9373,73%0,25
39,39% 0,08
45,63% 0,22
4290,61% 0,15
6924,51% -0,16
Uzun süredir büyük bir mağduriyet yaşayan staj ve çıraklık başlangıç tarihlerinin sigorta başlangıcı sayılmasıyönündeki talepler nihayet somut bir adımla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı! Kurban Bayramı öncesinde, binlerce mağdurun umutlarını yeşerten 10 maddelik kapsamlı bir teklif, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Bu önemli önerge, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis'e iletildi.
Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, staj ve çıraklık mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırladığı yazılı soru önergesiyle, bu konuyu Meclis'in dikkatine sundu. Önerge, Türkiye genelinde milyonlarca vatandaşın, yıllarca çalışmasına ve prim ödemesine rağmen adil bir emeklilik hakkına ulaşamamasının altını çiziyor. Özellikle 1990'lı yıllardan itibaren meslek liselerinde zorunlu staj gören veya çıraklık eğitimi alan gençler, sosyal güvenlik sistemindeki eşitsizliklerin en büyük mağdurları arasında yer alıyor. Bu bireylerin sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sınırlı sigorta primi yatırılmış, ancak emeklilikte esas alınan "uzun vadeli sigorta kolları"na prim ödenmemiştir. Dolayısıyla, fiilen çalışmış ve SGK sicil numarasıyla sistemde kayıtlı olmalarına rağmen, staj/çıraklık başlangıç tarihleri "ilk işe başlama tarihi" olarak kabul edilmemektedir.
Önergede, bu uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve sosyal devlet anlayışına açıkça aykırı olduğu vurgulanıyor. Özellikle 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT düzenlemesinden faydalanamayan binlerce kişi için bu durum, daha da büyük bir mağduriyet yaratmıştır. EYT düzenlemesi, sadece 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlarıkapsarken, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan milyonlarca yurttaşın 17 yıl gibi uzun bir süre daha beklemek zorunda bırakılması, büyük bir eşitsizlik algısı oluşturmuştur. "Bir gün" farkla başlayan bu hak kaybı, aynı işyerinde çalışan ve benzer prim gününe sahip kişilerin sadece birkaç günlük farkla çok daha geç tarihlerde emekli olabilmesi gibi absürt durumlar ortaya çıkarmıştır. Bu durumun, Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatları ışığında hak ihlalioluşturduğu yönünde ciddi hukuki tartışmalar devam etmektedir.
Kayseri Milletvekili Aşkın Genç'in sunduğu yazılı önergede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan şu sorulara yanıt talep ediliyor:
Bu teklif, emeklilik sistemi, sosyal güvenlik reformu, iş hukuku, Anayasal haklar ve toplumsal adalet konularında büyük bir beklenti yaratmıştır. Staj mağdurları ve çıraklık mağdurları, emeklilik hakkı, sigorta başlangıcı, EYT, Kurban Bayramı ve TBMM gibi anahtar kelimeler, bu önemli gelişmeyi yakından takip edenler için büyük önem taşıyor.