Bugün, 5 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    10918,51%-1,07
  • DOLAR

    42,39% -0,02
  • EURO

    49,47% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5742,82% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9299,63% 0,00

Sendika Yöneticisi İsteği Dışında Atanabilir Mi? AYM Kararı

Anayasa Mahkemesi Sendika Yöneticilerinin istekleri dışında başka atanıp atanamayacakları yönündeki kararı açıkladı. İsteği dışında ataması yapılan kamu personeli memurun sendika yöneticisi olması nedeni ile atamasının yapılamayac

Mevzuat 3.01.2022 20:33:45 0
Sendika Yöneticisi İsteği Dışında Atanabilir Mi? AYM Kararı
Anayasa Mahkemesi, Sendika Yöneticisinin isteği dışında atanıp atanamayacağına yönelik kararını açıkladı. İşte Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ve sendika yöneticileri açısından emsal teşkil edecek kararın detayları:

İşte AYM tarafından verilen o karar...

Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü emrinde çalışmakta olan sendika yöneticisi isteği dışında, sendika yöneticisi olması gerekçesi ile Bütçe ve Muhasebe Dairesi Başkanlığı'na atanmıştır. Hukuka aykırı olan bu işlemin iptali için Sendika Yöneticisi adına Savunma ve Güvenlik Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) olarak,  Askeri Yüksek İdare Mahkemesinde atama iptali davası açılmış, AYİM 2014/3746 Gen. Sek., 2014/1393 Esas, 2015/508 Karar sayılı ilamı ile davamız reddedilmiştir. Karar düzeltme yoluna başvurulmuş 2015/2457 Gen.Sek. 2015/1734 Esas,2015/1744 karar sayılı ilam ile bu talebimiz de reddedilmiştir. Akabinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılmış, Anayasa Mahkemesi 2015/19791 Başvuru numaralı, 20/3/2019 tarihli karar ile anayasal güvence altına alınan 'Sendikal Hak' ihlali olduğu tespiti yapmış ve yeniden yargılama yapılmak üzere dosyayı mahkemeye iade etmiştir. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kapatıldığından Ankara 4. İdare mahkemesi tarafından yeniden yargılama yapılarak 2019/820 Esas, 2019/1310 Karar sayılı ilam ile atamanın iptaline karar verilmiştir. İdare tarafından 2014 yılında tesis edilen bu hukuka aykırı işlem neticesinde Sendika Yöneticisi özlük haklarında kayıp yaşamıştır. Bu maddi kayıp ile birlikte maruz kaldığı hukuksuzluk nedeniyle manevi olarak yıpranmıştır. Parasal haklarının ve manevi zararlarının karşılanması için idareye başvuru yapılmış idare hiçbir cevap vermemiş ve ödeme yapmamıştır. Bunun üzerine sendika yöneticisinin mahrum kaldığı 750TL parasal hakkın faiziyle ödenmesi ve müvekkilin yaşadığı 5 yıllık süreçte manevi olarak yıpranması nedeniyle 3000TL manevi tazminatın ödenmesi talebiyle dava açılmıştır. Dava Ankara 9. İdare Mahkemesi 2019/2101 Esas 2020/1856 Karar sayılı dosya ile görülüp maddi ve manevi tazminat talebimizin kabulüne kesin olarak karar verilmiştir.
Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin 12/10/2020 tarihli 2019/2101 Esas 2020/1856 Karar sayılı kararı özetle;
“Olayda, davacının, Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü emrinde çalışmakta iken sendika yöneticisi olduğundan bahisle Bütçe ve Muhasebe Dairesi Başkanlığı emrine atanmasına ilişkin işlemin Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin 26/06/2019 tarih ve E: 2019/820, K: 2019/1310 sayılı kararıyla iptal edildiği, bu karara karşı davalı idarece yapılan istinaf başvurusunun Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesi'nin 08/06/2020 tarih ve E:2019/3939, K: 2020/1369 sayılı kararıyla reddedilmesi üzerine anılan kararın kesinleştiği anlaşılmış olup, yukarıda yer verilen Anayasa ve İdare Hukuku genel ilkeleri doğrultusunda, atama işlemi sebebiyle davacının yoksun kaldığı parasal haklarının ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
….
Olayda, hukuka aykırı dava konusu işlemle davacının, Anayasada güvence altına alınan Sendikal Haklarının ihlal edildiği hususunun Anayasa Mahkemesi kararıyla açık olduğu,  işlem sebebiyle davacının 01/09/2015 tarihinden itibaren muhtelif davalar açmak zorunda bırakıldığı, atama işleminin hukuki etkisinin 26/06/2019 tarihine kadar, uyuşmazlığın ise nihayet 2020 yılına kadar devam ettiği bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin 26/06/2019 tarih ve E: 2019/820, K: 2019/1310 sayılı kararıyla iptal edilen işlem sebebiyle duyulan elem ve ızdıraba karşılık gelmek üzere, taleple bağlı kalınarak, 3.000,00-TL manevi tazminatın, davalı idare tarafından, davacıya ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.” şeklindedir.

Yorum

Öğretmenlere 3 Yeni Sınav Görevi: Açıköğretim Sınavı Ücretleri Açıklandı

MEB’den Yeni Adım: Maarif Modeli İçin “Ölçme ve Değerlendirme” Kılavuzu Yayında

Zamlı memur maaşları tablosu 2026 Ocak: öğretmen, profesör, hemşire zamlı maaşları

450 Şube Müdürü Kadrosu Açıldı Ama Cazibesi Kalmadı: Yönetici Maaşı Öğretmenden Neden Düşük?

Öğretmenler Arasında Ücret Adaletsizliği: BİLSEM Görev Ücreti Neden Diğer Sınavların 5'te 1'i?

Okula başlama yaşı kaç oluyor?

Öğretmenlere ödenecek akademi ücreti 32.000 TL'yi geçecek!

Maarif Çocuk Dergisi "Her Çocuk Bir Fidandır" Temasıyla Yayımlandı

LPG’ye Büyük Zam Geldi! Güncel Otogaz Fiyatları

Ek Ders Ücretlerine Büyük Güncelleme: Özel Eğitim Öğretmenlerine 242 TL Saatlik Ödeme

Danıştay’dan Aday Öğretmenleri Sevindiren Karar: Somut Delil Olmadan Sözleşme Feshi Geçersiz.

Mehmet Sakal Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Polis Akademisi Tazminat Şartları Yeniden Düzenlendi: Ayrılan Öğrenciler İçin Yeni Dönem Başladı

Çalışanlara Kötü Haber: İşverenler Artık Çalışanların Mesajlarını Okuyup Arşivleyebilecek

Öğrencisinin zorbalığına uğrayan öğretmenden duygulandıran açıklama

Kamu yöneticisi maaşlarına 30.000 TL’lik seyyanen zam komisyondan geçti

Eğitimde Otorite Krizi: Mesnetsiz Şikayetler Öğretmenleri Nasıl Huzursuz Etti?

Ali Yalçın’dan memur maaşına refah payı zammı açıklaması

Rize milli eğitim müdürlüğü maaş promosyonu miktarı belli oldu

İlkokula başlama yaşı değişiyor, MEB yeni okul çağ yaşı için harekete geçti

Öğretmen maaşları MEB bürokratlarını böyle hareketlendirdi!

Okul müdürleri, yardımcıları ve öğretmenler için MEB’den yeni uygulama

Öğretmenlerin ek ders ücretine milli eğitimden jet ödeme

Öğretmenler Dikkat: Başöğretmen Maaşına Ocak 2025'te Yansıyacak Zamda Son Viraj

Memur ve Emekli Maaşları Alarm Veriyor: Türkiye Kamu-Sen Başkanı Kahveci Uyarıyor

Ankara’da Lise’de Öğretmene Zorbalık Görüntüleri Türkiye'yi Ayağa Kaldırdı

Öğretmen, Polis, Hemşire Dahil Tüm Memurların Zammı Belli Oldu: İşte 5 Aylık Enflasyon Farkıyla Yeni Maaşlar

Memur Maaş Zammı ve Emekli Zammı Oranı Kasım Enflasyonuyla Kesinleşti: İşte Yeni 2026 Ocak Zam Oranları!

MEB’den Köprübaşı’na Kalıcı Atama: Mehmet Sakal İlçe Milli Eğitim Müdürü Oldu

Özel Eğitim Kurumlarına Ödeme Alabilmeleri İçin Kritik Teknoloji Şartı

Yükleniyor

YAZARLAR