Bugün, 23 Aralık 2025 Salı
  • BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,80% 0,00
  • EURO

    50,50% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6110,91% 0,03
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

Türkiye dünya mutfak endüstrisini ağırlayacak

- Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı (Hostech by TUSİD) 20-24 Eylül'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek

Ekonomi 16.09.2023 11:34:17 0
Türkiye dünya mutfak endüstrisini ağırlayacak

İSTANBUL (AA) - Dünya mutfak endüstrisini bir araya getirecek "Uluslararası Otel, Restoran, Kafe, Pastane Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı (Hostech by TUSİD)" 20-24 Eylül'de İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TUSİD) yapılan açıklamaya göre, 2023'ü 2,8 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedefleyen ve Türkiye'yi kendi alanında dünyanın 5 ekol ülkesinden biri yapan endüstriyel mutfak sektörü, büyük buluşmaya hazırlanıyor.

TUSİD tarafından düzenlenen ve alanında dünyanın en büyük ikinci fuarı olma özelliği taşıyan Hostech by TUSİD, 20-24 Eylül'de yurt dışından önemli sayıda alım heyetini ve ziyaretçiyi ağırlayacak.

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuar; otel, restoran ve kafe gibi tüm sektör oyuncularını bir araya getirecek.

Dünya endüstriyel mutfak sektörünün buluşması noktası olan etkinliğe, 100'den fazla ülkeden 2 binin üzerinde satın almacının katılması öngörülüyor. 600'e yakın katılımcının yer aldığı fuar, bu yıl ilk kez 8 salonda yapılacak. Dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri olan sektörün, 2024'te 3,2 milyar dolar ihracat hedefi bulunuyor.

- "Fuarda 1 milyar doların üzerinde iş hacminin oluşmasını bekliyoruz"

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Türkiye endüstriyel mutfak sanayisinin 150'nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, ihracat pazarlarına ilişkin bilgiler verdi.

Fuarda sektörün ihtiyaç duyabileceği tüm ürünlerin sergileneceğini kaydeden Kaplangı, şu açıklamalarda bulundu:

"2 yılda bir düzenleniyor fuar, hem ülke ekonomimize ve İstanbul’'un turizmine çok büyük katkı sağlayacağı gibi hem de sektörümüzün ihracatında çok olumlu bir etki yaratacak. Satın almacıların tüm masraflarını fuar bütçesinden ve derneğin yedek akçelerinden kullanarak THY ile ulaşımlarını, 5 yıldızlı otellerde 3 ya da 4 gün konaklamalarını sağlayarak misafir ediyoruz. 1.500'ün üzerinde B2B görüşme yapılacak ve 750 özel alıcı olacak. Fuarda 1 milyar doların üzerinde iş hacminin oluşmasını bekliyoruz."

Kaplangı, Türkiye'nin turizmdeki gücüne işaret ederek, bu sektöre yönelik yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

ABD pazarına girişte bir belgelendirme probleminin söz konusu olduğuna değinen Kaplangı, "Ürünlerimizin bu ülkeye girişinde bariyerlerin aşılması için UL ve NSF gibi sertifikalara sahip olması gerekiyor. TUSİD ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olarak bu belgelendirmeleri Türkiye'de yapabilecek akredite laboratuvarlar oluşturuyoruz. ABD'de ürünlerimizi belgelendirmek için burada teşvik alabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "200-250 fabrikalık organize sanayi bölgesine ihtiyacımız var"

TUSİD Başkanı Kaplangı, sektörün organize sanayi bölgesine ihtiyacı olduğunu belirterek, sektörü çok katlı fabrikalarda büyütemeyeceklerini, kendilerine özel OSB'ye ihtiyaç duyduklarını anlattı.

Kaplangı, "Üreticimizin, yan sanayicimizin, laboratuvarlarımızın, kendi endüstri meslek lisemizin olacağı bir ekosistem en büyük talebimiz. Burası, yetişmiş iş gücü sorununu da çözecektir. Bunun için devletimizin desteği gerekiyor.

Dernek olarak yer tahsisiyle ilgili gerekli görüşmeleri yaptık, inşaatların da TOKİ tarafından yapılmasını istedik. Herhangi bir limana yakın, 200-250 fabrikalık bir ihtisas organize sanayi bölgesinin sektöre büyük ivme kazandıracağına inanıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Yorum

Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı?

Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı

Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı

Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak?

MEB'den öğretmenlere zorunlu görev

Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.