Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14211,94%-0,12
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,28% 0,25
  • GRAM ALTIN

    6067,59% 1,61
  • Ç. ALTIN

    9736,39% 0,95

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-ABD İş Konseyinin yuvarlak masa toplantısında konuştu:

- 'Türkiye'nin ticaret ve yatırımlarda temel vizyonu, dijital ve yeşil dönüşümü tamamlayarak rekabet gücü yüksek bir üretim ve ticaret üssü haline gelmektir. Bu anlamda ABD'li yatırımcıları da önemli bir ortak olarak görüyoruz'

Ekonomi 21.09.2023 05:55:25 0
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-ABD İş Konseyinin yuvarlak masa toplantısında konuştu:

NEW YORK (AA) - Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin ticaret ve yatırımlarda temel vizyonunun, dijital ve yeşil dönüşümü tamamlayarak rekabet gücü yüksek bir üretim ve ticaret üssü haline gelmek olduğunu, bu doğrultuda ABD'li yatırımcıları önemli bir ortak olarak gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından 13. Türkiye Yatırım Konferansı kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantısında iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıya katılan Ticaret Bakanı Bolat, burada yaptığı konuşmada, dünya ticaretinin neredeyse durma noktasına geldiği, Türkiye'nin yıkıcı ve ağır depremle mücadele ettiği mevcut dönemde bile ülkenin ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,8 büyüme katettiğini söyledi.

Bolat, ekonomik büyümenin temelinde, üretim, yatırım ve ihracatı özendiren, tüm regülasyonlarını, kurumlarını bu iki öncelik üzerine oluşturan bir yönetim anlayışının ve güçlü liderliğin olduğunu belirtti.

- "ABD'li şirketlerin ülkemize son 20 yılda göstermiş olduğu ilgi dikkat çekici"

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin sayısının 2002 yılında 6 bin civarındayken bugün 80 bini aştığını belirten Bolat, şunları kaydetti:

"Bu noktada ABD'li şirketlerin ülkemize son 20 yılda göstermiş olduğu ilgi özellikle dikkat çekicidir. ABD'li yatırımcı firmalar, Türkiye'yi bir üretim ve ihracat üssü olarak konumlandırmış ve Türkiye'mize 14,5 milyar dolarlık yatırım yapmışlardır. Bu minvalde Hollanda'dan sonra en büyük dış yatırımcı ülke olan ABD'li firmalardan 2 bin firma Türkiye'de 110 bin kişilik istihdam sağlamıştır."

Bolat, dijital ve yeşil dönüşüme dönük yatırım alanları dahil olmak üzere Türkiye'nin jeostratejik konumu, gelişmiş üretim kabiliyetleri, uluslararası serbest ticaret ağları, donanımlı ve vasıflı iş gücüyle, çok uluslu şirketler için tedarik zinciri ve tedarik kanallarını çeşitlendirme anlamında güçlü bir ortak olduğunu vurguladı.

Bakan Bolat, "Türkiye'nin ticaret ve yatırımlarda temel vizyonu, dijital ve yeşil dönüşümü tamamlayarak rekabet gücü yüksek bir üretim ve ticaret üssü haline gelmektir. Bu anlamda ABD'li yatırımcıları da önemli bir ortak olarak görüyoruz." diye konuştu.

- Türkiye'de yatırım yapan uluslararası şirketlere destek sözü

Türkiye-ABD ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da ileri seviyelere taşınmasının önemine dikkati çeken Bolat, temel hedefin iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarılması olduğunu anımsattı.

Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu "Türkiye Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına katılma hedefine, iş insanlarının da katkılarıyla kararlı ve istikrarlı şekilde yürüyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'de yatırım yapan, istihdam oluşturan, ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan uluslararası şirketlere daima destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirten Bolat, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin geçmişi ve ülkelerin potansiyeli dikkate alındığında içinde bulunulan dönemi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri her alanda daha da geliştirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.

- "Yeni dönemde ticaretin ilişkilerimizde başrolü oynaması gerektiğini düşünüyoruz"

TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ da son zamanlarda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yeni, olumlu bir iklimin belirdiği yolunda bir dizi mesaja tanıklık ettiklerini, iş dünyası olarak bu hareketliliği memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Ortaya çıkan bu ivmenin ilişkilerde iyimser beklentiler yarattığına dikkati çeken Yalçındağ, yeni dönemde ticaretin iki ülkenin ilişkilerinde başrolü oynaması gerektiğini düşündüklerini vurguladı.

Yalçındağ, iş dünyası olarak girilen bu süreci hızlandırmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Siyasi alanda hangi meseleler yaşanırsa yaşansın, görüyoruz ki karşılıklı ticaretimiz bunlardan etkilenmeden istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Dolayısıyla ilişkilerin üzerine oturduğu bu sağlam sütunu daha da güçlendirmemiz şart. Girdiğimiz yeni süreçte 100 milyar dolarlık ticaret hedefi uzak bir hedef değil. Bütün proje ve çalışmalarımızla bu hedefe yönelmemiz gerektiğine inanıyoruz. Önümüzde bizleri çok verimli bir dönem bekliyor."

Konuşmaların ardından ATBR (American-Turkish Business Roundtable) Başkanı General James Jones ile TAİK Başkanı Yalçındağ mutabakat zaptı imzaladı.

Toplantıda, Jones Group International, Citigroup, Goldman Sachs, Hillwood, Boeing Global, Pratt & Whitney, Ralph Lauren, Hellman & Friedman, Ford Motor, Epam Systems, Georgette Mosbacher Enterprises, Amazon, Mastercard, General Atlantic, Hill International, Teledyne Flir Defense, Cotton Council International ve Microsoft gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri yer aldı.

Toplantıya, ABD'li şirketlerin temsilcilerinin yanı sıra Eczacıbaşı Holding, Kibar Holding, Koç Holding, Çolakoğlu Holding, Hepsiburada, Demirören Holding, Çalık Holding, Türk Hava Yolları, Borusan Holding, Sabancı Holding, TAV, Fiba Holding ve Türk Telekom gibi ​​​​​​​Türk şirketlerinin yöneticileri katıldı.

Yorum

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.