Ukraynalı sağlık ekipleri yaralı askerlere cephede ilk yardımı sağlamak için hayatlarını riske atıyor

- Zaporijya cephesinde görevli Ukraynalı Doktor 'Yojik': - 'Bir buçuk yıldır cephedeyim. Psikolojik olarak bu işi yapmak zor. Öncelikli işimiz, yaralı askerleri (ön cepheden) hızlıca çıkarmak ve ilk yardımı sağlamak' - Zaporijya cephesind

Genel 8.12.2023 11:01:14 0
Ukraynalı sağlık ekipleri yaralı askerlere cephede ilk yardımı sağlamak için hayatlarını riske atıyor

ZAPORİJYA (AA) - DAVİT KACHKACHİSHVİLİ - Ukrayna'nın Zaporijya cephesinde görevli Ukraynalı sağlık ekipleri, çatışmalarda yaralanan askerlere ilk yardımı sağlamak için hayatlarını riske atıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Zaporijya cephesinde de çatışmalar sürüyor.

- Sağlık ekipleri gece gündüz görevde

Bu cephede görev yapan Ukraynalı sağlık ekipleri de askerler gibi siperlerde kalıyor.

Çatışmalarda yaralanan Ukraynalı askerlere cephe hattında ilk yardımı sağlayan sağlık çalışanları gece gündüz çalışıyor.

Ön cephe hattında yaralandıktan sonra, hastane veya stabilizasyon merkezine gönderilmeden önce yaralıların hayatta kalması için mücadele veren Ukraynalı sağlık ekipleri, topçu ve hava saldırılarının altında görevlerini yerine getiriyor.

Ukrayna ordusundan izin alan AA ekibi, Zaporijya cephesinde görev yapan Ukraynalı sağlık görevlilerinin çalışmalarını görüntüledi.

Cephede yaralanan bir askere ilk yardımı sağladıktan sonra AA muhabirine konuşan "Yojik" kod adını kullanan Ukraynalı doktor, sahadaki çalışmalarını anlattı.

Ukrayna Ordusu 65. Mekanize Tugayı'na bağlı bir sağlık taburunun komutanı olan 44 yaşındaki Yojik, şimdilik Zaporijya cephesinde görevli olduğunu söyledi.

Cephede yaralanan askerlere ilk yardımı sağlayarak onları tahliye etmekten sorumlu olduklarını aktaran Yojik, yaralılara hızlıca ulaşmanın kendileri için öncelikli olduğunu belirtti.

Yojik, ilk yardım sağladıktan sonra daha güvenli bölgeye tahliye ettikleri yaralı askerleri, diğer ekiplere teslim ederek stabilizasyon merkezi veya hastanelere gönderdiklerini belirtti.

Bazen cephede saldırılar altında kaldıklarına dikkati çeken Yojik, şu ifadeleri kullandı:

"Bir buçuk yıldır cephedeyim. Psikolojik olarak bu işi yapmak zor. Ama yapacak bir şey yok, bunu yapmamız lazım. Öncelikli işimiz, yaralı askerleri (ön cepheden) hızlıca çıkarmak ve ilk yardımı sağlamak."

Yojik, askerler gibi kendilerinin de genelde güvenlik nedeni ile siperlerde kaldıklarını aktararak, "Ekibimiz sürekli siperlerde kalıyor. Biz sadece yaralılara yardım etmek için oradan çıkıyoruz." dedi.

- "Askerler genelde şarapnel parçasıyla yaralanıyor"

Ekibinin son derece hızlı hareket edebilmesi için daha hafif, zırhlı olmayan, 4x4 araçlarla görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Yojik, "Çok hızlı olmamız hayati önem taşıyor. Bu tür durumlarda hızlı olmak son derece önemli." ifadelerini kullandı.

Askerlerin, daha çok şarapnel parçalarıyla yaralandığını kaydeden Yojik, "Bugün, sizin ekibinizin çektiği yaralı asker de cephede şarapnel parçasıyla yaralandı." dedi.

Yojik, "Ekiplerimiz sürekli nöbette. Gece gündüz çalışıyoruz. Tatil günlerimiz yok." ifadelerini kullandı.

- Ambulans sürücüsü "Opel", yaralanmasına rağmen cephedeki görevine devam ediyor

Zaporijya cephesinde konuşlu söz konusu tugaya bağlı sağlık ekiplerinde sürücü olarak görev yapan 52 yaşındaki "Opel" ise yaralı askerlerin tahliyesinden sorumlu olduğunu söyledi.

Cephede ambulans olarak bir arazi aracını kullandığını aktaran Opel, yaralıları taşımanın psikolojik olarak kolay olmadığını belirtti.

Bölgede sıcak çatışmaların sürdüğüne dikkati çeken Opel, "Zaporijya cephesinde görevliyim. Burada her iki taraftan yoğun atışlar devam ediyor. Sonuçta bu bir savaş. Her zaman dikkatli olmamız şart. Bakın, şimdi bulunduğumuz yerde bile saldırı altındayız." şeklinde konuştu.

Mayınlı arazide oldukça hızlı ve aynı zamanda dikkatli bir şekilde araç kullanılması gerektiğini ifade eden Opel, araçların teknik durumlarının her zaman iyi olması gerektiğini vurguladı.

Opel, geçen yılın haziran ayından bu yana sağlık ekipleri ile çalıştığını dile getirerek, "Daha önce bir mayın patlaması sonucu beyin sarsıntısı geçirdim. Sonra da (Zaporijya bölgesinde) Orikhiv'de Grad saldırısı altında kaldık ve şarapnel parçası bana isabet etti. Hayatımız böyle." ifadelerini kullandı.


Yorum
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.
Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı Okul müdürü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından milli eğitim müdürlüğü görevine atandı. İşte okul müdürünün milli eğitim müdürlüğü görevi ataması ile ilgili detaylar:
Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek? Asgari ücrette 2. toplantı bitti, kulisler hareketlendi! %31'lik zam senaryosuyla 28.956 TL öne çıkarken, Erdoğan'ın çağrısı sonrası 30 bin TL sınırı konuşulmaya başlandı.
Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama! Sosyal medyada yayılan “okullar haftada 4 gün olacak” iddiası kafa karıştırdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın takvimi ve mevzuatı, söylentilerin aksine net bir tablo ortaya koyuyor.
Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda Ocak ayında memurları iki ayrı ödeme bekliyor. Zamlı maaşlar ve 14 günlük maaş farkı aynı ay içinde hesaplara yatırılacak. Zam oranları ve tahmini tutarlar netleşti.
Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek Öğretmen yetiştirme sistemi değişti! Eğitim fakültesi mezunları için 12 aylık Milli Eğitim Akademisi eğitimi başlıyor. Atama sayılarındaki düşüş ve yeni modelin tüm detayları burada.
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.