Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14165,18%-0,12
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,16% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,40% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9601,11% -0,09

YASED'in 'Küresel Yatırım Günleri' etkinliği

- Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekariya Çoştu: -'Teknoloji girişimciliği ekosisteminde de Türkiye'yi küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz' - Bosch Grubu Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Daniel Korioth: -'Biz T

Ekonomi 5.06.2024 20:09:20 0
YASED

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, ülkede AR-GE ve teknoloji girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, hedeflerinin teknoloji girişimciliği alanında Türkiye'yi küresel çekim merkezi yapmak olduğunu söyledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneğinin (YASED) "Küresel Yatırım Günleri" etkinliğinde, "Türkiye'nin Uluslararası Doğrudan Yatırım Rekabetçiliğinin Artırılması" konulu panel düzenlendi.

Çoştu, burada yaptığı konuşmada, dünyanın belirgin bir küresel eğilim içinde olduğunu belirterek, son dönemde tedarik zincirlerinde stratejilerin de değiştiğini söyledi.

Türkiye'nin konumu, gücü ve kapasitesi itibariyle gelecek dönemde bazı avantajlarının olacağını dile getiren Çoştu, teknolojik dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularının önemine işaret etti.

Çoştu, bu iki makro faktörün, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, elektrikli mobilite ya da sağlık teknolojileri gibi konularda yatırımlar açısından yeni oyun ve hareket alanları doğurduğunun altını çizdi.

Gelecek 30 yıl dünyanın yatırım ortamını şekillendirecek konu başlıklarında bir yarışa girildiğini belirten Çoştu, "Türkiye için de bu yeni ortaya çıkan yatırım konularını bir fırsat alanı olarak görüyoruz. Dünyada sert bir rekabet ortamı da oluşmuş durumda. Bu yeni yatırım alanlarında oluşan bu dönüşüm mevcut sektörlerde yıkıcı etkiler oluşturacak. En yakın örneği otomotiv sektöründe yaşanıyor." diye konuştu.

Çoştu, Türkiye'nin de hedefleri noktasında bu yarışta yer almak istediğini, yüksek teknolojide belki biraz geriden başladığı yarışta iddialı konuma gelmek isteyen bir ülke olduğunu dile getirdi.

Burada yatırımların çekilmesi konusunda 3 başlığa değinen Çoştu, şunları kaydetti:

"Yatırımları çekmek, Türkiye'de yüksek teknoloji üretimine yönelik kapasitemizi artırmak ve Türkiye'yi yüksek teknoloji sektörlerinde de bölgesel bir üretim gücü haline getirmek istiyoruz. Bunu yapmak yatırımları çekme noktasında tek başına yeterli olmayacak. Burada fabrikalar kurabiliriz ama sürdürülebilir, kalıcı bir kazanım elde etmek için sadece fabrika kurulmasını sağlamak yeterli olmayacak. Bizim AR-GE faaliyetlerini derinleştiriyor olmamız lazım. Özellikle son 20 yılda önemli gelişmeler kaydettik. Ama yüksek teknolojide kalıcı başarıyı elde edebilmek için yeterli gördüğümüz bir seviye değil. Uluslararası yatırımları da AR-GE boyutunda Türkiye'ye çekerek sağlamlaştırmak ve bir üst seviyeye taşımak istiyoruz. Özetle Türkiye'yi yatırımlarda olduğu gibi, yüksek teknoloji üretiminde olduğu gibi AR-GE boyutunda da mümkünse bir küresel hub haline getirmeyi arzu ediyoruz. Bu saydığımız alanlarda yapılacak sabit yatırımlar tek başına kalıcı hale gelmeyecek. Bunları çarpan etkisiyle büyütecek girişim ekosistemi destekleyici bir unsur olarak Türkiye'de konumlandırmamız lazım. Türkiye bu alanda yine önemli başarıları elde etti. Potansiyeli yüksek, genç, dinamik ekosistemiyle oluşmuş olan kültürüyle, yetkinlikleriyle bir seviyeye geldi. Bunu global ekosistemden de çekeceğimiz yeni yatırımlarla perçinlemek istiyoruz. Teknoloji girişimciliği ekosisteminde de Türkiye'yi küresel bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz."

- "Otomotiv sanayi açısından önemli yatırımlar var"

TOFAŞ Üst Yöneticisi Cengiz Eroldu, otomotiv sanayisinde artan bir rekabet ve hızlanan dönüşüm olduğuna dikkati çekerek, üreticilerin yatırım kararlarında pazara yakınlık ve verimliliğin ön plana çıktığını söyledi.

Türkiye'de değerli bir iş gücünün olduğuna işaret eden Eroldu, "Çok eğitimli, iddialı, işine son derece bağlı. Diğer dünya ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman iş gücü indikatörlerinde birçok ülkeden daha iyi durumdayız." dedi.

Türkiye'de otomotivin geleneksel parçaları konusunda ciddi bir yan sanayisi olduğunu belirten Eroldu, "AR-GE konusunda Türkiye'de yapılan otomotiv sanayi açısından önemli yatırımlar var. Otomotiv sanayi bugün Türkiye'deki birçok ileri teknoloji işlerine de bir zemin oluşturdu." diye konuştu.

Eroldu, Türkiye ve Çin'deki otomobil üretim kapasitelerine ilişkin karşılaştırma yaparak, "Dolayısıyla aramızdaki ölçek farkının da farkındayız. Türkiye pazarında genç bir nüfus olması ve mobilite ihtiyacının artarak devam etmesi de aslında pazara yakınlık anlamında Türkiye'ye gelecek olan yatırımlar için de bir avantaj." ifadesini kullandı.

- "Diğer yabancı yatırımcıların da buraya gelmelerini sağlayacağız"

Bosch Grubu Türkiye ve Orta Doğu Bölgesi Başkanı Daniel Korioth da Bosch olarak yaklaşık 114 yıldır Türkiye'de olduklarına dikkati çekerek, Türkiye'nin genç bir nüfusa ve yüksek bir tüketici kitlesine sahip olduğunu söyledi.

Bosch'un Türkiye'ye yatırımlarına ilişkin değerleri paylaşan Korioth, "Yapılması gereken şey öncelikle öngörülebilir olabilmek. Paydaşlar sürekli olarak değişiyor olabilir ancak kısa, orta ve uzun vadede planlarınızın olması gerekiyor." dedi.

Korioth, hızlı gelişen durumlara adapte olmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Ben kendi yönetim kuruluma şunu söylüyorum; başka ülkelerdeki yatırımlarımızı da buraya çekmemiz lazım. Ama biraz zaman geçmesi gerekiyor. Çok büyük bir şirketiz ve bu tip kararları alırken oldukça etkin kararlar alabiliyoruz. Biz Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz ve diğer yabancı yatırımcıları da kendi tecrübelerimizle destekleyip, onların buraya gelmelerini sağlayacağız." diye konuştu.


Yorum

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.