11007,37%0,81
42,52% 0,07
49,55% -0,06
5743,85% -0,15
9322,75% 0,27
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Genel af düşüncemiz yok, infaz düzenlemeleriyle mahkumların topluma dönüşünü güçlendireceğiz” dedi. Yeni sistemde koşullu salıverme, idari gözlem kurulu raporlarına bağlı olacak.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni vergi kanunu teklifiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunun merakla beklediği "genel af" konusuna netlik getirdi. Güler, önceki af kanunlarının sonuçları nedeniyle genel af gündemlerinin olmadığını kesin bir dille belirtti. AK Parti'nin suç ve ceza politikasındaki ana odağının infaz rejimini güçlendirmek olduğunu kaydeden Güler, özellikle koşullu salıverme süreçlerindeki 'otomatik tahliye' uygulamasının sona erdiğini ve artık mahkumiyetlerin 'İdari Gözlem Kurulları' raporlarına göre değerlendirileceğini vurguladı.
AK Parti'den Genel Af Konusunda Son Nokta: "Bundan Sonra da Olmaz", Odak İnfaz Reformu!
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni vergi kanunu teklifinin tanıtım toplantısında, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine genel af tartışmalarına ilişkin kesin ve net bir yanıt verdi. Kamuoyunda bir süredir beklenen genel af ihtimalini tamamen ortadan kaldıran Güler, partisinin suç ve ceza politikası hakkında net bir duruş sergiledi.
Abdullah Güler, hükümetin genel af konusunda neden kapıyı kapattığını açıklarken, geçmişteki uygulamaların sonuçlarına dikkat çekti:
“Bizim genel af gibi bir düşüncemiz şimdiye kadar olmadı, bundan sonra da olmaz. Önceki af kanunlarının sonuçları maalesef beklentileri karşılamadı. Tahliye olduktan sonra suçluların büyük oranda yeniden cezaevine döndüğü görülüyor.”
Bu açıklama, AK Parti'nin genel af yerine suçluların ıslah edilmesi ve topluma kazandırılmasına yönelik infaz düzenlemelerine odaklandığını gösteriyor.
Güler, partisinin öncelikli mesaisinin infaz rejimini reformlarla güçlendirmek olduğunu belirtti. Özellikle 2020'li yıllarda çıkarılan reformların, koşullu salıverme şartlarını evrensel hukuk normlarına taşıdığını ifade etti.
Grup Başkanı'nın vurguladığı en önemli değişiklik, artık "otomatik tahliye" uygulamasının tamamen sona ermesi oldu:
“Şimdi, mahkumiyetin belirli bir kısmını yatınca otomatik tahliye söz konusu değil. Artık işlediğiniz suç tipine göre ve sizin cezaevindeki ıslah durumunuza göre idari gözlem kurullarının hazırladığı raporlara göre koşullu salıveriliyorsunuz. Koşullu salıverme şartlarını güçlendiriyoruz.”
Bu yeni sistemde, İdari Gözlem Kurulları’nın raporları, mahkumun topluma uyum sağlayıp sağlayamayacağını belirlemede anahtar bir rol oynayacak.
Özetle, AK Parti, popülist bir yaklaşımla genel af getirmeyeceğini ancak suç ve ceza dengesini koruyarak, ıslah ve toplumsal entegrasyon adına infaz süreleri ve koşullu salıverme şartlarında düzenleyici ve denetleyici çalışmalarına devam edeceğini kamuoyuna duyurdu.