10918,51%-1,07
42,39% -0,02
49,47% 0,01
5742,82% -0,16
9299,63% 0,00
Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde yoğunluğu azaltmak için vardiyalı ameliyat uygulamasını hayata geçiriyor. Artık ameliyatlar sadece mesai saatlerinde değil, akşam ve hafta sonlarında da yapılabilecek. Yeni düzenleme, hasta yoğunluğunu azaltmayı hedeflerken, sağlık çalışanları ise uygulamanın olası risklerine dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı, hastaların uzun ameliyat randevusu bekleme sürelerine çözüm bulmak amacıyla önemli bir adım attı. Yayınlanan talimatla birlikte, kamu hastanelerinde artık mesai saatleri dışında ve hafta sonları da ameliyat yapılabilecek.
Ameliyat Randevusu Çilesi Sona Eriyor mu? Sağlık Bakanlığı'ndan Hafta Sonu ve Akşam Ameliyatı Kararı
Uzun zamandır ameliyat randevusu almakta zorlanan, aylarca hatta yıllarca beklemek zorunda kalan hastalar için Sağlık Bakanlığı'ndan beklenen haber geldi. Bakanlık, kamu hastanelerindeki ameliyat bekleme sürelerini azaltmak amacıyla vardiyalı ameliyat sistemine geçilmesi talimatını verdi.
Bakanlığın hastanelere gönderdiği genelgeye göre, ameliyathaneler ve endoskopi ünitelerinin en az %25'i mesai dışı saatlerde de hizmet verecek. Buna göre, ameliyatlar için yeni vardiya saatleri belirlendi:
Hafta İçi: Ameliyatlar saat 22.00'ye kadar yapılabilecek.
Hafta Sonu: Cumartesi ve Pazar günleri sabah 08.00 ile 17.00 arasında ameliyatlar gerçekleştirilebilecek.
Sağlık çalışanlarının mesai planlamaları bu yeni düzene göre ayarlanacak, personel için fazla mesai veya vardiyalı çalışma sistemleri uygulanacak.
Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemeyle vatandaşların sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırmayı ve mevcut hastane kapasitesini en etkin şekilde kullanmayı hedefliyor. Ameliyat randevularındaki yığılmaları eritmek ve hastalara daha hızlı hizmet sunmak, kararın temel gerekçesi olarak gösteriliyor.
Karar, hastalar için umut verici görünse de, bazı kesimlerden eleştiriler de gecikmedi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, uygulamanın hem sağlık çalışanları hem de hastalar için risk taşıdığını savunarak, "Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez. Bu durum, sağlık çalışanları için de geçerlidir" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Küçükosmanoğlu, yoğun çalışma temposunun özellikle ameliyathane gibi kritik birimlerde hata riskini artırabileceğine dikkat çekti.
Bu yeni düzenleme, bir yandan sağlık hizmetine erişim sorununa çözüm sunmayı hedeflerken, diğer yandan da potansiyel güvenlik ve iş yükü endişelerini beraberinde getirerek kamuoyunda tartışılmaya devam edecek.