9384,94%0,37
39,39% 0,09
45,65% 0,27
4296,42% 0,29
6932,42% -0,02
Devlet Memurları Kanunu kapsamında yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan binlerce kamu çalışanını yakından ilgilendiren kritik bir kanun teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. Ankara Milletvekili İdris Şahin tarafından hazırlanan bu teklif, yardımcı hizmetler sınıfında fiilen çalışan ve lise veya üstü eğitime sahip personelin, bir defaya mahsus olmak üzere genel idari hizmetler sınıfında memur unvanlı kadrolara atanmasını hedefliyor.
Devlet memurları arasında büyük bir heyecan yaratan bu kanun teklifi, mevcut sistemdeki adaletsizlikleri gidermeyi amaçlıyor. 14 Temmuz 1965 tarihli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinde düzenlenen yardımcı hizmetler sınıfı, KPSS ve EKPSS ile merkezi ve açıktan atama yoluyla istihdam edilenlerin yanı sıra şehit ve gazi yakınları ile 2828 Sayılı Kanun kapsamında görev yapan personeli kapsıyor.
Türkiye genelinde lise, ön lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu yaklaşık 200.000 yardımcı hizmetler sınıfı personeli bulunuyor. Bu personel; hizmetli, teknisyen yardımcısı, aşçı, kaloriferci, terzi, berber, garson, bahçıvan, matbaacı, dağıtıcı, destek personeli gibi unvanlarla kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapıyor.
Teklifin gerekçesinde, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin kadro unvanlarına ilişkin görev tanımlarının net olarak belirlenmemiş olmasından kaynaklanan sorunlara dikkat çekiliyor. Ayrıca, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron firmalardan devlet kadrolarına işçi olarak geçirilen personelin, yardımcı hizmetler sınıfının görevlerini üstlenmesi sonucu bu sınıfa olan ihtiyacın azaldığı belirtiliyor. Bu durum, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin işçi kadrosundaki personellerle aynı işleri yapmasına rağmen özlük ve mali haklar açısından dezavantajlı konumda kalmasına yol açarak kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılık teşkil ettiği ve çalışma hayatında olumsuzluklara sebebiyet verdiği ifade ediliyor.
Teklifin en güçlü dayanaklarından biri, Anayasa'nın 128. maddesinde yer alan "Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür" hükmü. Gerekçede, mübaşirlerin 05 Şubat 2019 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile genel idari hizmetler sınıfına geçişlerinin sağlandığı örnek gösterilerek, mübaşirlere tanınan bu hakkın kamuda çalışan diğer tüm yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının da hakkı olduğu savunuluyor.
Sunulan kanun teklifi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenecek geçici bir maddeyle düzenleniyor.
MADDE 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki ek geçici madde eklenmiştir: "GEÇİCİ MADDE 60- Kamu kurumlarında fiili olarak Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamında görev yapan lise ve üstü eğitimi bulunanlar bir defaya mahsus olmak üzere kanunun yürürlüğe girdiği ayı takip eden 30 gün içinde mevcut hakları korunarak aynı dereceli Genel İdare Hizmetleri Sınıfında memur unvanlı kadrolara atanırlar."
Bu maddeyle, yardımcı hizmetler sınıfı personelinin bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız olarak Genel İdare Hizmetleri (GİH) sınıfına ve belirli durumlarda Teknik Hizmetler (THS) sınıfına dahil edilmesi amaçlanıyor. Teklifin ana gerekçesi, Anayasa'nın 10. maddesindeki Kanun Önünde Eşitlik İlkesi ve 49. maddesindeki Çalışma Hakkı ve Ödevibaşlığı uyarınca çalışma barışının sağlanması ve hukuk ile hakkaniyete uygun şekilde mağduriyetin giderilmesi olarak belirtiliyor.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Bu kanun teklifinin TBMM'de görüşülmesi ve kabul edilmesi halinde, binlerce kamu çalışanının kariyer ve özlük haklarında önemli bir iyileşme yaşanması bekleniyor.