Ulaştırma alanındaki düzenleme Türkiye'ye 'katma değer' ve 'zaman' kazandıracak

- TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu: - 'Yaptığımız işler ülkemize katma değer sağlayacak, son derece önemli işler. Bir de işlerin hızlandırılması gerekiyor. Zamanı ne kadar kısaltırsanız hem ?

Politika 7.06.2024 11:02:33 0
Ulaştırma alanındaki düzenleme Türkiye

TBMM (AA) - SEVAL OCAK - TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin "Yaptığımız işler ülkemize katma değer sağlayacak, son derece önemli işler. Bir de işlerin hızlandırılması gerekiyor. Zamanı ne kadar kısaltırsanız hem üretici hem işletmeci hem de kamu için olağanüstü fayda sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu, AA muhabirine, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Bayındırlık, İmar ve Turizm Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan teklifin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi halinde yürürlüğe gireceğini anlatan Karaismailoğlu, düzenlemede, deniz ulaştırmasına yönelik önemli hükümlerin yer aldığını kaydetti.

Adil Karaismailoğlu, dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 90'ının deniz ulaştırmasıyla gerçekleştiğine işaret ederek, Türk deniz sularında seyir halindeki gemilerin aldığı kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerine yönelik düzenlemelerin teklifte hüküm altına alındığını bildirdi. Bu kapsamdaki hizmetlerin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının önemli bir kısmında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından, bunun dışındaki yerlerde ise özel işletmeciler tarafından sunulduğunu dile getiren Karaismailoğlu, söz konusu şirketlerin bu hizmet için devlete pay ödediğini anlattı.

Teklifin yasalaşmasıyla bu hizmetlerin daha sağlıklı sunulacağını vurgulayan Karaismailoğlu, "Kıyı Emniyeti'nin kendi uhdesi dışında kalan kesimlerde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti vermek isteyen firmalar, devlete verecekleri pay oranı için açık artırma usulüyle ihaleye girecek. Böylece kamu payı daha da artırılacak. En yüksek payı devlete taahhüt eden firma işi alacak ve hizmeti o verecek." diye konuştu.

Karaismailoğlu, Çevre Haftası'nın önemine işaret ederek, bu bağlamda sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında çalışmalar yapıldığını anımsatarak, "Biz onun daha da üzerine çıkararak denizcilikte de sera gazı emisyonları için bedeller alınmasını sağlıyoruz. Bu bedeller ülkemiz içerisinde yeşil denizcilik alanındaki faaliyetlerde kullanılacak." dedi.

Kanun teklifiyle havalimanlarına yönelik önemli düzenlemelerin hüküm altına alındığını kaydeden Karaismailoğlu, hava yollarının Türkiye'de dünyadan daha hızlı geliştiğini, havalimanı tanımının da bu doğrultuda değiştiğini belirtti.

Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok güzel yatırımlarımız var. Dünyanın göz bebeği olan İstanbul, Antalya ve Sabiha Gökçen havalimanlarımız. İstanbul Havalimanı'nda günlük ortalama 1600 civarında uçuş hareketliliği var; 250 bin yolcu ve 250 bin çalışanla yaklaşık 500 bin insan hareketliliğinin olduğu bir yapı. Havalimanı içerisinde ihtiyaçlara hitap edecek bazı yatırımları sağlayacak işletmelerin açılması gerekiyor. Otel, motel, kafeterya, benzin istasyonu gibi alanlar gerekiyor. Teklifle havalimanı tanımına bunlar da giriyor. İnşallah bu işletmelerle beraber gözbebeği olan ve Türkiye'ye hakikaten çok büyük katma değer sağlayan havalimanları daha etkili çalışmalarına devam edecek. Geçen yıl sadece İstanbul Havalimanı yolcusu 78 milyondu, bu yıl 80 milyonu da geçecek."

- "(DHMİ çalışanlarına yönelik düzenleme) Bunu biraz daha çalışmamız gerektiğini düşünerek tekliften çıkardık"

Komisyon Başkanı Karaismailoğlu, mevcut durumda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının AR-GE kaynaklarının uzay ve havacılık sistemleri için kullanılabildiğini ancak kanun teklifine eklenen hükümle kaynakların, raylı sistemler ve denizcilik teknolojilerinde de kullanılabileceğini bildirdi.

Karaismailoğlu, PTT çalışanlarına yönelik düzenlemelerle kurum personelinin işlerinin kolaylaştırılacağını ve hizmet kalitesinin artırılacağına işaret etti.

Adil Karaismailoğlu, teklife yönelik fayda-maliyet analizlerinin yapıldığını dile getirerek, "Az para harcayıp maksimum fayda sağlayacak işleri öncelememiz gerekiyor. Bunların hepsinin ayrı ayrı fizibilite çalışmaları, etki analizleri var. Yaptığımız işler ülkemize katma değer sağlayacak, son derece önemli işler. Bir de işlerin hızlandırılması gerekiyor. Bu yoğun trafikte beklemenin ve zamanın da maliyeti çok ciddi şekilde artıyor. Zamanı ne kadar kısaltırsanız hem üretici hem işletmeci hem de kamu için olağanüstü fayda sağlanıyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik bir hükmün, teklif metninden çıkarıldığını da anımsatan Karaismailoğlu, hava trafik kontrolörlerinin DHMİ'nin en önemli aktörleri olduğunu ve "yerdeki pilotlar" olarak anıldıklarını söyledi. Bu personelin ücretlerinin artırılması için bir düzenlemenin komisyona gelen teklif metninde bulunduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Bu sefer yer hizmetlerindeki arkadaşlarımızın oldukça yoğun talepleri oluyor. İnşallah bütün DMHİ çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme nasıl yapılabilir, bunu denge halinde nasıl çözebiliriz, bütün taraflar bir araya gelip sağlıklı bir çalışma yapacağız. Herkesi memnun etmek zor oluyor ama inşallah herkesi memnun edecek düzeye geldiğimizde onu daha sonra başka bir kanuna ekleyeceğiz. Bu sıkıntıyı, rahatsızlığı ortadan kaldırmak için bunu biraz daha çalışmamız gerektiğini düşünerek tekliften çıkardık. İnşallah kısa zamanda çalışmayı tamamlayarak tekrar gündeme getireceğiz."

Karaismailoğlu, kanun teklifinin bayram tatilinin ardından TBMM Genel Kurulunda görüşülmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

- "Toplu taşımada mülkiyet hakkını ve çalışma şartlarını düzeltecek yasa taslağı hazırladık"

Komisyon Başkanı Adil Karaismailoğlu, toplu taşımada mülkiyet sorununun çözümüne yönelik yasa teklifi hazırlığı içerisinde olduklarını, özellikle büyükşehirlerde raylı sistemlere entegre lastik tekerlekli toplu ulaşım araçlarında mülkiyet sorunu yaşandığını söyledi.

Toplu taşıma esnafının bazı taleplerde bulunduğunu anlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Bu talepleri Ulaştırma, İçişleri ve Çevre bakanlıkları değerlendirdi. Bir önceki yasama yılına yetiştirmek istemiş, biraz daha çalışmamız gereken konular ortaya çıkınca ertelemiştik. Bazı belediyelerimiz gereksiz şekilde şoför esnafını rahatsız edecek bazı düzenlemeler yapmaya çalışıyor. Onları ortadan kaldıracak, toplu taşımada mülkiyet hakkını ve çalışma şartlarını düzeltecek bir yasa taslağı hazırladık. Son aşamasını bütün sektörler olarak değerlendirdik. Son olarak bakanlıklarla bir araya geleceğiz, bu yaz dönemine yetiştirmeye çalışacağız. Onu da çıkardığımızda şoför arkadaşımızın kafası rahatlayacak, esnaf daha kaliteli hizmet verecek."

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.