüzlüğün bulunmadığını kesin bir dille vurguladı.
YÖK'ün resmi açıklamasına göre, Hakan Fidan 1994 yılında lisans eğitimine başladı ve 1997 yılında Almanya’da bulunan ABD menşeli "University of Maryland University College" adlı yükseköğretim kurumundan "Government and Politics" (Hükümet ve Siyaset) alanında mezun oldu. Kurul, lisans öğrenim sürelerinin her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösterebileceği hatırlatmasını yaparak, Fidan’ın gerekli kredileri tamamlayarak mezun olduğunu belirtti.
Mezuniyetinin ardından YÖK’e denklik başvurusunda bulunan Fidan, denklik işlemleri devam ederken Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı.
YÖK, Fidan’ın denklik başvurusunun olumlu sonuçlandığını ve Yürütme Kurulu’nun 15 Ocak 1998 tarihli kararıyla kendisine "Politik Bilimler" alanında Lisans Diploma Denklik Belgesi verildiğini kaydetti.
Kurul, en çok tartışma konusu olan denklik alınmadan yüksek lisansa başlama iddiasına da açıklık getirdi. YÖK, Bakan Fidan’ın mezuniyet ve denklik süreçlerinde usulsüzlük olmadığını vurgulayarak, 1996 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne göre denklik alınmadan yüksek lisans eğitimine başlanmasının ve devam edilmesinin mümkün olduğunu açıkladı.
Yönetmeliğe göre, denklik işlemleri olumlu sonuçlanan adayların, denklik belgesini lisansüstü eğitimin tamamlanmasına kadar teslim etmeleri ve yüksek lisans eğitimlerinde başarılı olmaları halinde diploma almaya hak kazandıkları belirtildi. Böylece, Fidan'ın hem lisans hem de lisansüstü süreçlerinin mevcut hukuki düzenlemelere tamamen uygun olduğu teyit edilmiş oldu.