Yeni Renault Austral, 'yoğun ilgiyle' Türkiye yollarına çıkıyor

- MAİS AŞ Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş: - '500 araç, 250 bin TL bir kapora bedeliyle ön siparişi açıldı ve dakikalar içerisinde satıldı. Üzerine 350 tane daha araç aldık. Onlar da aynı şekilde satıldı' - MAİS AŞ Pazarlama Direkt?

Genel 28.05.2023 09:31:20 0
Yeni Renault Austral,

ÇANAKKALE (AA) - MAİS AŞ Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, yeni Renault Austral'e yoğun ilgi olduğunu belirterek, "500 araç, 250 bin TL bir kapora bedeliyle ön siparişi açıldı ve dakikalar içerisinde satıldı. Üzerine 350 tane daha araç aldık. Onlar da aynı şekilde satıldı. Yani çok çok yoğun bir ilgi var." dedi.

"Bugüne kadarki en iyi Renault" olma iddiasıyla 1 Haziran'da Türkiye yollarına çıkacak olan yeni Renault Austral'ın basın tanıtım toplantısı, Çanakkale Gökçeada'da gerçekleştirildi.

MAİS AŞ Genel Müdürü Çağdaş, toplantıda yaptığı konuşmada, Austral için yaklaşık bir aydır kampanya yaptıklarını belirterek, MAİS'e yapılan tahsisatın bir kısmını ön siparişle satışa sunduklarını anımsattı.

Ön siparişe açılan 500 adedin dakikalar içerisinde satın alındığını belirten Çağdaş, "500 araç, 250 bin TL bir kapora bedeliyle ön siparişi açıldı ve dakikalar içerisinde satıldı. Üzerine 350 tane daha araç aldık. Onlar da aynı şekilde satıldı. Yani çok çok yoğun bir ilgi var." dedi.

Çağdaş, bu yıl için toplamda 6 bin adet Austral satışı hedeflediklerini, ekim ayından itibaren de Austral'in tam hibrit modelinin Türkiye'de satışa sunulacağını ifade ederek, araç sayısının gelen talebin niteliğine göre daha farklı boyutlara da gidebileceğine işaret etti.

- "Otomobil bulunurluğu konusunda hala zorluklar var"

Otomobil bulunurluğu konusunda hala zorluklar olduğuna işaret eden Çağdaş, şunları kaydetti:

"Tabii ki zorluklar hala var. Malzeme tedarikinde de var, üretimde de var. Biliyorsunuz bunlar yurt dışı kaynaklı. Ama bunlarda eğer çok radikal değişimler olmazsa diğer modellerimizde de tabii ki bir rahatlama olacağını ben şahsen bekliyorum. Ama tabii burada çok değişkenlikler oldu. Onun için çok kesin konuşmak da istemiyoruz. Müşterilerimiz bazen belirsizliklerden şikayet ediyor. Ama şu anda içinde bulunduğumuz hayat, ortam, otomotiv sektörünün yapısı bütün dünyada da, Türkiye'de de belirsiz."

- "Şu anda peşin satışların çok ağırlıklı olduğunu görüyoruz"

Mevcut ortamda da tüketicilerin doğal olarak kendi kendilerine bir spekülasyon oluşturduklarını belirten Çağdaş, "Türkiye'de normal zamanlarda her 100 aracın 60'ı kredi ile satılıyordu. Şu anda peşin satışların çok ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Çünkü yastık altındaki para, döviz vesaire bozuluyor, araba alınıyor. Çünkü faizi uygun bulmuyor veya dövizde iniş çıkıştan çekiniyor. ‘Ama enflasyon var, araba fiyatları artacak’ diyor. Otomobil, adeta bir yatırım aracı olarak görülüyor." diye konuştu.

- "Tam zamanında stok ile işimizi götürmeye çalışıyoruz"

Dr. Berk Çağdaş, bazı AVM ve cami otoparklarında plakalanmış sıfır araçların görüldüğünü anımsatarak, "Şu an şunu rahatlıkla söyleyebilirim; sattığımız 100 aracın en az 40'ı spekülatif amaçlı alınıyor. 'Alalım, elimizde tutalım seçim sonrası dönemde bunu kullanalım, değerlenmiş olsun paramız' şeklinde... Bu durum ikinci el piyasasını da darmadağın ediyor." dedi.

Bayiden sıfır alınan araçların ikinci el sitelerinde üzerine yüksek miktarlar eklenerek satıldığını gördüklerini ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Çağdaş, "Tabii ki makro koşullar, politik-ekonomik anlamda stabilize olduğu zaman bunun ortadan kalktığını göreceğiz. Biz Renault ve Dacia olarak, çok yakın gelecekte anons edeceğimiz yeni lüks premium markamız olarak, daima istikrarı, istikrar noktasını hedefliyoruz ve her zaman uygun nitelikle, ulaşılabilir bir bulunabilirlikle yaklaşmayı hedefliyoruz. Ne çok fazla stok, ne çok az stok... Tam zamanında stok ile işimizi götürmeye çalışıyoruz. Böyle bir ortamda bu arabayı lanse ediyoruz." şeklinde konuştu.

- "Pazar sanki 1,2 milyon-1,3 milyon adetlere gidiyor gibi gözüküyor"

MAİS AŞ Pazarlama Direktörü Levent Timur ise uzun bir dönem piyasada kümüle olan bir araç talebi oluştuğunu ve tüm otomobil markalarının bu talebe cevap veremediğini söyledi.

Timur, "Son dönemde yaşanan enflasyonist ortamdan dolayı bu bekleyen talebe bir de spekülatif alımlar eklendi. Dolayısıyla çok çok yüksek pazarlarla karşılaşıyoruz. İşte şubat ayında pazar 81 bin çıktı. Mart ayında 103 bin çıktı. Nisana geldiğimizde yine 97 bin, bu ay belki 100-110 bin çıkacak. Bunları üst üste koyduğumuzda pazar sanki 1,2 milyon-1,3 milyon adetlere gidiyor gibi gözüküyor. Çok hareketli günlerden geçiyoruz. Seçim sonrasında ekonomik dengelerin biraz daha normale gelmesiyle talep devam etse de durumun biraz dengeleneceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

-"17 Nisan'da açıkladığımız fiyatı koruduk"

Yeni Austral için 17 Nisan'da açıklanan fiyatı koruduklarını belirten Timur, "O tarihten bugüne paritede çok büyük bir değişiklik olmadığı için biz bu fiyat seviyesini koruyabiliyoruz. Ama seçim sonrasında kur ne olur? Arabaların maliyetleri ithal edildiğinde oluşuyor... Mümkün olduğunca fiyatı tutmaya çalışacağız ama şu anda fiyatımızı tekrardan 1 milyon 190 bin lira olarak teyit ediyoruz." dedi.

Yorum
2026 Bütçesinde "Kariyer" Makası: Seyyanen Zam Maddesi Neden İptal Edildi? TBMM’de görüşülen 2026 bütçesinde, 30 bini aşkın kariyer personeline yönelik 30 bin TL’lik seyyanen zam düzenlemesi komisyonda geri çekildi. Gözler şimdi yeni adımlarda.
Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü! Bağımsız Türk Yargısı’nın verdiği kararlar artık tartışmayı bitirmiştir. Bu kararlarla birlikte, 8. Toplu Sözleşme sürecinde sergilenen ikircikli, tutarsız ve çelişkili tavırlar yan yana konulduğunda, teşkilatın
LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor MEB, 2028 LGS ve YKS için ezberciliği bitiren beceri odaklı yeni soru modeline geçiyor. ÖSYM ile yürütülen çalışmayla bilginin hayata tatbiki ölçülecek. İşte yeni sınav düzeni!
Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi! Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinde kapsamlı değişiklikler gündemde. MEB’in yeni modelinde ÖBA eğitimi, modül sistemi ve sınav başlığı yeniden şekilleniyor.
Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti Eskişehir ve Aydın’daki eğitim camiası iki acı kayıpla sarsıldı. Öğretmenler Ahmet Akyürek ve Şeniz Özdoğan Dilek’in vefatı, meslektaşlarını ve öğrencilerini yasa boğdu.
Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında! Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları ve eğitim araçlarında yer alan haritaları güncelledi. Yeni haritalar; Türkiye’nin jeopolitik konumu, tarihsel süreçleri ve bölgesel yapıyı esas alıyor.
3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından 2026’ya dair beklentileri açıkladı. Seyyanen zamdan 3600 ek göstergeye kadar talepler masada.
Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu! Yıl sonu mali kapanış nedeniyle 2025’e ait ek ders ücretleri Ocak ayına bırakılmayacak. Aralık ayı ek ders ödemeleri erkene çekildi, ödeme takvimi ve işlem süreci netleşti.
2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama ÖSYM, 2024-KPSS branş bazında sıralamaları güncelledi! Adaylar, YÖKSİS verileriyle yenilenen alan bazındaki başarı sıralamalarını ÖSYM AİS üzerinden hemen kontrol edebilirler.
KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor KPSS-2025/2 tercih süreci başladı! Adaylar, 18-25 Aralık tarihleri arasında ÖSYM AİS üzerinden tercihlerini yapabilecek. Kılavuzda lise, ön lisans ve lisans kadroları yer alıyor.
Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor Fenerbahçe, Ataşehir’deki arazisini 46 milyar TL’ye sattı! Kulüp, bu dev gelir ve %400 sermaye artırımıyla Bankalar Birliği borcunu kapatarak mali bağımsızlığını ilan etmeye hazır.
İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı İstanbul’daki dev uyuşturucu operasyonunda Aleyna Tilki ve Danla Bilic gözaltına alındı. Şeyma Subaşı ve Kasım Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarken, Sercan Yaşar tahliye edildi.
Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor Öğretmenlik diploması artık tek başına yeterli değil. Milli Eğitim Akademisi’nde uygulanacak 12 aylık zorunlu program, atama sürecini uzatırken eğitim fakültelerinin rolünü yeniden tartışmaya açtı.
Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı! Yüksek yöneticiler için planlanan seyyanen zam geri çekilmişti. Kulislerde şimdi tüm memurları kapsayan yeni bir düzenleme konuşuluyor. Peki öğretmenler bu olası artıştan ne kadar pay alacak?
Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi? 2026 asgari ücreti için kritik toplantı öncesi TÜRK-İŞ’ten dikkat çeken bir çıkış geldi. “Sürece dahil edilmedik” diyen konfederasyon, komisyonda yer almayacağını açıkladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.