Bugün, 8 Şubat 2026 Pazar
  • BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,60% 0,16
  • EURO

    51,57% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6942,61% 3,13
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Ücretli Öğretmenlere Yapılan Zam ve Yarı Yıl Tatili Kesintilerinde Son Durum

Yarı yıl tatili dönemlerinde ücretli öğretmenlerden kesinti yapılacak mı? İşte bu soruların cevapları..

Eğitim 21.01.2025 23:27:00 0
Ücretli Öğretmenlere Yapılan Zam ve Yarı Yıl Tatili Kesintilerinde Son Durum

Son yapılan maaş zamları ile birlikte memur ve bazı kamu çalışanlarının maaşları artırıldı. Bu artıştan ücretli öğretmenler de nasiplendi. Ancak ücretli öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri olan yarı yıl tatili dönemlerindeki kesinti sorunu hala çözülebilmiş değil. Peki, ücretli öğretmenlere yapılan zam sonrasında saat başı ücret ne kadar oldu? Yarı yıl tatili dönemlerinde ücretli öğretmenlerden kesinti yapılacak mı? İşte bu soruların cevapları...

Son yapılan düzenlemeyle birlikte ücretli öğretmenlere ödenen saat başı ücretlerinde belirli bir artış yaşandı. Ancak bu artışın tam olarak ne kadar olduğu, öğretmenlerin görev yaptığı il ve ilçeye, branşa ve deneyime göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, net bir rakam vermek mümkün değildir. Ücretli öğretmenlerin maaşlarına ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için öğretmenlerin bağlı bulundukları il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.

Yarı yıl tatili dönemlerinde ücretli öğretmenlerden yapılacak kesinti konusunda ise net bir açıklama bulunmamaktadır. Mevcut mevzuatlara göre, ücretli öğretmenler yarı yıl tatili dönemlerinde görev yapmadıkları için ücret alamamaktadırlar. Ancak, bu konuda yapılacak yeni bir düzenleme ile ücretli öğretmenlerin yarı yıl tatili dönemlerinde de ücret almaları sağlanabilir. Bu konuda öğretmen sendikaları ve ilgili kurumlar çalışmalarını sürdürmektedir.

Ücretli Öğretmenlerin Ocak Ayı Kazançları ve Yarı Yıl Tatili Kesintileri

Ücretli öğretmenlerin aylık kazançları, girdikleri ders saati, saatlik ücreti ve bazı ek faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle, yarıyıl tatili gibi durumlarda yapılacak kesintileri genel bir rakamla ifade etmek doğru olmaz. Ancak, verdiğiniz örnek üzerinden bir hesaplama yaparak genel bir fikir verebiliriz.

Bir ücretli öğretmenin Ocak ayında günde 6 saat olmak üzere toplam 78 saat ders girdiği belirtilmiş. Bu durumda, saat ücreti 119 TL olarak hesaplandığında, öğretmen 13.923 TL kazanacak. Bu, sadece Ocak ayı için geçerli bir hesaplama olup, diğer aylar ve öğretmenlerin durumları farklılık gösterebilir.

Yarı Yıl Tatili Kesintileri

Yarıyıl tatili gibi okulların tatil olduğu dönemlerde, ücretli öğretmenler genellikle ders giremediği için herhangi bir ücret alamamaktadır. Bu durum, ücretli öğretmenlerin gelirlerinde önemli bir düşüşe neden olmaktadır. Ancak, bu durumun kesinliği ve tüm öğretmenler için geçerliliği konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı özel durumlarda veya yapılan yeni düzenlemelerle birlikte, ücretli öğretmenlere yarıyıl tatili döneminde de belirli bir ücret ödenebilme ihtimali bulunmaktadır.

Örnek Bir Hesaplama

Diyelim ki, bir ücretli öğretmen normalde ayda 120 saat ders girmekte ve saat başı ücreti 125 TL olsun. Bu durumda, öğretmen aylık olarak 15.000 TL kazanmaktadır. Yarıyıl tatili nedeniyle 15 gün ders giremezse, yaklaşık olarak 180 saatlik bir kayıp yaşayacak ve bu da yaklaşık 22.500 TL'lik bir gelir kaybına neden olacaktır.
 

Ücretli Öğretmenlerin Yarı Yıl Tatili Mağduriyeti

Ücretli öğretmenler, yarıyıl tatilinde önemli bir gelir kaybıyla karşı karşıya kalacaklar.

Ocak ayının son iki haftasında çalıştıkları halde, yarıyıl tatilinin başlamasıyla birlikte ücretli öğretmenler, toplam 90 saatlik ders karşılığında alacakları yaklaşık 10.710 TL'lik ödemeyi alamayacaklar. Bu durum, birçok ücretli öğretmenin ekonomik durumunu olumsuz etkileyecek.

Neden böyle bir durum yaşanıyor?

Ücretli öğretmenlerin ücretleri, genellikle girdikleri ders saati üzerinden hesaplanıyor. Okulların tatil olmasıyla birlikte derslere girme imkanı bulamayan öğretmenler, doğal olarak ücret alamıyorlar. Bu durum, özellikle sabit giderleri olan öğretmenler için ciddi bir sorun oluşturuyor.

Öğretmenlerin Talepleri

Ücretli öğretmenler, bu durumun haksızlık olduğunu ve yarıyıl tatili gibi durumlarda da belirli bir ücret almaları gerektiğini düşünüyorlar. Öğretmen sendikaları ve ilgili kuruluşlar da bu konuda çalışmalar yaparak, ücretli öğretmenlerin haklarının korunması için çaba gösteriyor.

Yorum

YKS Sınav Ücretlerı Dudak Uçuklattı

Pragmatizm Kelimesinin Anlamı

Son Dakika Deprem Haberleri! 8 Şubat

Fenomenlere "Fuhuş" Operasyonu: 6 İsim Birden Tutuklandı!

Epstein Dosyaları ve FETÖ Bağlantıları: Yeni Dünya Düzeninde Güç Savaşları Deşifre Oluyor

2026'nın İlk Güneş Tutulması "Ateş Çemberi" Ne Zaman?

Öğretmenlerin şikayeti soruşturma başlattı! Hayalet öğrenciler mercek altında

Öğretmenlere etik beyan zorunluluğu! MEB Yeni şartları açıkladı

Yapay Zeka İle Yükselen 5 Gözde Meslek TBMM Raporunda

Öğretmen çok sayıda öğrenciyi taciz iddiasıyla tutuklandı

Çalışan emekliler için Yargıtay‘dan kritik karar

Halk eğitimlerden usta öğreticilere kota! Yeni sorunlar kapıda

Tüm Memurlara 3600 Ek Gösterge Yeni Meclis Takvimi ve Detaylar

14 ile kar alarmı! Pazar günü kar geliyor

MEB yönetici atama yönetmeliği yargıya taşındı

Barbaros Şansal memur maaşını hedef aldı, zam yapılmasın dedi! Memurlar tepki gösterdi

MEB’den öğretmenlere yeni görevlendirme talimatı

Ek ders ücretlerini zümre kesintisi! Öğretmenlerin hangi kaleminde kesinti yapılacak?

Emekli ve Çalışanlara 12 Ay Faizsiz Nakit Kredi Desteği

Sakarya’da emekli polis dehşeti! Eşini ve MHP ilçe başkanını vurarak öldürdü

Sözleşmeli Personelin Memur Kadrosuna Geçiş Usulleri Belirlendi

Çocuk sevmiyorum, psikolojilerini bozarken haz alıyorum diyen üniversite hocasına soruşturma

MEB, Milli Eğitim Akademisi İçin 826 Personel Alacak

İnstagram uzmanlarına operasyon! Tek kişiden 102 milyon almışlar

Duru Okulları’nda Vatan Sevgisi Minik Yüreklerde Coşkuyla Yeşerdi

Selahattin Kal il milli eğitim müdürü olarak atandı

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Ek ders ücretine jet ödeme yine aynı millî eğitim müdürlüğünden

Mehmet Nurettin Aras İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Dr. Ahmet Alireisoğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.