Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,03
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5990,19% 0,47
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,04

Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik ve EYT fırsatı TBMM’ye sunuldu

Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik ve EYT fırsatı TBMM’ye sunuldu. Staj ve çıraklık nedeniyle emekli olamayanlar için önemli bir fırsat gündeme geldi. İşte detaylar:

9.06.2025 07:30:00 0
Staj ve çıraklık mağdurlarına emeklilik ve EYT fırsatı TBMM’ye sunuldu

Uzun süredir büyük bir mağduriyet yaşayan staj ve çıraklık başlangıç tarihlerinin sigorta başlangıcı sayılmasıyönündeki talepler nihayet somut bir adımla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı! Kurban Bayramı öncesinde, binlerce mağdurun umutlarını yeşerten 10 maddelik kapsamlı bir teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu önemli önerge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis'e iletildi.

Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'ten Mağduriyetlere İlişkin Yazılı Soru Önergesi

Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, staj ve çıraklık mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırladığı yazılı soru önergesiyle, bu konuyu Meclis'in dikkatine sundu. Önerge, Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşın, yıllarca çalışmasına ve prim ödemesine rağmen adil bir emeklilik hakkına ulaşamamasının altını çiziyor. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren meslek liselerinde zorunlu staj gören veya çıraklık eğitimi alan gençler, sosyal güvenlik sistemindeki eşitsizliklerin en büyük mağdurları arasında yer alıyor. Bu bireylerin sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sınırlı sigorta primi yatırılmış, ancak emeklilikte esas alınan "uzun vadeli sigorta kolları"na prim ödenmemiştir. Dolayısıyla, fiilen çalışmış ve SGK sicil numarasıyla sistemde kayıtlı olmalarına rağmen, staj/çıraklık başlangıç tarihleri "ilk işe başlama tarihi" olarak kabul edilmemektedir.

EYT ve "Bir Gün" Farkının Yarattığı Derin Yaralar

Önergede, bu uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve sosyal devlet anlayışına açıkça aykırı olduğu vurgulanıyor. Özellikle 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT düzenlemesinden faydalanamayan binlerce kişi için bu durum, daha da büyük bir mağduriyet yaratmıştır. EYT düzenlemesi, sadece 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlarıkapsarken, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan milyonlarca yurttaşın 17 yıl gibi uzun bir süre daha beklemek zorunda bırakılması, büyük bir eşitsizlik algısı oluşturmuştur. "Bir gün" farkla başlayan bu hak kaybı, aynı işyerinde çalışan ve benzer prim gününe sahip kişilerin sadece birkaç günlük farkla çok daha geç tarihlerde emekli olabilmesi gibi absürt durumlar ortaya çıkarmıştır. Bu durumun, Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatları ışığında hak ihlalioluşturduğu yönünde ciddi hukuki tartışmalar devam etmektedir.

Meclis'e Sunulan Önergenin Kilit Soruları

Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'in sunduğu yazılı önergede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan şu sorulara yanıt talep ediliyor:

  1. Bakanlığın kayıtlarına göre, 1990'lı yıllardan bu yana staj veya çıraklık kapsamında SGK sicil numarası verilen kaç kişi bulunmaktadır? Bu kişilerin cinsiyet ve yaşa göre dağılımı nedir?
  2. Sigortalılık döneminde sigortalı sayılan ve SGK sicil numarası verilen bireylerden kaç tanesi şu anda aktif sigortalı durumdadır? Kaçı emekliliğe hak kazanamamıştır?
  3. Staj/çıraklık döneminde yatırılan kısa vadeli sigorta primleri dışında, uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin prim ödemesi yapılmaması nedeniyle, bu kişilerin fiili çalışma başlangıçlarının emeklilik hesabında dikkate alınmaması hakkında Bakanlığınızın bir yasal düzenleme çalışması var mıdır?
  4. Bu mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak staj/çıraklık döneminin borçlandırılması ya da başlangıç sayılması yönünde Bakanlığınıza iletilen resmi taleplerin sayısı kaçtır? Bunların kaçı kabul edilmiştir?
  5. 8 Eylül 1999 sonrası ilk defa sigortalı olan kaç kişi EYT kapsamı dışında kalmıştır? Bu kişilerin mağduriyetini gidermeye yönelik destekleme temizliği nedir?
  6. EYT düzenlemesini sadece "giriş tarihi" üzerinden sınırlamak yerine, prim günü ve hizmet süresini esas alan kademeli emeklilik sistemine geçilmesine ilişkin Bakanlığınızda bir hazırlık, etki analizi ya da kamuoyu araştırması yapılmış mıdır?
  7. 8 Eylül 1999 ile 31 Aralık 1999 arasında sigortalı olanlar için özel bir emeklilik düzenlemesi yapılması gerekli midir? Bu konuda başlattığınız bir çalışma varsa detayları nelerdir?
  8. Türkiye'de halen 1999 sonrası sigorta girişi olup emeklilik yaş nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda kalan kaç kişi bulunmaktadır?
  9. Bu kişilerin yaş ortalaması, meslek grubu ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Özellikle ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar açısından bir analiz yapılmış mıdır?
  10. Bakanlığınızın kayıtlarına göre, EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden bu yana geriye dönük prim talebinde bulunmuştur ancak reddedilmiştir? (Bu sorunun son kısmı metinde eksik, tam haliyle alınmıştır.)

Bu teklif, emeklilik sistemi, sosyal güvenlik reformu, iş hukuku, Anayasal haklar ve toplumsal adalet konularında büyük bir beklenti yaratmıştır. Staj mağdurları ve çıraklık mağdurları, emeklilik hakkı, sigorta başlangıcı, EYT, Kurban Bayramı ve TBMM gibi anahtar kelimeler, bu önemli gelişmeyi yakından takip edenler için büyük önem taşıyor.

Yorum

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.