9350,01%0,41
39,36% 0,08
45,54% 0,23
4290,08% 0,14
6934,05% 0,00
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türk eğitim sisteminde yabancı dil eğitimine yepyeni bir soluk getiren, kapsamlı ve yenilikçi bir dönüşüm başlatıyor. İki yıl önce pilot uygulamasıyla dikkat çeken Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli, 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren ülke genelindeki daha fazla okulda, ortaokulun tüm kademelerinde uygulanacak. Bu stratejik hamleyle, öğrencilerin İngilizce'nin yanı sıra Almanca gibi ikinci bir dile maruz kalma süreleri önemli ölçüde artırılırken, dil öğrenimi kesintisiz ve daha derinlemesine hale gelecek.
MEB'in yabancı dil öğrenimine bakış açısını değiştiren bu model, ilk olarak 2023-2024 eğitim öğretim yılında 5. sınıflara yönelik bir pilot çalışma olarak 26 ildeki 32 okulda ve yaklaşık 3 bin öğrencinin katılımıyla hayata geçirilmişti. Modelin başarısı ve öğrenci-veli memnuniyeti üzerine, bu yıl söz konusu 32 okulda 6. sınıflarda da devam ettirilmesinin yanı sıra, kapsamı genişletilerek 81 ildeki 299 okula yayıldı. Gelen yoğun talepler ve modelin olumlu geri dönüşleri, Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılı için bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılması kararına itti.
Bakanlık, mevcut sistemdeki "isteğe bağlı 18 saate kadar yabancı dil öğretimi" düzenlemesinin okullarda farklı uygulamalara ve denetimsiz materyal kullanımına yol açtığını, en önemlisi ise 5. sınıfta başlayan yoğun dil eğitiminin üst sınıflarda kesintiye uğramasıyla öğrenilenlerin unutulmasına neden olduğunu tespit etti. Bu durumun önüne geçmek ve dil öğretiminde sürekliliği sağlamak amacıyla, öğrenci, veli ve öğretmenlerden gelen talepler doğrultusunda "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"nin artık ortaokulun tüm sınıflarında, yani 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda uygulanmasına karar verildi. Bu kapsamda, İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi'nde de önemli güncellemeler yapıldı.
MEB'in 2024-2028 stratejik planında da yaygınlaştırılması hedeflenen bu model için Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yeni bir "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Ortaokul Haftalık Ders Çizelgesi" oluşturuldu. Böylece, gelecek yıldan itibaren bu modeli uygulayacak okullardaki öğrencilere, hedef dillere çok daha yoğun ve düzenli bir şekilde maruz kalma fırsatı sunulacak:
Model kapsamında eğitim alacak öğrencilere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ücretsiz yabancı dil ders kitapları ve tüm eğitim araçları dağıtılacak. Ayrıca, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerindeki zengin yabancı dil kaynaklarına ek olarak, Bakanlık tarafından geliştirilen "Diyalekt" ve "Diyalekt Kids" İngilizce platformları ile zümre öğretmenler kurullarının hazırlayacağı materyaller de kullanılabilecek. Belirlenen bu kaynaklar dışında farklı materyal kullanımına kesinlikle izin verilmeyecek.
Modelin uygulandığı okullarda, velilerin tercihleri doğrultusunda normal sınıflar da açılabilecek. Bu sayede, nakil işlemleri veya model kapsamında eğitim almak istemeyen öğrenciler, kendi sınıflarında eğitimlerine devam etme esnekliğine sahip olacaklar. Önemli bir diğer detay ise, model kapsamına alınan okul veya şubeler için "proje okulu/şubesi" gibi özel bir isimlendirme yapılmayacak ve velilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek olması.
Bu yenilikçi dil eğitim modelini yeni eğitim öğretim yılından itibaren uygulamak isteyen okullar için hazırlanan "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Kapsamına Alınacak Okullara İlişkin Başvuru ve Uygulama Kılavuzu" kapsamında başvurular alındı. Oluşturulan komisyonlarca başvuruların titizlikle incelenmesinin ardından, uygun görülen okullar MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek. Genel Müdürlüğün modelin hangi okullarda uygulanacağına karar vermesinin ardından sonuçlar, 18 Temmuz'a kadar ilan edilecek.