Bugün, 12 Ocak 2026 Pazartesi
  • BIST 100

    14915,65%1,02
  • DOLAR

    43,15% 0,05
  • EURO

    50,37% 0,33
  • GRAM ALTIN

    6344,65% 1,50
  • Ç. ALTIN

    10168,66% 0,00

Sergi “Karşılaşmanın Meyveleri” Institut français Türkiye - İstanbul giriş kat sergi salonunda

Türkiye Fransız Kültür Merkezi – İstanbul, 17 Kasım 2025 - 31 Ocak 2026 tarihleri arasında “Karşılaşmanın Meyveleri” adlı kültürel programı kapsamında Institut français Türkiye - İstanbul giriş kat sergi salonunda

Kültür-Sanat 15.11.2025 18:26:00 0
Sergi “Karşılaşmanın Meyveleri” Institut français Türkiye - İstanbul giriş kat sergi salonunda

Türkiye Fransız Kültür Merkezi – İstanbul, 17 Kasım 2025 - 31 Ocak 2026 tarihleri arasında “Karşılaşmanın Meyveleri” adlı kültürel programı kapsamında, Giulio Giorgi, Nez, olfaktif kültürel hareketi ve İstanbul Saint-Joseph Fransız Lisesi iş birliğiyle giriş kat galerisinde botanik ve koku üzerine bir laboratuvar-sergi düzenlemektedir.

Doğa, koku, müzik ve dans arasındaki ilişkileri keşfetmeye yönelik bir araştırma olarak düşünülen bu sergi aynı zamanda kültür merkezinin bahçesini, hem kokuların ve perma kültürün buluştuğu bir alana dönüştürüyor hem de bahçenin disiplinler arası düşünce ve yaratımın geliştiği bir mekân hâline gelmesine katkı sağlıyor.

Yenilikçi yaklaşımıyla bu proje, Türkiye Fransız Kültür Merkezi’nin 80. yıl dönümü vesilesiyle koku temasına adanmış özel bir program hazırlıyor. Ayrıca Kültür Merkezi’nin sanat ile duyusal deneyimin kesişiminde, ustalıklar ve bilgi birikimi etrafında şekillenen kültürel iş birliklerini teşvik etme misyonunu da pekiştiriyor.

Projenin kalbinde, Giulio Giorgi’nin “Botanique olfactive, sentir la nature au fil des saisons” isimli eseri yer alıyor. Nez tarafından yayımlanan bu kitap, koku kriterine dayalı bir botanik sınıflandırma öne süren ilk kitaptır. Giulio Giorgi, bizi gözümüzle algılamadığımız ama burnumuzla algılayabildiğimiz bir bitki dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Nez, olfaktifkültürel hareket ile birlikte Giorgi, ziyaretçiyi doğayı algılama biçiminde koku duyusunun rolünü sorgulamaya çağıran, böylece benzersiz bir duyusal deneyim sunan bir rota tasarladılar.

Sergi, İstanbul Saint-Joseph Lisesi’nin yerel bitki örtüsünün belleğini koruyan tarihî herbaryumları ile Giulio Giorgi’nin botanik araştırma defterleri arasında kurulmuş özgün bir diyalogdan besleniyor. Miras ve deneyimin bu karşılaşması, hafıza ile gelecek, bilimsel bilgi ile sanatsal tutum arasında duyulara dayanan bir bağ dokuyacak.

2026 yılı boyunca Karşılaşmanın Meyveleri, yaşayan bir partisyon gibi dalga dalga yayılacak; bir parfümör ve bir müzisyen, bir parfümör ve bir dansçı, bir parfümör ve bir peyzaj mimarı gibi oluşturulacak her bir ikilinin sanatlar arası takasın yeni bir biçim kazandıracağı bir dizi deneyimler süti olarak ilerleyecek. Bu karşılıklı diyaloglar, bahçede gerçekleştirilecek performanslara, atölyelere ve duyusal gezintilere hayat verecek; bahçe, bu vesileyle hayal gücüne açık bir sahneye dönüşecek.

Böylece 2026 yılı, Türkiye Fransız Kültür Merkezi’nde, İstanbul’da maddi olmayan bir bilişsel deneyim olarak sanatın kutlandığı; duyular aracılığıyla dünyayı keşfetmeye adanmış bir yıl olacak ve Institut français Türkiye’nin çokdisiplinli kokusu yaratılacak.

Biyografiler
 

Giulio Giorgi

Doğa, sanat ve bilimin kesişiminde Giulio Giorgi, canlılarla olan ilişkimize daha derin bir anlayış kazandırmak için duyarlı bir yaklaşımı savunuyor. Ziraat mühendisi, ekolojist ve peyzaj mimarı olan Giorgi, ekoloji ile estetiğin birbirini tamamlayarak, izleyiciye onu tam anlamıyla içine alan deneyimler sunan benzersiz “bahçe-eserleri” yaratıyor. Yazar ve eğitmen olarak, çevre tasarım konusundaki uzmanlığını Fransa’da ve uluslararası alanda paylaşmaktadır.

 

Nez, Olfaktif kültürel hareketi

 

2016’daki kuruluşundan bu yana Nez, olfaktif kültürel hareketi hem Fransa’da hem de uluslararası düzeyde, parfüm ve koku alanında bir referans noktası hâline gelmiştir. Gazetecilerden bilim insanlarına, parfürmörlerden, tarihçilere ve sanatçılara uzanan disiplinler arası bir uzmanlar kolektifini bir araya getiren Nez, uzun süre göz ardı edilmiş bu duyunun zenginliğini, herkesin erişebileceği ve anlamlı biçimlerde görünür kılma misyon edinmiştir. Parfüm dünyasına gerçek bir dinamizm getiren Nez, hem geniş kitlelere hitap eder hem de koku kültürüne tutkuyla bağlı tüm meraklıları bir araya getiren geniş bir ağın merkezinde yer alır.

Nil Kocamangil

İstanbul ve Paris’te eğitim görmüş, uluslararası sahnede tanınan Türk viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil, Avrupa’nın birçok konser salonunda sahne almaktadır. Sanatsal yaklaşımı, klasik müzik ile çağdaş yaratım arasındaki geçirgenliği araştırır; disiplinler

Sergi, 17 Kasım 2025-31 Ocak 2026 tarihleriarasında Institut français Türkiye İstanbul’da ziyarete açık olacak.

Ziyaret günleri: Pazartesi’den Cumartesi’ye saat 10:00-18:00 saatleri arasında

Giriş ücretsizdir.

Röportaj talepleriniz için: selin.kalaycioglu@ifturquie.org

 

Yorum

Aile birliğini hiçe sayan öğretmen atama kararı mahkemeden döndü! Eğitim Gücü Sen açıkladı

Öğretmen Yazar; Çocuk Çiçek Açar Hikaye Yazma Yarışmasının 2. Düzenleniyor

TOKİ Konut Projesi’nde 7 İlde Kuralar Çekiliyor

Trump’tan Küba’ya Sert Tehdit: "Çok Geç Olmadan Anlaşın"

16 ilde FETÖ Operasyonları! Kamu görevlileri dahil 81 gözaltı

Motorine Yeni Zam Kapıda: Mazotun Litre Fiyatı Kaç TL Olacak?

Ankara Valiliği Son Noktayı Koydu: Başkent'te Kar Tatili Kararı Çıktı Mı?

12 Ocak Kar Tatili Sonrası Ek Ders Bilmecesi: Hangi Branşta Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Son dakika! Bir il daha okullara kar tatili ilan etti

Kocaeli Valiliğinden okullara ve küçük çocuğu olan memurlara kar tatili açıklaması

MEB’den Özel eğitime 27 yaş sınırına açıklama

5 ilde okullara kar tatili! İşte İstanbul dahil tatil açıklaması yapan valilikler

Yargıtay’dan Milyonlarca Emekliye Kalkan: Maaş Haczinde "Muvafakat" Oyunu Bozuldu!

Valilikten okullara tatil açıklaması! Hangi öğrenciler okula gitmeyecek?

Farklı İlçeye Atanan Öğretmene On Binlerce TL Ek Ödeme: İşte Şartlar ve Ödeme Takvimi

İstanbul’da Yarın Okullar Tatil Mi? İşte Resmi Açıklama

MEB'den Gelişim Raporları İçin Yeni Karar

Ek Ders Ücretlerinde %20'ye Varan Artış: Kim, Ne Kadar Alacak? İşte Derece Derece Tam Liste

İki İnsan Bir Hayat Projesi Başlıyor: 500 Bin TL Yardım Başvuru Şartları Neler?

Kocaeli’de 16 okul yıkılıyor! Öğrenciler hangi okula alınacak

Ortaokullarda Almanca Dersi Çıkmazı: Atama Az, İhtiyaç Çok! MEB'in B Planı Ne?

SÖZÜMÜZ DE VAR, MEYDANIMIZ DA VAR

MEB’den Üç Aşamalı Atama Hamlesi: Gözler 12 Ocak Pazartesi Gününde

Öğretmen Maaşı Vaiz Maaşının Altında Kaldı

Öğretmenlerin Hizmet Puanını Artıracak Stratejik Faaliyetler Açıklandı

2026 Ocak Dönemi Öğretmen Yer Değiştirme Takvimi: Kimler Muaf Tutulacak?

Polis Teşkilatında Ocak Zammı: İşte Derece ve Kademeye Göre Yeni Maaşlar

Okullarda Karne Öncesi "Faaliyet Haftası" Heyecanı: MEB'den Yeni Yürütücü Heyet Talimatı!

ÖĞRETMENLERİ ROTASYONLA OYALAMAYIN, EMEKLİ MAAŞINI ARTIRIN!

Cumhurbaşkanlığı’ndan Kamu Personeline "Yarı Zamanlı Mesai" Genelgesi

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.