Sosyal Bilgiler Müfredatı Değişiyor Mu? MEB'den Beklenen Yanıt Geldi!

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Gücü Sen'in Sosyal Bilgiler dersi müfredatının değiştirilmesi talebine yanıt verdi. Bakanlıktan gelen açıklamada, müfredatın gözden geçirilebileceği sinyali verildi.

Eğitim 30.05.2025 13:22:00 0
Sosyal Bilgiler Müfredatı Değişiyor Mu? MEB

Sosyal Bilgiler dersinin müfredatı değişiyor mu? Öğretmenlerin ve velilerin merakla beklediği bu soruya Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık, müfredatın bazı yönlerinin yeniden değerlendirilebileceğini duyurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Gücü Sen’in Sosyal Bilgiler müfredatına yönelik değişiklik talebine yanıt verdi. Bakanlık, öğretmenlerin sahadaki deneyimlerinin müfredat geliştirme sürecinde önemli olduğunu belirterek, önerilerin değerlendirileceğini açıkladı. Müfredatın öğrenci merkezli ve beceri temelli yapıya sahip olduğu vurgulanırken, etkinliklerin içerik ve sayısının gözden geçirilebileceği ifade edildi. Eğitim Gücü Sen, sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerini duyurdu.

MEB’den Sosyal Bilgiler Müfredatına Yanıt: Değişiklik Kapıda mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Gücü Sen tarafından yapılan başvuruya yanıt vererek, Sosyal Bilgiler müfredatının gözden geçirilebileceğini açıkladı. 2024–2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla uygulamaya konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, öğrenci merkezli ve beceri temelli bir yapıya sahip. Ancak öğretmenler, müfredatın sahadaki uygulamalar açısından bazı zorluklar barındırdığını belirterek, öğrenme çıktılarının yaş grubu özelliklerine uygun hâle getirilmesi ve ders kitaplarındaki etkinlik yoğunluğunun azaltılması gerektiğini vurguladı.

Öğretmenler Ne Talep Ediyor?

Eğitim Gücü Sen’in sunduğu raporda, öğrenciler arasındaki farklılıkların göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edilirken, öğretmenlerin uygulamada karşılaştığı zorlukların dikkate alınması talep edildi. Özellikle ders kitaplarındaki etkinliklerin yoğunluğu, öğretmenlerin müfredatı verimli şekilde uygulamasını zorlaştırıyor. Ayrıca, öğrenme çıktılarının yaş grubu özelliklerine uygun hâle getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

MEB’in Yanıtı ve Müfredatın Geleceği

Milli Eğitim Bakanlığı, müfredatın bütüncül bir yapıda kurgulandığını ve önceki sınıflarda edinilen bilgilerin temel kabul edildiğini belirtti. Ayrıca, etkinliklerin içerik ve sayısının yeniden gözden geçirilebileceği ifade edildi. Bakanlık, öğretmenlerin görüşlerinin program geliştirme sürecinde önemli bir rol oynadığını ve bu önerilerin değerlendirileceğini açıkladı.

MEB’in açıklamasında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında müfredatın öğrenci merkezli ve beceri temelli bir yapıya sahip olduğu vurgulandı. Ancak, sahadaki öğretmenlerin geri bildirimleri doğrultusunda bazı düzenlemelerin yapılabileceği sinyali verildi. Eğitim Gücü Sen ise, öğretmenlerin sahadaki deneyimlerinin dikkate alınması için mücadelelerini sürdüreceklerini ve sürecin aktif takipçisi olmaya devam edeceklerini duyurdu.

Müfredat Değişikliği Ne Zaman Gerçekleşebilir?

MEB’in müfredat değişiklikleriyle ilgili süreci kademeli olarak yürüttüğü biliniyor. 2024–2025 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci, ortaokul beşinci ve lise dokuzuncu sınıflardan itibaren yeni müfredatın uygulanmaya başlanacağı belirtiliyor. Ancak, öğretmenlerden gelen geri bildirimler doğrultusunda bazı derslerde ek düzenlemeler yapılması gündeme gelebilir.

Eğitim Gücü Sen’in Mücadelesi Devam Ediyor

Eğitim Gücü Sen, öğretmenlerin sahadaki deneyimlerinin müfredat geliştirme sürecinde dikkate alınması için aktif bir şekilde süreci takip edeceğini duyurdu. Sendika, öğretmenlerin yaşadığı zorlukları ve müfredatın daha verimli hale getirilmesi için önerilerini MEB’e iletmeye devam edecek.

Yorum
Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi! Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sürecinde kapsamlı değişiklikler gündemde. MEB’in yeni modelinde ÖBA eğitimi, modül sistemi ve sınav başlığı yeniden şekilleniyor.
Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti Eskişehir ve Aydın’daki eğitim camiası iki acı kayıpla sarsıldı. Öğretmenler Ahmet Akyürek ve Şeniz Özdoğan Dilek’in vefatı, meslektaşlarını ve öğrencilerini yasa boğdu.
Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında! Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları ve eğitim araçlarında yer alan haritaları güncelledi. Yeni haritalar; Türkiye’nin jeopolitik konumu, tarihsel süreçleri ve bölgesel yapıyı esas alıyor.
3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından 2026’ya dair beklentileri açıkladı. Seyyanen zamdan 3600 ek göstergeye kadar talepler masada.
Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu! Yıl sonu mali kapanış nedeniyle 2025’e ait ek ders ücretleri Ocak ayına bırakılmayacak. Aralık ayı ek ders ödemeleri erkene çekildi, ödeme takvimi ve işlem süreci netleşti.
2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama ÖSYM, 2024-KPSS branş bazında sıralamaları güncelledi! Adaylar, YÖKSİS verileriyle yenilenen alan bazındaki başarı sıralamalarını ÖSYM AİS üzerinden hemen kontrol edebilirler.
KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor KPSS-2025/2 tercih süreci başladı! Adaylar, 18-25 Aralık tarihleri arasında ÖSYM AİS üzerinden tercihlerini yapabilecek. Kılavuzda lise, ön lisans ve lisans kadroları yer alıyor.
Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor Fenerbahçe, Ataşehir’deki arazisini 46 milyar TL’ye sattı! Kulüp, bu dev gelir ve %400 sermaye artırımıyla Bankalar Birliği borcunu kapatarak mali bağımsızlığını ilan etmeye hazır.
İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı İstanbul’daki dev uyuşturucu operasyonunda Aleyna Tilki ve Danla Bilic gözaltına alındı. Şeyma Subaşı ve Kasım Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarken, Sercan Yaşar tahliye edildi.
Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor Öğretmenlik diploması artık tek başına yeterli değil. Milli Eğitim Akademisi’nde uygulanacak 12 aylık zorunlu program, atama sürecini uzatırken eğitim fakültelerinin rolünü yeniden tartışmaya açtı.
Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı! Yüksek yöneticiler için planlanan seyyanen zam geri çekilmişti. Kulislerde şimdi tüm memurları kapsayan yeni bir düzenleme konuşuluyor. Peki öğretmenler bu olası artıştan ne kadar pay alacak?
Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi? 2026 asgari ücreti için kritik toplantı öncesi TÜRK-İŞ’ten dikkat çeken bir çıkış geldi. “Sürece dahil edilmedik” diyen konfederasyon, komisyonda yer almayacağını açıkladı.
Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi Emniyet teşkilatında beklenen kararlar alındı. Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun değerlendirmesi sonucu farklı rütbelerde toplam 235 emniyet müdürü emekliye sevk edildi
Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı Ortaokul ve lise öğrencilerinin karne notlarını doğrudan etkileyecek ortak sınavlar için takvim açıklandı. Sınavlar 29 Aralık’ta başlayacak, 9 Ocak’a kadar tamamlanacak.
Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak? Ocak ayında öğretmen maaşlarına yapılacak zam için en güçlü senaryo hesaplandı. Enflasyon farkı, toplu sözleşme artışı ve 1000 TL taban aylık zammı maaşlara nasıl yansıyacak?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.