Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Ticaret Bakanı Bolat, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti:

- 'Sultan Abdülhamit'e dayanan Filyos Limanı hayali gerçekleşti. Bundan sonra yapılacak olan, Filyos Limanı'nın bir lojistik üs haline gelmesi. Bu çerçevede limana yakın olan Zonguldak Filyos Serbest Bölgesi de inşallah orta ve yakın gelecek

Genel 21.08.2024 19:02:07 0
Ticaret Bakanı Bolat, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti:

ZONGULDAK (AA) - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Sultan Abdülhamit'e dayanan Filyos Limanı hayali gerçekleşti. Bundan sonra yapılacak olan, Filyos Limanı'nın bir lojistik üs haline gelmesi. Bu çerçevede limana yakın olan Zonguldak Filyos Serbest Bölgesi de inşallah orta ve yakın gelecekte dolarak Zonguldak'a çok büyük yeni imalat kuruluşları, tesisler ve limancılıkta da çok büyük ivme kazandıracak." dedi.

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesindeki fabrika açılışının ardından AK Parti İlçe Başkanlığına geçen Bolat, daha sonra Valiliği ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Bolat, Vali Osman Hacıbektaşoğlu'ndan çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Gümrük Müdürlüğü ile AK Parti ve MHP il başkanlıklarına ziyarette bulunan Bolat, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasına geldi.

Burada "Anadolu Şehir Buluşmaları" çerçevesinde kentte gerçekleştirdikleri ziyaret ve programlardan bahseden Bolat, 1990'lı yılların madenciliğin gerilemesiyle sanki kent için olumsuz, kötümser atmosferin yayıldığı bir dönem gibi algılandığını ama 2000'li yılların, özellikle son 20 yılın, ilin gerçekten çok büyük gelişme kaydettiği, sanayide, hizmetler sektöründe, limancılıkta, lojistikte, en önemlisi de Türkiye'nin doğal gaz merkezi olması hasebiyle şehir için parlak bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.

- "Zonguldak, doğal gaz, enerji, madencilik ve metal çelik sektörünün merkezi haline geldi"

Bugünün, Türkiye'nin doğal gaz keşfinin dördüncü yıl dönümü olduğuna işaret eden Bolat, "Hatırlıyorum o salgının sıcak ve yakıcı günlerinde ağustos ayının ortalarında Sayın Cumhurbaşkanı'mız yaklaşık 750 milyar metreküplük doğal gaz keşfini büyük müjde olarak milletimize, dünyaya ilan etmişti. O zaman bu, dünyanın en önemli ekonomi gündemi haline gelmişti. Yıllardır büyük enerji, ithalat faturası nedeniyle büyük dış ticaret açıkları verdiğimiz ve 'Niye bizde petrol, doğal gaz yok?' diye hayıflandığımız dönemin geride kaldığı 4 yıl önceki o müjde, hakikaten Türkiye'nin de talihini döndürmüştü." diye konuştu.

Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın 17 Ağustos'ta kente geldiğinde çok güzel müjdeler verdiğini belirterek şöyle devam etti:

"2026'da günde 20 milyon metreküp doğal gaz üretimiyle Türkiye'deki yaklaşık 20 milyon hanenin, yani evin doğal gaz ihtiyacı yerli kaynaklardan karşılanmış olacak. Bu anlamda Zonguldak bir doğal gaz merkezi, enerji merkezi, madencilik merkezi ve metal çelik sektörünün merkezi haline geldi. Türkiye, dünyada çelik üretiminde sekizinci sırada, Avrupa'da da birinci, bazı yıllar ikinci sırada. Yaklaşık 30 milyar dolara yakın demir çelik ihracatımız var. Önümüzde çelikte daha yol alacağımız çok mesafe var. Bu yıl da çelik üretimi ve ihracatında 7 ay itibarıyla güçlü artış var. Zonguldak aynı zamanda bir çelik merkezi haline geliyor. Elektrik santralleriyle beraber enerji merkezi haline geliyor."

Zonguldak'ın limancılık merkezi haline de geldiğine dikkati çeken Bolat, "Çünkü Sultan Abdülhamit'e dayanan Filyos Limanı hayali gerçekleşti. Bundan sonra yapılacak olan, Filyos Limanı'nın bir lojistik üs haline gelmesi. Bu çerçevede limana yakın olan Zonguldak Filyos Serbest Bölgesi de inşallah orta ve yakın gelecekte dolarak Zonguldak'a çok büyük yeni imalat kuruluşları, tesisler ve limancılıkta da çok büyük ivme kazandıracak. Türkiye'de son 15 senede yapılan en büyük 2 liman; birisi Filyos, birisi de İzmir Çandarlı Limanı'dır." dedi.

Bolat, kentte havalimanının da açıldığını dile getirerek, Zonguldak'ı güzel günlerin beklediğini ifade etti.

Zonguldak'ın, müteşebbis insanları, emekçileri, madencileriyle Türkiye'nin enerji merkezi; ticaret, lojistik ve limancılık merkezi haline geldiğini vurgulayan Bolat, "Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu çerçevede şunu söyleyebilirim; serbest bölgenin genişleme alanında bir küçük sanayi sitesi yapım projesi konusu milletvekillerimiz tarafından bize iletildi ve siz de ilettiniz şimdi. Bu konuda kentin hayrına olan hangi proje ve öneri olursa Ticaret Bakanlığı olarak kendi yetki alanımızda mutlaka Zonguldak'ın yanında yer alacağız. Bu konular inşallah proje aşamasına geldiğinde gerekli desteği sağlayacağız." diye konuştu.

- "Zonguldak'a çok büyük yatırımlar yapıldı"

Bakan Bolat, AK Parti'nin 21 yıllık iktidarı döneminde Zonguldak'a tarımda, kamu hizmetlerinde, sanayide, limancılıkta çok büyük yatırımlar yapıldığını, esnafı da hiçbir zaman yalnız bırakmadıklarını dile getirdi.

Geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar liralık çok düşük maliyetli esnaf kredisi verdiklerini söyleyen Bolat, şunları kaydetti:

"2024'ün 7 ayı itibarıyla da yaklaşık 900 milyon lira desteğimiz oldu. Birkaç zamandır finansman açısından durgun bir dönem geçirdik ama buraya gelirken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Sayın Abdülkadir Akgül ile görüştüm. Zonguldak Esnaf Kefalet Birliğinin bizden istediği 50 milyon liralık finansman desteği vardı. O müjdeyi de Zonguldak, Karabük ve Bartın esnafı adına burada sizin huzurunuzda vermek istiyorum. 50 milyon liralık bu destek kasaya girmiştir, Zonguldak'tadır bugün. Maliyeti piyasa şartlarının yarısı oranında düşük, ödeme şartları son derece elverişli. 6 ayda bir geri ödemeli 3 yıl vadeli bu destek, Zonguldak esnafı için de inşallah çok iyi destek olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun."

Zonguldak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliğini de ziyaret eden Bakan Bolat'a, Vali Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Saffet Bozkurt ve Ahmet Çolakoğlu eşlik etti.

Yorum

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.