Bugün, 12 Ocak 2026 Pazartesi
  • BIST 100

    15065,12%1,00
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,42% 0,40
  • GRAM ALTIN

    6355,36% 1,68
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 1,01

Türk bilim insanları, Ay ve Mars'ta domates üretimi hedefliyor

Foto galeri 25.12.2024 11:18:09 0
Türk bilim insanları, Ay ve Mars

İZMİR (AA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın yürütücülüğündeki TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle, Ay ve Mars'ta kurulacak insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul tarafından "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" isimli proje hazırlandı.

TÜBİTAK "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye uygun bulunan çalışmayla insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretim yapılması amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, uzay kolonilerinde sürdürülebilir bitkisel üretimin gerçekleştirilmesi için Ay ya da Mars regolitlerinin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Besin elementince fakir olan Ay ve Mars'taki toprak benzeri regolitlerinde ekstrem öncül bitki yetiştirilmesinin amaçlandığını aktaran Uzilday, "Bu amaçla ilgili moleküler mekanizmaların aydınlatılması hedeflendi. Son olarak regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisinde, bitki besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi olan mekanizmaların aydınlatılmasını içeren bütüncül bir yaklaşım ile regolitlerde bitki yetiştirme kapasitesinin arttırılması yönünde verilerin literatürde ilk defa olarak elde edilmesi planlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Proje ekibini tebrik eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın bir projesinin daha önce de Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından uzayda gerçekleştirildiğini belirtti.


Yorum

Proje Okullarına Atama ve Yer Değiştirme Süreci Başlıyor: Kim, Ne Zaman Başvuracak?

MEB 2026 Tayin Takvimini Duyurdu: Mazeret Ataması Başvuruları Başlıyor!..

Öğretmenler Form Doldurmayacak! Sendikadan "Gelişim Dosyası" İçin Boykot Kararı

Meteorolojiden 41 İl İçin Kritik Uyarı: Sarı Kodla Alarm Verildi

Öğretmenlerin dönem sonu yapacağı iş ve işlemler belli oldu

Danıştay’dan Emsal Karar: ARFF Uygulamalı Eğitim İçin Ek Ders Ücreti Ödenecek

2026 Ocak Ek Ders Ücretleri Belli Oldu: Kadrolu ve Sözleşmeli Öğretmenler Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alacak?

2026 Öğretmen Yer Değiştirme ve Yönetici Atamaları Takvimi Açıklandı

MEB'den öğretmenlere %50 indirim müjdesi! Kapsam genişletildi

Öğretmenlerin 14 Günlük Maaş Farkları Belli Oldu: İşte Derece Derece Yeni Listeler

TOKİ Kuraları Çekildi: 940 Hak Sahibi Belirlendi

2026 Ocak 1.000 TL Ek Zamlı Yeni Öğretmen Maaşları Belli Oldu

Okullarda yapay zeka ekibi kuruluyor! Kimler ekibe alınacak?

Kapalı Alanlarda Sigara İçmeye Yeni Düzenleme Geliyor

Mansur Yavaş'tan Ankara için referandum kararı

Kara Kuvvetlerinde İhale Operasyonu: 21 Kişi Gözaltına Alındı

RTÜK Dizi ve Programlardan Üç Büyük Kanala Ceza Yağdırdı

Sağlıkta "Diplomalı İşsizlik" İsyanı: Ankara Ulus Meydanı’nda Diplomalar Yırtıldı!

MEB Mevzuatına Göre Öğretmenlerin Tamamlaması Gereken 10 Görev

MEB Takvimi Duyurdu: 2025-2026 Sorumluluk Sınavları Ne Zaman?

ÖSYM Duyurdu: 2026 AGS ve ÖABT Ne Zaman Yapılacak? İşte Tarih Tarih Sınav Rehberi

Öğretmenlere Özel "Sosyal Kalkan": Ücretsiz Müze, İndirimli Tatil ve Dahası!

Yozgat Çandır'da Yeni Eğitim Dönemi: Mahmut Durak Göreve Başladı!

Emniyetteki FETÖ yapılanmasına operasyon: 23 gözaltı

Aile birliğini hiçe sayan öğretmen atama kararı mahkemeden döndü! Eğitim Gücü Sen açıkladı

Öğretmen Yazar; Çocuk Çiçek Açar Hikaye Yazma Yarışmasının 2.’si Düzenleniyor

TOKİ Konut Projesi’nde 7 İlde Kuralar Çekiliyor

Trump’tan Küba’ya Sert Tehdit: "Çok Geç Olmadan Anlaşın"

16 ilde FETÖ Operasyonları! Kamu görevlileri dahil 81 gözaltı

Motorine Yeni Zam Kapıda: Mazotun Litre Fiyatı Kaç TL Olacak?

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.