11189,50%1,65
42,55% 0,07
49,50% 0,01
5734,37% -0,20
9297,33% 0,17
8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde tutanak krizi yaşandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, uzlaşıya varılan maddelerin tutanakla kayıt altına alınmasını talep etti. Kamu İşveren Heyeti ise tüm tekliflerin tamamı müzakere edilmeden karar veremeyeceklerini belirtti. 6 milyon memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde tansiyon yükseldi. Yetkili konfederasyon Memur-Sen, masada varılan anlaşmaların tutanak altına alınarak paraflanmasını talep etti. Ancak, kamu işveren heyetinin bu talebe sıcak bakmaması, görüşmelerde gergin anların yaşanmasına neden oldu.
Toplu Sözleşme Masasında 'Tutanak' Gerginliği: Memur-Sen'den Devlet Ciddiyeti Vurgusu
Milyonlarca memur ve memur emeklisinin haklarını belirleyecek olan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam ediyor. Görüşmelerin dünkü oturumunda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın kamu işveren heyetine yönelik 'tutanak' talebi, masada bir tartışma başlattı. Yalçın, üzerinde uzlaşılan konuların tutanak altına alınarak karşılıklı paraflanması gerektiğini belirterek, bu uygulamanın geçmişteki anlaşmazlıkları önleyeceğini vurguladı.
Ali Yalçın, önceki toplu sözleşme süreçlerinde yaşanan sorunları hatırlatarak, "Burada görüştüğümüz ve veya cümlesi bile eksik yazıldığında anlam değişiyor. Virgül bile eksik olduğunda günün sonunda metinleri bağıtlamada sıkıntı yaşıyoruz. 'Ve öyle değildi böyleydi, benim notlarımda şöyle yazıyordu. Bir getirin bakalım seninki nasıldı' gibi hakikaten devlet ciddiyetine yakışmayan bir tuhaflık söz konusu." dedi. Yalçın, tutanakla yürütülen bir sürecin, hem kamuoyundaki algı sorunlarını gidereceğini hem de masanın stresini azaltacağını ifade etti.
Memur-Sen'in ısrarcı talebi, kamu işveren heyetinden beklenen karşılığı bulamadı. Heyet, tüm hizmet kollarının teklifleri müzakere edilmeden ve genel maliyet tablosu netleşmeden bu konuda bir karar veremeyeceklerini belirtti. Bu tutum, salonda bulunan diğer sendika temsilcilerinin de tepkisine neden oldu.
Toplu sözleşme görüşmelerinde Büro, Bankacılık ve Sigortacılık, Basın, Yayın ve İletişim ve Kültür Sanat Hizmet kollarının müzakereleri tamamlandı. Görüşmeler, bugün Bayındırlık, İnşaat ve köy Hizmetleri, Ulaştırma Hizmetleri ve Sağlık, Sosyal Hizmetleri kollarının müzakereleriyle devam edecek.
Sizce toplu sözleşme sürecinde tutanakla ilerlemek, kamu çalışanlarının haklarını daha güvenli hale getirir mi? Geçmiş dönemlerde yaşanan metin uyuşmazlıkları hakkında sizin de bir görüşünüz varsa, yorumlarda bizimle paylaşın. Her fikir, kamu çalışanlarının daha adil bir sözleşme süreci yaşamasına katkı sağlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.