Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Şili'de 11 Eylül darbesinin 50. yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi

- Devlet Başkanı Gabriel Boric: - 'Bugün Şili ve dünyanın önünde şunun kararını veriyoruz, bugün ve her zaman daima demokrasi diyeceğiz'

Genel 12.09.2023 06:47:25 0
Şili

BOGOTA (AA) - Şili'de 11 Eylül 1973'te General Augusto Pinochet yönetiminde, dönemin Devlet Başkanı Salvador Allende'ye yapılan askeri darbenin 50. yılı dolayısıyla anma töreni gerçekleştirildi.

Anma töreni, başkent Santiago'daki La Moneda Sarayı'nda Devlet Başkanı Gabriel Boric ev sahipliğinde ve çok sayıda solcu devlet başkanının katılımıyla düzenlendi.

Törende konuşan Boric, şiddetin bir daha asla demokratik tartışmanın yerini alamayacağını belirterek, 1973 darbesinin 50. yıl dönümünün "birlikte yaşamayı güçlendirilmesi" için bir fırsat olduğunu söyledi.

Askeri darbeyle devrilen Allende'nin ardından 48 yıl sonra devlet başkanlığı seçimlerini kazanan ilk solcu Boric, "Bugün Şili ve dünyanın önünde şunun kararını veriyoruz, bugün ve her zaman daima demokrasi diyeceğiz." ifadesini kullandı.

Boric, demokrasinin sürekli olarak bir inşa sürecinde olduğunu vurgulayarak, "Daha adil ve insancıl bir toplum için demokrasi tek yoldur. Çeşitlilik ve farklı düşünceler arasında, birlikte daha iyi bir toplum inşa edebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Hafızanın demokrasi ve gelecek olduğu sloganına katılıyorum"

Allende'nin kızı Senatör Isabel Allende de darbe günü yaşanılan hadiselerin daima hatırlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Hafıza, hakikate ulaşmanın ilk adımıdır ama adalete ulaşmak o gün yaşananların bir daha tekrarlanamaması için çok daha fazlasına ihtiyacımız var. Bu nedenle hafızanın demokrasi ve gelecek olduğu sloganına katılıyorum." dedi.

Babası Allende'nin sosyal adaleti arzulayan toplumsal bir savaşçı olduğunu kaydeden Allende, "O gün babamın maiyetinden saraya giren son kişi ben olmak zorundaydım. O gün neler olduğunu anlatmak gibi bir görevimiz vardı." diye konuştu.

Allende, sağ partilerin darbeyi haklı gören sözlerine tepki göstererek, babasının ölümünün ardından kendilerine sığınma hakkı tanıyan Meksika ve Küba'ya teşekkür etti.

Darbenin 50. yılında yürüyüşler gerçekleştiren yüzlerce kişi, 1973 darbesini kınayan döviz ve pankartlar taşıdı.

Öte yandan Pinochet kökenli sağ partilerden Şili Vamos partisi ve Bağımsız Demokratik Birlik (UDI), yayımladıkları ortak bildiride, darbenin o günkü şartlarda "kaçınılmaz" olduğunu ve Şili toplumunun toplumsal ve siyasi bir çöküntü yaşadığını savundu.

Anma törenine Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ve Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle de katıldı.

Şili basınına göre, Allende yönetimine 11 Eylül 1973'te darbe yapan General Pinochet, 17 yıllık diktatörlüğünde yargısız infaz, kaybedilme, hapis ve işkence nedeniyle 40 bin 175 kişinin ölümüne yol açtı.

Yorum

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Ris

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.