9350,01%0,41
39,35% 0,37
45,61% 0,79
4290,31% -0,87
6934,05% -1,15
Yüz binlerce lisansüstü adayını ve akademik personel olmak isteyenleri yakından ilgilendiren Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ücretlerine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM)tarafından yine zam yapıldı. Yılın başından bu yana art arda gelen zamlar, öğrenciler arasında büyük tepkiye yol açarken, sosyal medyada "ticarethane" eleştirileri dile getirilmeye başlandı.
2024 yılının sonunda 490 lira olan ALES sınav ücreti, bu yılın Nisan ayında yapılan ilk ALES sınavı öncesinde yüzde 53'lük devasa bir artışla 750 liraya yükseltilmişti. Ancak ÖSYM'nin zam iştahı burada durmadı. Başvuruları bu hafta başlayan ikinci ALES sınavında da ücrete 100 liralık ilave bir zam daha yapılarak fiyat 850 liraya çıkarıldı.
Bu son zamla birlikte, ALES sınav ücreti yılbaşından bu yana şimdiden yüzde 73.5 oranında artış gösterdi. Bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve bağımsız araştırma grubu ENAG dahil olmak üzere açıklanan bütün enflasyon verilerini geride bırakarak, öğrencilerin mali yükünü katlayarak artırdı.
ALES ücretlerine yapılan fahiş zamlar, öğrencilerin sabrını taşırdı. Sosyal medyada binlerce öğrenci, ÖSYM'ye sert eleştiriler yöneltti. Bir öğrenci, "Siz resmen sınav ayağına ticarethane açmışsınız" diyerek tepkisini dile getirdi. Başka bir sosyal medya kullanıcısı ise, "Zaten öğrenciler zar zor geçinirken bir de sınav ücreti bu kadar artınca sanki 'okuma' demek istiyorlar. Ara dönemde zam yapmak neden, bu insanlar bu parayı nasıl ödeyecek?" ifadeleriyle ÖSYM'nin kararını sorguladı.
Bir diğer öğrenci ise matematiksel bir dille tepkisini dile getirerek, "ALES 1 için sınav ücreti 750 liraydı. Az önce sisteme girdim ALES 2 için 850 TL sınav ücreti isteniyor. E o zaman ALES 3 için ne kadar sınav ücreti istenir? Buyurun size problemler sorusu" yazdı. Bu yorumlar, ÖSYM'nin zam politikasına yönelik genel hoşnutsuzluğu açıkça gözler önüne serdi.
Lisansüstü eğitim hayali kuran ve akademik kariyer hedefleyen öğrencilerin üzerindeki mali yükü artıran bu zamların, eğitimde fırsat eşitliğini zedeleyip zedelemeyeceği ise önemli bir tartışma konusu olarak öne çıkıyor. Öğrenciler, ÖSYM'den daha adil ve öngörülebilir bir fiyatlandırma politikası beklediklerini dile getiriyor.