'Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi: Medyada Birlik ve Gelecek Vizyonu' programı

- AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz: - 'Türk dünyası olarak söz söyleyen ve gündem belirleyen bir konuma geleceğiz' - 'Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Küresel meselelerin çözümünde öncü rol oy

Genel 6.11.2023 13:42:20 0

İSTANBUL (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, "Türk dünyası olarak söz söyleyen ve gündem belirleyen bir konuma geleceğiz. Türk dünyası olarak sadece haber tüketen ve üretilmiş haberleri medya mecralarında kullanan bir yapı değil; etkin, haberi üreten ve haberi kendi içinde tüketen bir birlik inşa edeceğiz." dedi.

AA'nın Bakırköy'deki bir otelde düzenlediği "Türk Haber Ajansları Medya Zirvesi: Medyada Birlik ve Gelecek Vizyonu" programının açılış konuşmasını yapan Karagöz, Türk dünyasının önde gelen haber ajanslarıyla çok anlamlı bir işbirliğini hayata geçirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı olarak bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Karagöz, Türkçenin geniş bir coğrafyada konuşulan, çok zengin kültürel mirasa sahip bir dil olduğunu kaydetti.

Karagöz, "Bu dil bizi birbirimize bağlayan Türk kimliğinin asli taşıyıcısıdır. Bugün bu kıymetli birliği kuracak olan haber ajansları olarak Türkçenin farklı lehçelerinde yayın yaparak bu kimliğin bayraktarlığını üstleniyoruz. Türk dünyasındaki haber ajanslarıyla gerçekleştirdiğimiz istişarelerimizde, daha etkili ve uzun vadeli işbirlikleri kurmak gerektiği konusunda hepimizin hemfikir olduğumuzu gördük." diye konuştu.

Dünya genelinde hem bölgesel hem de uluslararası alanda etkili olan pek çok ajans birliği bulunduğunu dile getiren Karagöz, Avrupa Haber Ajansları Birliği, Balkan Haber Ajansları Birliği, Afrika Haber Ajansları Birliği, Fransızca Konuşan Ülkeler Haber Ajansları Birliklerinin bunlardan birkaçı olduğunu aktardı.

Karagöz, Türk dünyasının önde gelen haber ajansları arasında böyle aktif bir mekanizmanın bulunmadığını, bu alandaki boşluğu doldurmanın en büyük hedeflerinden biri olduğunu, bugün gerçekleşen zirveyle de bu işbirliğinin en önemli adımının atıldığını ifade etti.

Türkiye'den Anadolu Ajansı, Azerbaycan'dan AZERTAC, Kırgızistan'dan Kabar, Kazakistan'dan Qazcontent ve Özbekistan'dan UzA olarak Türk Haber Ajansları Birliğini kuracaklarını belirten Karagöz, şöyle devam etti:

"Türk dünyasında medya alanında birlikte hareket etme hususunda tarihe geçecek bir adım atmış olacağız. Gaspıralı İsmail bundan yaklaşık 100 yıl önce 'Dilde, işte, fikirde birlik' sözleriyle Türk dünyası için çok önemli bir vizyon ortaya koydu. Bu önemli vizyon bugün bizim ne amaçla toplandığımızı tam olarak ifade etmesi açısından önem taşıyor. Bu vizyonu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Ajansımızın kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Türk dili, Türk milletinin hafızasıdır' sözünde de görüyoruz. Bu yüzden Türk dilinin birleştirici gücüne inanıyor, medya alanında uluslararası sistemde Türk dünyasının daha etkili olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Böylece Türk dünyası olarak söz söyleyen ve gündem belirleyen bir konuma geleceğiz. Türk dünyası olarak sadece haber tüketen ve üretilmiş haberleri medya mecralarında kullanan bir yapı değil; etkin, haberi üreten ve haberi kendi içinde tüketen bir birlik inşa edeceğiz."

- "Dezenformasyon ve manipülasyon günümüzün ve yakın geleceğin en ciddi tehlikesi olarak karşımızda duruyor"

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Karagöz, zirve kapsamında Türk dünyasında medyada birlik ve gelecek vizyonunu önemli katılımcılarla birlikte iki farklı panelde değerlendireceklerini söyledi.

Zirvedeki ilk panelin ajans haberciliğinin yeni gündemleri olduğunu belirten Karagöz, "Gelişen medya enstrümanları, haber ajanslarının rolünü ve etkisini de değiştiriyor. Teknoloji her gün durdurulamaz bir hızla ilerlerken bu hıza ayak uydurmak, bu hızın belirleyicisi olmak ve bu noktada öncü olmak çok büyük önem arz ediyor. Teknoloji, bilgiyi daha hızlı ve geniş kitlelere ulaştırma potansiyelini artırıyor. Ancak aynı zamanda, dezenformasyon ve yanlış bilgiyi yayma riskini de artırıyor. Dezenformasyon ve manipülasyon günümüzün ve yakın geleceğin en ciddi tehlikesi olarak karşımızda duruyor." ifadelerini kullandı.

Karagöz, haber ajanslarının öncelikli görevinin doğru ve güvenilir haberlerle toplumları bilgilendirmek olduğuna dikkati çekerek, "Bu sebeple bilgi doğrulama mekanizmaları her geçen gün daha önemli hale geliyor. İlk panelde Türk dünyasında bu hususta neler yapabileceğimizi ve haber ajanslarının güvenilirliğini nasıl sürdürebileceğimizi ele alacağız." dedi.

Kurulacak birliğin Türk dünyası içerisinde üretilen bir haberin doğruluğunu teyit edeceğini, doğru olmayan haberlerin ise yayılmasını önleyip yalan haberler, dezenformasyon ve manipülasyonla mücadele edeceğini vurgulayan Karagöz, zirvede düzenlenecek ikinci panelde farklı yönleriyle Türk dünyasında ortak bir gelecek vizyonu oluşturmayı ele alacaklarını dile getirdi.

Karagöz, bu gelecek vizyonunu Türk dünyasının önemli aktörleriyle birlikte oluşturmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını aktardı.

Ortak dilin ve kültürel bağlarının, işbirliği için mükemmel bir temel oluşturduğunu dile getiren Karagöz, şunları kaydetti:

"Birliğimiz gücümüzdür, anlayışını esas alan kolektif bir habercilik dili geliştirmemiz, doğru ve güvenilir bilgi akışını sağlamada çok kritik bir işleve sahip. Haberlerimizin daha geniş bir kitleyle buluşması, sesimizin güçlü çıkması ve etkimizin artması için bu platformda atacağımız her adım önem taşıyor. Uluslararası arenada bize dayatılan kalıpları yıkmamız, uluslararası medyanın ön yargılı bakış açısına karşı bir duruş sergilememiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan bir Türk Dünyası' hedeflediğini dile getirmişti. Bu hedefin medya ayağını bugün kuracağımız birlikle kurumsallaştırarak, güçlü bir vizyon ortaya koyarak gerçekleştireceğimize inanıyorum."

- "Türk dünyasının ortak yaklaşım sergileme potansiyelini artıracağız"

Karagöz, Türk dünyası olarak bu olayların seyircisi olma lükslerinin olmadığının altını çizerek, "Her alanda, her kurum, her siyasi parti, her şirket Türk dünyasının ortak heyecanını paylaşırsa o zaman Türk dünyasının ortak bir sesi çıkar. Bu ortak ses nasıl yaygınlaşır? Türk dünyasındaki medya kurum ve kuruluşlarını yakın işbirliğiyle oluşturduğumuz birlik buna hizmet edecek. Türk dünyasının ortak yaklaşım sergileme potansiyelini artıracağız. Türk dünyasında haber ajansları arasında böyle bir birliktelik kurmak uzun ve meşakkatli bir süreci gerektirdi. Yaklaşık 2 yıl süren istişareler ve diplomatik süreçlerde bu hususta büyük bir irade ortaya koyduk." değerlendirmesini yaptı.

Serdar Karagöz, gerekli diplomatik adımların atılmasında kendilerine destek olan Dışişleri Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a teşekkür etti.

Birlikteliğin kurulma sürecindeki emeklerinden ötürü Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım'a da teşekkür eden Karagöz, "Kuracağımız birlik bundan 20-30 sene sonra Türk dünyasının ortak heyecanını, ortak yaklaşımını ve ortak fikrini inşa etmesinde büyük rol oynayacak." şeklinde konuştu.

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.