Yeni Dünya Vakfında 'Eyüp Sultan ve hayatı' konuşuldu

Kültür-Sanat 1.09.2024 21:33:16 0
Yeni Dünya Vakfında

İSTANBUL (AA) - Eğitimci yazar Ramazan Işık, Yeni Dünya Vakfında düzenlenen "Eyüpsultan'ın Ebedi Sakinleri" programına konuk oldu.

Eyüpsultan'da metfun bulunan önemli kişilerin anıldığı programın 14'üncüsü, "Hazreti Peygamberin Mihmandarı Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri" başlığıyla düzenlendi.

Programı yöneten gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım, geçen hafta Şule Yüksel Şenler için anma toplantısı yaptıklarını belirterek, "Hakikaten emekleri, hizmetleri olan bir ablamızdı. Allah mekanını cennet eylesin." dedi.

Geçen haftaki toplantıdan sonra Eyüp Sultan Camisi'nde namaz kıldıklarını ve Eyüp Sultan Hazretleri'ni konuştuklarını anlatan Yardım, "Sonra düşündüm ki aslında bu bir bakıma bize bir ikazdır. Hazret, lisanıhaliyle 'Siz, bütün yazarları, edebiyatçıları, romancıları anıyorsunuz da asıl bu mülkün sahibi benim. Semte, ilçeye adını veren benim, niçin beni anmazsınız?' diye adeta ikaz ediyor. Biz de bu düşünceyle semtimizin medarıiftiharı Eyüp Sultan Hazretleri hakkında bir program yapmaya karar verdik." şeklinde konuştu.

- "Allah, İslam fıtratını beslemek üzere peygamberler gönderdi"

"Son Elçi Hazreti Muhammed'den Evrensel Mesajlar" ve "Kur’an- Kerim’den İbretlik Mesajlar" gibi kitapları bulunan Ramazan Işık da Kur'an-ı Kerim'de bahsedildiği üzere Allah'ın İslam fıtratını beslemek amacıyla peygamberler gönderdiğini söyledi.

İlahi kitaplara duyulan ihtiyacı vurgulayan Işık, ilahi mesajlarla beslenmeyen insanın canavarlaşma eğiliminde olacağını ve fıtratının bozulacağını kaydetti.

Hazreti Muhammed'e peygamberlik geldikten sonra yaşananlara ve Mekke'den Medine'ye hicretine ilişkin bilgi veren Işık, "Hazreti Peygamber, Medine-i Münevvere'ye yakın bir yerde cuma namazını kılıp şehre teşrif buyurdu ve tabii herkes Resulullah'ı kendi evinde misafir etmek istedi." ifadesini kullandı.

- "Hazreti Halid, 7 ay boyunca Hazreti Peygamber'e hizmet etti"

Işık, devesi Ebû Eyyûb Hâlid b. Zeyd el-Ensârî'nin evinin önünde çöken Hazreti Peygamber'in, "Eyüp Sultan" olarak da bilinen bu sahabenin evinde ikamet etmeye başladığını belirterek, "Hazreti Hâlid, böylece Resulullah'ın mihmandarı anlamına gelen 'Mihmandar-ı Resul' adını aldı ve 7 ay boyunca ona hizmet etti." dedi.

Bir yerin öneminin orada ikamet eden kişiye bağlı olduğunu vurgulayan Işık, "Devenin çöktüğü yer Hazreti Halid b. Zeyd el-Ensârî'nin evi. Allah, bu mübarek sahabeyi rahmetiyle kuşatmıştır, sevmiştir. Resulullah'a bağlılığı Allah'ın onu rahmetiyle kuşatmasına vesile olmuştur. Ensardan İslamiyet'i ilk kabul edenlerin arasında yer aldı. Kur'an-ı Kerim'i ezberledi, Resulullah'ın bütün savaşlarına katıldı ve vahiy katipliği yaptı. Ayrıca Resulullah Efendimizden 400'e yakın hadis-i şerif nakletmiş. Yaşına rağmen Resulullah'ın söylediği gibi korku ile ümit arasında yaşadı ve İstanbul'u fethetmek için buralara kadar geldi." şeklinde konuştu.

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in yıllar sonra Akşemseddin Hazretleri'ne Eyüp Sultan'ın kabrini sorduğunu anlatan Işık, şunları söyledi:

"Akşemseddin Hazretleri, 'Geceleri bir nur süzmesi görüyorum.' diyor ve bugünkü türbenin yerini işaret ediyor. Oraya geliyorlar, biraz düşündükten sonra iki çınar dalını alıyor, birini başının ucuna, öbürünü ayaklarının ucuna dikiyor. 'İnşallah burasıdır.' diyor ve ayrılıyorlar. Fatih Sultan Muhammed Han, o dalların yerlerini değiştirtiyor ve sonra Akşemseddin'e yine haber gönderiyor. 'Yerini tespit edelim, bir türbe yapmak istiyorum.' diyor. Gidip tekrar bakıyorlar ve Akşemseddin tekrar önceki yeri işaret ediyor ve orayı kazıyorlar. "Burası Ebû Eyyûb Hâlid b. el-Ensârî'nin kabridir." yazılı bir taş buluyorlar, o yazıyı beraber oraya gömüyorlar ve Fatih oraya cami, türbe, medrese ve müştemilatını yaptırıyor."

Konuşmanın ardından Işık, soruları cevapladı ve katılımcılara kitap hediye edildi.

Program, vakfın önünde fotoğraf çektirilmesi ve Eyüp Sultan Türbesi'nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Yorum
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Ris Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.