TCMB Başkanı Erkan, ASO Gündem Toplantısı'na katıldı:

- 'Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız, çalışmalarımız devam ediyor' - 'YTAK programıyla cari dengeye katkı verecek ve dolaylı etkileri döviz kuru ve fiyat istikrarı üzerinde hisse

Ekonomi 8.12.2023 10:08:45 0
TCMB Başkanı Erkan, ASO Gündem Toplantısı

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, "Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız, çalışmalarımız devam ediyor." ifadesini kullandı.

Ankara Sanayi Odasından (ASO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Erkan, ASO Başkanı Seyit Ardıç'ın ev sahipliğinde gerçekleşen ASO Gündem Toplantısı'na katıldı, sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Erkan, buradaki konuşmasında, ihracatçılar için reeskont kredilerinde yaptıkları düzenlemeleri anlattı.

Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırıldığını ve reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna tutulduğunu hatırlatan Erkan, "Temmuzda 10 kat artışla 3 milyar liraya yükselttiğimiz reeskont limitini daha da artıracağız. Çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Sanayicilerimizden beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri"

Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) başta olmak üzere yatırım ve ihracat desteklerine ilişkin son dönemde atılan adımlara ve yapılan çalışmalara dikkati çeken Erkan, "Firmaların finansmana erişimini ve finansman koşullarını desteklemeye devam etmekteyiz. Sağlanan bu imkanlarla sanayicilerimizden beklentimiz yatırımlara ağırlık vermeleri, uygulanan programa ve Türkiye'ye her koşulda destek olmaya devam etmeleridir." değerlendirmesinde bulundu.

Erkan, YTAK uygulama çerçevesinin yeniden yapılandırıldığını belirterek, "Yatırımlara ilişkin süreci ilgili kurumlarla birlikte stratejik bir çerçevede yürütmekteyiz. Yeni çerçevesiyle güçlendirilmiş YTAK programıyla cari dengeye katkı verecek ve dolaylı etkileri döviz kuru ve fiyat istikrarı üzerinde hissedilecek alanlarda üretim kapasitesinin artışını hedefliyoruz. YTAK'a 3 yıl boyunca toplam 300 milyar lira limit tahsis edildi." ifadelerini kullandı.

- "İş dünyası olarak, Merkez Bankasının mücadelesini destekliyoruz"

ASO Başkanı Ardıç, yeni ekonomi yönetiminin kısa, orta ve uzun vadeli gereksinim ve hedefler konusunda son derece rasyonel ve sağduyulu bir yol haritası ortaya koymasının memnuniyet verici olduğuna dikkati çekti. Ardıç, şunları kaydetti:

"Sıkılaştırıcı para politikası uygulamalarının ekonomik aktivite üzerindeki etkisinin dördüncü çeyrekte daha belirgin hale gelmesiyle üretimde ve büyümede kayıplar yaşanabileceğini öngörüyoruz. Enflasyonla güçlü ve kararlı bir mücadelenin büyüme ve üretim üzerinde geçici etkileri olacağının farkındayız. Diğer taraftan, fiyat istikrarının sağlanması, orta ve uzun vadede en önemli kazanımımız olacaktır. İş dünyası olarak bizler, Merkez Bankasının mücadelesini destekliyoruz."

Ardıç, kredi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde katma değerli, yüksek teknolojili üretimin ve ihracatın artırılmasının güçlü destekler gerektirdiğini belirterek, "Bu çerçevede Merkez Bankasının ihracatçı firmalara yönelik reeskont kredilerinde düzenleme yaparak finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini artırması doğru istikamette bir uygulama olmuştur." ifadesini kullandı.

Bankanın, para politikasını tasarlarken fiyat istikrarının yanında toplumsal maliyetlere hassasiyet göstermesini çok kıymetli bulduklarının altını çizen Ardıç, "Benzer şekilde, yatırımları, üretimi ve ihracatı gözetmesinin ülkemizde ihtiyacını çok hissetmiş olduğumuz, bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.


Yorum
İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AR-GE birimlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen başvurularını almaya hazırlanıyor. Resmi yazıyla duyurulan süreçte başvuru takvimi netleşti.
Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler Millî Eğitim Bakanlığı, ortak sınavlar öncesi öğretmenlere e-Okul üzerinden kritik görevler tanımladı. Sınav tarihleri, not girişleri ve karne takvimi için net tarihler açıklandı.
MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında Millî Eğitim Bakanlığı’nda uzun süredir konuşulan bürokratik dönüşüm yeniden gündemde. Kulislerde, il müdürleri için performans ve sahaya etki odaklı yeni bir sürecin başlayacağı konuşuluyor.
Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak? Memur maaş katsayısına bağlı aile ve çocuk yardımları 2026'da artıyor! Eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memurun sosyal yardım geliri 3.000 TL’ye yaklaşacak. İşte yeni rakamlar!
1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? 1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı? İşte Tüm Detaylar
2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri Üç aylar 21 Aralık 2025 Pazar (Bugün) itibarıyla başladı! Diyanet takvimine göre Recep, Şaban ve Ramazan başlangıç tarihlerini ve manevi rehberlik detaylarını hemen keşfedin.
2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı! 2026 asgari ücret zammı için nefesler tutuldu! Masada %25 ve %32'lik iki güçlü senaryo var. Yeni maaşların 27.630 TL ile 29.000 TL arasında olması ve Aralık sonunda açıklanması bekleniyor.
AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi AÖL 1. dönem sınav sonuçları 20 Ocak 2026'da açıklanacak. Soru ve cevap anahtarları ise 24 Aralık 2025'te MEB üzerinden yayında olacak. İşte puan hesaplama ve sorgulama ekranı!
Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!! Özel okul ücretlerini yeni zam düzenlemesi. Özel okula yeni başlayacak olan öğrenciler için başlangıç sınıflarına zam sınırı getirildi. İşte detaylar:
Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı MEB, 2025 yılı norm kadro fazlası öğretmen belirleme takvimini açıkladı. 18-22 Aralık tarihlerindeki tespit sürecinden sonra atama yetkisi ilk kez Bakanlığa geçiyor. İşte detaylar!
EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor! Emniyet Teşkilatı bünyesinde görev almak isteyen binlerce aday için beklenen duyuru geldi! İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 2025 yılı 5. Dönem personel alımı kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde istihdam edilm
YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı! YÖK, üniversite sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Kontenjanlar azaltılıyor, bazı bölümler kapatılıyor, lisans eğitimi 3 yıla düşerken staj süreleri uzatılıyor.
Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır? 2026 yılbaşı tatili için 9 günlük fırsat kapıda! 1 Ocak'ın Perşembe olmasıyla, 4 günlük izin kullanarak uzun bir mola vermek mümkün. İşte 2026 resmi tatil takvimi ve izin rotası. Yılbaşında dokuz günlük tatil planı nasıl yapılır?
Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı Anadolu Üniversitesi AÖF 2025–2026 Güz Dönemi sınavları için görevli başvuruları başladı. İstanbul ve diğer iller için ayrı belirlenen ücretler öğretmenlerin dikkatini çekti.
Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı! Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABB, ASKİ ve EGO’da görev yapan memurlar için Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesini yasal tavan olan %120 üzerinden yeniledi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.