Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Şentürk mazbatasını alarak göreve başladı

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk: - 'Terör, hukuk devletini, adaleti hedef alıyor. Bu nedenle Türk hukukçularına düşen görev, dünyadaki diğer hukukçulara düşen görevden katbekat fazladır'

Genel 5.06.2024 12:44:43 0
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Şentürk mazbatasını alarak göreve başladı

ANKARA (AA) - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk, terörün hukuk devleti ve adaleti hedef aldığını belirterek, "Türk hukukçularına düşen görev, dünyadaki diğer hukukçulara düşen görevden katbekat fazladır." dedi.

Bekir Şahin'in görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Şentürk için Yargıtay Konferans Salonu'nda mazbata takdimi ve cübbe giyme töreni düzenlendi.

Törene, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Akarca, görev süresi dolan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Yargıtay üyeleri ve personeli katıldı.

Yargıtay Başkanı Kerkez, Şentürk'ün Yargıtayda önemli işlere imza attığını, Türk hukukunu korumak üzere yeni bir göreve başladığını söyledi. Kerkez, "Hukukun üstünlüğü için el birliğiyle çok güzel hizmetler yapacağımıza inanıyorum. Kendisini tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kerkez, konuşmasının ardından Şentürk'e mazbatasını takdim etti, görev süresi dolan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Şentürk'e başsavcılık cübbesini giydirdi.

- Başsavcı Şentürk'ün konuşması

Başsavcı Muhsin Şentürk, Yargıtayın, hukukun üstünlüğünün, hukukun güvenliğinin yerine getirilmeye çalışıldığı, ülkedeki en üst kurum olduğunu ifade etti.

Adaletin "devletin dini" olarak tanımlandığını, ülke içinde güvenliği sağlamanın en iyi yolunun adalet olduğunu kaydeden Şentürk, "Biz devleti hukuktan soyutlayamayız. Hukuku da devletten soyutlayamayız. Eğer devlet içerisinde biz hukuku adalet süzgecinden geçirirsek, adaleti de hukuk süzgecinden geçirirsek bu süzgeçten çıkan meyveyi topluma uygularsak, işte biz o zaman hukuk devleti oluruz. O zaman hukukun üstünlüğünü sağlamış oluruz." diye konuştu.

Hukukun üstünlüğünün ve adaletin sağlandığı yerlerde vatandaşların huzurlu olacağını dile getiren Şentürk, "Biz karar verirken elbette sokağın sıcaklığıyla değil, soğukkanlılıkla hareket etmemiz gerekir. Aksi takdirde adalet yolunda adaletsizlik yapmış oluruz. Bu sebeple adalet dağıtanların sorumluluğu büyüktür, vebali ağırdır." dedi.

Başsavcı Şentürk, yakın geçmişte adaleti kendileri için kullananların bulunduğunu, sürecin sonunda 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını anımsattı. Darbe girişimi sonrası Türk yargısının soğukkanlılıkla hareket ettiğini ve hukuk içerisinde kalarak darbecilere gerekli cezaları verdiğini bildiren Şentürk, süreçte yer alan meslektaşlarına şükranlarını sundu.

Türkiye'nin uzun yıllardır terörle mücadele eden bir ülke olduğuna dikkati çeken Şentürk, "Terör, hukuk devletini, adaleti hedef alıyor. Bu nedenle Türk hukukçularına düşen görev, dünyadaki diğer hukukçulara düşen görevden katbekat fazladır. Hain terör örgütü FETÖ'nün yaptığı tahribatını dünyada başka bir ülke kolay kolay tolere edemezdi. 15 Temmuz'dan sonra gece yarısı tutuklamalar başladı, arkasından devam eden yargılamalar neticesinde bugün itibarıyla iyi bir noktaya geldik." değerlendirmesinde bulundu.

- Bekir Şahin'in konuşması

Bekir Şahin de 2020'de başladığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevi sürecinde, Türk Devletleri Teşkilatı Başsavcılar Birliğinin kurulduğunu ve birçok ülkeyle mutabakat zaptı imzalandığını söyledi.

HDP'nin kapatılması istemli davayı da açtığını hatırlatan Şahin, "5 Haziran 2020'de görevi devraldığımda 283 bin dosya arşivimizde bulunuyordu. Görev sürem boyunca da 551 bin 547 dosya daha geldi. Şu an arşivimizde bekleyen dosya sayısı 13 bin 44'tür. Bu sonuç özveriyle çalışan Yargıtay cumhuriyet savcılarımızın eseridir." şeklinde konuştu.

Yorum
2026 Bütçesinde "Kariyer" Makası: Seyyanen Zam Maddesi Neden İptal Edildi? TBMM’de görüşülen 2026 bütçesinde, 30 bini aşkın kariyer personeline yönelik 30 bin TL’lik seyyanen zam düzenlemesi komisyonda geri çekildi. Gözler şimdi yeni adımlarda.
Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü! Bağımsız Türk Yargısı’nın verdiği kararlar artık tartışmayı bitirmiştir. Bu kararlarla birlikte, 8. Toplu Sözleşme sürecinde sergilenen ikircikli, tutarsız ve çelişkili tavırlar yan yana konulduğunda, teşkilatın
LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor MEB, 2028 LGS ve YKS için ezberciliği bitiren beceri odaklı yeni soru modeline geçiyor. ÖSYM ile yürütülen çalışmayla bilginin hayata tatbiki ölçülecek. İşte yeni sınav düzeni!
Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi! Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinde kapsamlı değişiklikler gündemde. MEB’in yeni modelinde ÖBA eğitimi, modül sistemi ve sınav başlığı yeniden şekilleniyor.
Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti Eskişehir ve Aydın’daki eğitim camiası iki acı kayıpla sarsıldı. Öğretmenler Ahmet Akyürek ve Şeniz Özdoğan Dilek’in vefatı, meslektaşlarını ve öğrencilerini yasa boğdu.
Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında! Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları ve eğitim araçlarında yer alan haritaları güncelledi. Yeni haritalar; Türkiye’nin jeopolitik konumu, tarihsel süreçleri ve bölgesel yapıyı esas alıyor.
3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından 2026’ya dair beklentileri açıkladı. Seyyanen zamdan 3600 ek göstergeye kadar talepler masada.
Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu! Yıl sonu mali kapanış nedeniyle 2025’e ait ek ders ücretleri Ocak ayına bırakılmayacak. Aralık ayı ek ders ödemeleri erkene çekildi, ödeme takvimi ve işlem süreci netleşti.
2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama ÖSYM, 2024-KPSS branş bazında sıralamaları güncelledi! Adaylar, YÖKSİS verileriyle yenilenen alan bazındaki başarı sıralamalarını ÖSYM AİS üzerinden hemen kontrol edebilirler.
KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor KPSS-2025/2 tercih süreci başladı! Adaylar, 18-25 Aralık tarihleri arasında ÖSYM AİS üzerinden tercihlerini yapabilecek. Kılavuzda lise, ön lisans ve lisans kadroları yer alıyor.
Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor Fenerbahçe, Ataşehir’deki arazisini 46 milyar TL’ye sattı! Kulüp, bu dev gelir ve %400 sermaye artırımıyla Bankalar Birliği borcunu kapatarak mali bağımsızlığını ilan etmeye hazır.
İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı İstanbul’daki dev uyuşturucu operasyonunda Aleyna Tilki ve Danla Bilic gözaltına alındı. Şeyma Subaşı ve Kasım Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarken, Sercan Yaşar tahliye edildi.
Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor Öğretmenlik diploması artık tek başına yeterli değil. Milli Eğitim Akademisi’nde uygulanacak 12 aylık zorunlu program, atama sürecini uzatırken eğitim fakültelerinin rolünü yeniden tartışmaya açtı.
Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı! Yüksek yöneticiler için planlanan seyyanen zam geri çekilmişti. Kulislerde şimdi tüm memurları kapsayan yeni bir düzenleme konuşuluyor. Peki öğretmenler bu olası artıştan ne kadar pay alacak?
Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi? 2026 asgari ücreti için kritik toplantı öncesi TÜRK-İŞ’ten dikkat çeken bir çıkış geldi. “Sürece dahil edilmedik” diyen konfederasyon, komisyonda yer almayacağını açıkladı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.