Bugün, 1 Şubat 2026 Pazar
  • BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Türkiye, Tarihi Silvan Yazıtı'nı İsrail'e Vermiyor

Türkiye, Tarihi Silvan Yazıtı'nı İsrail'e Vermiyor: Netanyahu'nun Açıklamaları Gündem Yarattı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Kudüs'teki tarihi Silvan Yazıtı'nı Türkiye'den istediklerine dair açıklamaları, iki ülke arasın

Dünya 18.09.2025 10:19:00 0
Türkiye, Tarihi Silvan Yazıtı

Türkiye, 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kudüs'ten İstanbul'a getirilen bu önemli eserin sonsuza dek Türkiye'de kalacağını net bir dille ifade ediyor.

Silvan Yazıtı Neden Önemli ve Nasıl Türkiye'ye Geldi?

Silvan Yazıtı'nın tarihi, önemi ve Türkiye'ye gelişi, bu konunun merkezinde yer alıyor. 1880 yılında Kudüs'teki Şiloah Tüneli'nde keşfedilen ve Fenike Alfabesi'yle yazılmış bu altı satırlık yazıtın, M.Ö. 8. yüzyılda Kral Hezekiya döneminde, Asur kuşatmasına karşı inşa edilen su kanalıyla ilgili olduğu düşünülüyor.

Keşfedildikten kısa bir süre sonra, 1882'de, o dönemde bir Osmanlı toprağı olan Kudüs'ten Osmanlı başkenti İstanbul'a getirilen yazıt, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde koruma altına alındı. Kültür Varlıkları ve Müzeler eski Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, yazıtın kayıt tarihinin 1883 olduğunu vurgulayarak, "İsrail devleti kurulmadan çok önce, bir Osmanlı toprağından imparatorluğun başkentine getirilmiş bir eserdir" dedi. Bu durum, yazıtın mülkiyetinin hukuki dayanağını oluşturuyor.

İsrail'in Üç Kez Reddedilen Talepleri ve Netanyahu'nun Açıklaması

İsrail'in yazıtı geri alma çabaları ilk kez gündeme gelmiyor. Netanyahu'nun son açıklamaları, daha önce de yapılan talepleri gün yüzüne çıkardı.

1998'de dönemin İsrail Başbakanı Netanyahu, dönemin Türkiye Başbakanı Mesut Yılmaz'dan yazıtı talep etti ancak bu talep reddedildi. Netanyahu, reddin arkasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve büyüyen seçmen tabanının hassasiyetlerinin olduğunu öne sürdü. Hatta, "Müzelerimizdeki binlerce Osmanlı eserinden istediğinizi seçin, takas edelim" teklifinde bulunduğunu ancak bu teklifin de kabul edilmediğini iddia etti.

2007'de Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupoliansk, Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne yazıtı almak istediklerini iletti.

2022'de ise İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Türkiye ziyareti sırasında konu tekrar gündeme geldi. Ancak Türk yetkililer, bu konunun müzakereye bile açık olmadığını belirterek kesin bir tavır sergiledi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler eski Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, 2022 yılında İsrailli yetkililerin bizzat kendisinden yazıtı istediğini ve kendisinin de yazıtın İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne 1883 yılında kaydedildiğini göstererek, "İsrail diye bir devlet kurulmadan müzemize kaydedilmiş bir yazıtı ne hakla isteyebildiklerini sordum" açıklamasını yaptı.

Yazıtın Hukuki ve Tarihi Durumu

Tarihçi Prof. Dr. Erhan Afyoncu, yazıtın 1882'de Kudüs'ten getirildiğinde buranın bir Osmanlı toprağı olduğunu ve uluslararası hukuk kurallarına göre bir imparatorluk müzesine dahil edilmesinin meşru olduğunu vurguladı. Bu durum, İsrail'in taleplerinin hukuki bir dayanağının olmadığını gösteriyor. Türk yetkililer, yazıtın Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenlik alanındaki bir eser olarak başkente getirilmiş olması nedeniyle, bir milletin değil, tüm dünyanın kültürel mirası olduğuna inanıyor ve bu mirasa İstanbul'da sahip çıkmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Yorum

2. Dönem İlk Ders Bayrak Sevgisi ve Milli Aidiyet

Cam silerken düşüp ölen öğretmen toprağa verildi

Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğünden Barış Manço’ya Özel Eğitim Okullu Vefa

EMEKLİLER NE HALDE, NELER YAPILMALI?

Öğretmenlere 12 yıl rotasyonu uygulanmayacak

Antalya’da otobüs kazası 8 ölü 26 yaralı

RAM müdürlüklerinde özel eğitim öğretmenlerine yer verilmeli

Açık Öğretim Lisesi sınav tarihleri, kayıt yenileme ve ücret muafiyeti

Uzman öğretmenlere başöğretmenlere ücret karşılığı akademide yeni görev

16 ile müdür-müftü, MEB’e müfettiş atamaları Resmi Gazete’de

Fatih Ürek hayatını kaybetti! Menajeri ölüm sebebini açıkladı

Emekli maaş zammı AYM'ye taşındı

2026 Mazerete Bağlı Yer Değişikliği Atama Sonuçları Sorgulama Ekranı

2026-MEB-EKYS Başvuruları Başladı

TAG Otoyolu’nda Zincirleme Trafik Kazası: 10 Araç Birbirine Girdi, Ölü ve Yaralılar Var

379 Sosyal Medya Hesabına Erişim Engeli ve Hukuki İşlem

Yöneticilikte görev süresi nasıl hesaplanacak?

MEB’de İlk Defa Yönetici Olacaklar İçin Yeni Atama Kuralları Ve Ek Puanlar Belli Oldu

Yöneticilikte yazılı sınav 3 yıl geçerli olacak

Okul Müdürü ve Müdür Yardımcısı (Yönetici) Olarak Görevlendirileceklerde Aranacak Şartlar

MEB Yönetici görevlendirme sınavı soru ve puan dağılımı belli oldu müdür ve müdür yardımcılarına hangi alanlardan soru sorulacak?

MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği Yayımlandı

Okul müdürlüğü ve müdür yardımcılığında EKYS süreci başlıyor, tarihler belli oldu

Milli Sporculara Öğretmen Atamada Yeni Kontenjan

Erdursun: Bayram ikramiyesinin 17.500 TL seviyesine çıkarılması gerekiyor

MEB 2. Dönem Tatil Takvimini Yayınladı: Ara Tatil, Bayram Tatili ve Yaz Tatili Tarihleri Belli Oldu

Öğretmenlere ek ders ücreti artışı! Hangi öğretmenler zamdan yararlanacak?

Öğretmenlere 3 Yeni Sınav Görevine Başvurular Başladı: İşte Ücretler vevSınav Takvimi

657 Sayılı DMK'da çok sayıda değişiklik yapıldı

FED'in faiz kararı altın fiyatını uçurdu, rekorlar darmadağın

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.