Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,00
  • EURO

    50,19% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,41% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Uluslararası haber ajanslarının üyesi olduğu MINDS International'ın 37. konferansı Berlin'de düzenlendi

Genel 11.10.2024 17:48:30 0
Uluslararası haber ajanslarının üyesi olduğu MINDS International

BERLİN (AA) - Uluslararası Mobil Haberleşme ve Haber Data Hizmeti Haber Ajansları Birliğinin (MINDS International) 37. konferansı, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlendi.

Alman Haber Ajansının (DPA) ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Erman Yüksel de katıldı.

Haber ajanslarının yönetim kurulu, editoryal, strateji, teknoloji ve satış gibi ilgili tüm alanlarından üst düzey yöneticilerinin katıldığı konferans, haber ajanslarının karar vericileri ile ağ kurmak için önemli bir fırsat sundu.

Fikirlerin ve deneyimlerin paylaşılması, yeni işlere yönelik ivmenin elde edilmesi ve işbirliğinin birçok yönden keşfedilmesi için düzenlenen konferans, aynı zamanda teknolojiyi paylaşmak, haber ve medya trendlerini masaya yatırmak için ortam sağlıyor.

Konferansta "Geleceğin haber odası ve haber ajanslarının müşterilerini nasıl destekleyebileceği", "Haber güvenliği ve siber güvenlik", "Z Kuşağına haberle ulaşmak", "Gazetecilerin çalışmalarını hangi teknolojiler şekillendiriyor?", "Medya endüstrisinin hangi yeniliklere ihtiyacı var?", "Yapay zeka, medya endüstrisini nasıl bozabilir ve yapay zeka haber odalarını nasıl değiştiriyor?", "Yapay zeka haber kuruluşlarının geleceği için ne anlama geliyor?" konuları ele alındı.

- AA, yenilikçi teknoloji projelerini uluslararası medya etkinliğinde tanıttı

AA Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Erman Yüksel, konferansta "geleceğin kodu" temasıyla AA'nın "muhabir drone" ve yapay zeka destekli uygulama projeleri konusunda haber ajansları yöneticilerine sunum yaptı.

Yüksel, sunumunda, dijitalleşme ve yapay zekanın haber ajansları için artan önemine dikkati çekerek, AA’nın yeni teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına önemli yatırımlar yaptığını söyledi.

Yüksel, "AA olarak hedefimiz bir teknoloji merkezi, teknoloji üreticisi olmak. Gelişmiş bir muhabir drone geliştirdik. Çeşitli yapay zeka destekli uygulama projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bunları haber üretimimiz için kullanıyoruz. Hedefimiz gelecekte bu ürün ve hizmetleri satmak." dedi.

Konuşmasının ardından Yüksel, AA tarafından üretilen ve ilk kez geçen günlerde Adana’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST) görücüye çıkan gelişmiş "muhabir drone"u tanıttı.

Diğer dronlara göre daha düşük maliyetle tasarlanan ve çift kamera özelliğine sahip olan "muhabir drone" ile canlı yayın yapılabiliyor.

Yüksel ayrıca, "AA Medya Teknolojileri Hackathonu" ile yenilikçi teknolojik çözümlerin geliştirilmesini ve yapay zeka desteği ile videolara çok dilli altyazı ekleyen "Deepmind" gibi yapay zeka uygulamalarını da haber ajansları yöneticilerine tanıttı.

- "Yapay zeka, haber ajansları için önemli zorluklar oluşturmasının yanında yeni fırsatlar da sunuyor"

MINDS Yönetim Kurulu Başkanı Kimmo Laaksonen, konferansın siber güvenlik, dijitalleşme ve yapay zeka gibi haber ajanslarının karşılaştığı ortak zorluklara odaklandığını vurguladı.

Laaksonen, "Yapay zekanın ne kadar hızlı geliştiğine bakarsanız 10 yıl, 20 yıl içinde nerede olacağımızı kimse bilmiyor. Bu yüzden ilginç ve aynı zamanda biraz da korkutucu." dedi.

Aynı zamanda Finlandiya haber ajansı STT'nin Üst Yöneticisi (CEO) olan Laaksonen, yapay zekanın haber ajansları için önemli zorluklar oluşturmasının yanında yeni fırsatlar da sunduğunu ifade etti.

Laaksonen, yapay zekanın haber üretiminin hızını ve verimliliğini artıracağını ancak birçok uzmana göre gazetecilerin yerini tamamen almasının mümkün olmadığını belirterek, "Hala gazetecilere ihtiyacımız olacak, hala ürettiğimiz şeyin güvenilir ve aynı zamanda doğru olmasını sağlamak için gerçekten karar verecek insanlara ihtiyacımız olacak." diye konuştu.

- "Haber ajansları arasında işbirliğini geliştirmek, verimliliği artırabilir, maliyetleri düşürebilir"

MINDS International Genel Müdürü Wolfgang Nedomansky de konferansta AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki konferansın; haber ajanslarının projelerini, deneyimlerini ve en iyi uygulamalarını paylaşmaları için önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Nedomansky, "Burada paylaşımlar yapıyoruz. Görüş alışverişinde bulunuyoruz. Bir şeyleri ortak geliştirmeyi, birbirimize lisans vermeyi konuşuyoruz. Yürüttüğümüz pek çok ortak proje var. Örneğin, içerik yönetim sistemleri gibi..." ifadelerini kullandı.

Birçok haber ajansının, kendi ülkelerindeki piyasa için çözümler ya da yeni inovasyonlar geliştirdiğini aktaran Nedomansky, "Ama böyle olduğunda potansiyel çok sınırlı. Aslında her ülkede tekerleği yeni baştan keşfetmeye gerek yok." dedi.

Nedomansky, haber ajansları arasında teknoloji, yapay zeka gibi alanlarda işbirliğini geliştirmenin verimliliği artırabileceğini, maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.

MINDS International, daha önce Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen bir projenin ardından Eylül 2007'de bir dernek olarak kuruldu. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan MINDS, medyanın küresel ölçekte dijitalleşmesini ve halka yönelik yenilikçi medya hizmetlerinin geliştirilmesini desteklemeyi amaçlıyor.

Anadolu Ajansı, Reuters, DPA, The Associated Press (AP), The Canadian Press (CP) gibi ulusal haber ajansları MINDS International'ın üyeleri arasında yer alıyor.

Yorum

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

2026 Bütçesinde "Kariyer" Makası: Seyyanen Zam Maddesi Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.