TBMM'de Kritik Hafta: Memuriyette Yaş Sınırı Masada!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta yoğun bir gündemle çalışmalarına başlıyor. İşte Meclis gündeminin öne çıkan başlıkları ve detayları...

Gündem 11.05.2025 14:46:00 0
TBMM

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta kamu personel alımlarından HSK üyelerinin seçimine, Bolu'daki otel yangını araştırmasından Diyanet'in mali denetimine kadar bir dizi önemli konuyu ele almak üzere toplandı. Özellikle memuriyete girişte 35 yaş sınırını öngören kanun teklifi, kamu personel rejiminde potansiyel bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor.
TBMM’de Kritik Hafta: Memuriyet Yaş Sınırı ve Kamu Reformları Masada

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta yoğun bir gündemle çalışmalarına başlıyor. Kamuya personel alımlarına yönelik düzenlemeler, özellikle memuriyete girişte yaş sınırı getirilmesiyle dikkat çekiyor. Meclis’te görüşülecek kanun teklifiyle, kariyer mesleklerine girişte 35 yaş sınırı uygulanması öngörülüyor. Bu düzenleme, kamu personel rejiminde köklü değişiklikler yaratacak.

Memuriyete Girişte Yaş Sınırı Geliyor

Teklife göre, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan kamu kurumlarında mesleğe özel yarışma sınavlarıyla yapılacak alımlarda 35 yaş sınırı getirilecek. Bu değişiklik, özellikle kariyer mesleklerine girişte aday yaşını sınırlandırarak kamu personel sisteminde yeni bir dönemi başlatacak.

TBMM’nin Gündeminde Neler Var?

TBMM Genel Kurulu’nda yalnızca memuriyet yaş sınırı değil, birçok önemli başlık da ele alınacak. Bu kapsamda:

  1. Kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik içeren teklif değerlendirilecek.
  2. Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) yeni üyelerin seçimi yapılacak.
  3. Bolu Kartalkaya’daki otel yangınına ilişkin araştırma komisyonu, Bolu Valiliği yetkililerini dinleyecek.
  4. TRT’ye taşınmaz tahsisleri ve Diyanet’in hac-umre hesaplarının denetimi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak.

Diyanet’in Hac ve Umre Hesapları Denetime Açılıyor

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda öne çıkan düzenlemelerden biri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen hac ve umre hizmetlerinin mali denetimi olacak. Yeni düzenlemeye göre, Hac ve Umre Hesabı’ndan yapılan tüm harcamalar, her hac mevsimi sonunda Diyanet ve gerekirse Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilecek denetim elemanları tarafından incelenecek.

Bu hafta TBMM’de alınacak kararlar, kamu yönetimi ve personel rejimi açısından büyük önem taşıyor. Memuriyete girişte yaş sınırı düzenlemesi, kamuya personel alım süreçlerini yeniden şekillendirecek.

Yorum
Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı? Milli Eğitim Bakanlığı, bir köşe yazısında yer alan “612 bin çocuk okula gitmiyor” iddiasının hatalı hesaplamalara dayandığını belirterek, resmi verilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.