Bugün, 12 Temmuz 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Sebze ve meyve fiyatlarında enflasyon oranları belli oldu

Mutfak enflasyonu, son beş yılda yaşanan fahiş artışlarla vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Peki, fiyatlar neden bu kadar yükseldi? İşte detaylar!

Gündem 12.06.2025 10:27:00 0
Sebze ve meyve fiyatlarında enflasyon oranları belli oldu

Mutfak enflasyonu, son beş yılda yaşanan fahiş artışlarla vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Hal fiyatlarında görülen sert yükselişler, pazar tezgahlarından market raflarına kadar her alana yansırken, meyve-sebze fiyatlarında genel artış yüzde 1.100'ü aştı. Bazı ürünlerde ise bu oran, dudak uçuklatan bir seviyeye, tam yüzde 2.500'e kadar ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan birikimli enflasyon yüzde 600 olarak belirtilirken, gerçek fiyatlar arasındaki uçurum, vatandaşı isyan noktasına getirdi.
Türkiye’de mutfak enflasyonu son yıllarda hızla yükselirken, sebze-meyve fiyatlarındaki artış vatandaşın alım gücünü ciddi şekilde etkiliyor. Afyon Belediyesi Hal Müdürlüğü’nün verilerine göre, bazı ürünlerde fiyat artışı yüzde 2.500 seviyesine ulaştı. Peki, fiyatlar neden bu kadar yükseldi? İşte detaylar!

Afyon Belediyesi Hal Verileri Çarpıcı Tabloyu Ortaya Koydu!

Nefes'in aktardığı bilgilere göre, Afyon Belediyesi Hal Müdürlüğü'nün 5 Haziran 2020 ile 4 Haziran 2025 tarihleri arasında derlediği sebze ve meyve fiyat değişim listesi, mutfaktaki yangının boyutunu gözler önüne serdi. İşte o çarpıcı örnekler:

  • Havucun kilosu: 2-3 TL'den 25-40 TL'ye fırladı.
  • Limonun kilosu: 5-7 TL'den 60-90 TL'ye yükseldi.
  • Yeşil soğan: 3-5 TL'den 40-75 TL'ye çıktı.
  • Pırasa: 2-3 TL'den 25-45 TL'ye ulaştı.

Bu dört temel ürün özelinde dahi yüzde 900 ile yüzde 2.500 arasında akılalmaz bir fiyat artışı yaşandığı görüldü. Afyon Belediyesi'nin 50 kalem ürünü içeren listesinde ise, tam 37 üründe yüzde 900 ile yüzde 2.550 arasında değişen şaşırtıcı artışlar tespit edildi.

TÜİK Verileri ile Pazar Gerçeği Arasındaki Büyük Uçurum!

Ocak 2020'den itibaren hesaplanan birikimli enflasyonun, TÜİK verilerine göre yüzde 600 civarında olduğu kaydedildi. Ancak aynı dönemde, hal fiyatlarındaki ortalama artışın yüzde 1.100'ü geçtiği ortaya çıktı. Uzmanlar, bu devasa farkın, enflasyon hesaplamasında kullanılan kalemlerle, vatandaşın günlük hayatında doğrudan karşılaştığı pazar ve market fiyatları arasındaki tutarsızlıktan kaynaklandığını belirtiyor. Bu durum, TÜİK verilerinin gerçek yaşam maliyetlerini yansıtmadığı eleştirilerini güçlendiriyor.

Dar Gelirli ve Emekli Pazarda Alım Gücünü Kaybetti!

Yaşanan bu fahiş fiyat artışları, özellikle asgari ücretli ve emekliler gibi dar gelirli kesimler için temel gıdaya erişimi her geçen gün daha da zorlaştırdı. Günlük alışverişin en önemli kalemini oluşturan sebze-meyve ürünlerinin fiyatlarındaki sert artış, vatandaşın cüzdanını doğrudan ve acımasızca etkiledi. Pazarlarda sıklıkla duyulan "tezgaha el gitmiyor" yorumları, birçok yurttaşın sınırlı bütçeyle alışveriş yapmakta ne kadar zorlandığını açıkça gösteriyor.

Emekli Maaşları Zamların Çok Gerisinde Kaldı!

Gelirler cephesinde de tablo hiç iç açıcı değil. 2020-2025 döneminde:

  • SSK emekli aylıkları yüzde 637 oranında artarken,
  • Memur emeklisi maaşları yüzde 612 artış gösterdi.
  • Emekli taban aylığında ise yüzde 864 artış sağlandı.

Ancak bu oranlar, pazardaki yüzde 2.000'i aşan fiyat artışlarının oldukça gerisinde kaldı. Böylece, emekli maaşlarının alım gücü ciddi oranda düştü, emekliler geçim sıkıntısıyla daha da boğuşur hale geldi.

Zincirleme Fiyat Artışı Mutfakları Vurdu, Çözüm Bekleniyor!

Tarladan sofraya uzanan süreçteki her bir basamakta yaşanan maliyet artışları, tüketici fiyatlarına doğrudan ve kaçınılmaz bir şekilde yansıdı. Akaryakıt, işçilik, lojistik ve depolama maliyetlerinin yükselmesi, hal fiyatlarını tetiklerken; hal fiyatlarının yükselmesi de pazar ve market fiyatlarını zincirleme olarak etkiledi. Ortaya çıkan bu "zincirleme etki", özellikle sabit gelirli vatandaşın mutfağını vuran temel sorunlardan biri hâline geldi.

Sebze-meyvede yaşanan bu olağanüstü fiyat artışları, yaz mevsimi gelmesine rağmen düşmedi. Normalde ürün bolluğuyla birlikte fiyatların gerilemesi beklenen bu dönemde bile, birçok ürün tarihi zirvelerde seyretmeye devam etti. Vatandaşlar, yetkililerden bu alandaki fiyat artışlarını dengeleyici ve alım gücünü artırıcı acil önlemler bekliyor.
Sebze-meyvede yaşanan fiyat artışları, yaz mevsimi gelmesine rağmen düşmedi. Yetkililerden fiyat artışlarını dengeleyici önlemler bekleniyor.

Yorum

Okul Öncesi Öğretmenlerine Haftalık 6 Saat Ek Ders Ücreti Talebi!

Hazırlık Sınıfları Geri Sayımda mı? Lise Eğitimi Neden 5 Yıl Oldu?

Yeni Öğretmenlik Sistemi'nin İlk Sınavı Yarın: MEB-AGS ve ÖABT Nasıl Yapılacak?

Kamuda Sözleşmeli Personele Büyük Zam: İşte Yeni Maaş Tavanları!

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Görevden Alındı Yemi Atama Yapıldı

Kredi kartı faizlerine yönelik yeni karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Proje okullarda öğretmenlere verilen yeni görevler belli oldu! Müdürlerle iş birliği ve hizmetiçi eğitin zorunlu oldu

Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de Yayımlandı

Memur Adayları Dikkat: KPSS-1 Tercih Kılavuzu Yayımlandı, Tercih İşlemleri Başladı!

Haftalık Tatil Hakkı Değişti: 6+1 Sistemi Yerine 10+1 Dönemi Başladı

Başöğretmeni Mine Öğretmen Hayatını Kaybetti

Eğitimde Yeni Dönem: MEB, Özel Eğitim ve Disiplin Yönetmeliklerini Değiştirdi!

MEB'den Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Yolunda Yeni Dönem!

Yiğit Bulut öldü! Bulut kimdir, hangi görevleri yaptı?

MEB’den Akademi Öğretmenlerine Zam Müjdesi: Yeni Maaşlar Açıklandı

Türkçe ve Matematik Branşlarında Kadro Açıldı: İşte Başvuru Detayları

LGS Sonuçları Açıklandı: LGS Sonuç Sorgulama, Öğrenciler ve Veliler İçin Tercih Süreci Başlıyor!

LGS Sonuçları Açıklanıyor! MEB'den LGS Tercih Süreci İçin Velilere Özel Kılavuz

Ticaret Bakanlığı maaş promosyonu süreci için Güney’den açıklama

Öğretmenlere veli toplantısında ek ders ücreti kararı! Eğitim İş müjdeyi verdi

Sağlık Bakan Yardımcılığına ve 4 Üniversite Rektörlüklerine Atamama Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Resmi Gazete’de

MEB'den Öğretmenlere Sicil Affı Sinyali: Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik Şartları Değişiyor Mu?

Milli Eğitim Akademisi'nde Danışman Öğretmen Olma Şartları Belli Oldu!

MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği'nde Önemli Değişiklikler: Sözleşmeli Personel de Kapsama Alındı

MEB'den Okul Yöneticilerine Sert Uyarı: Usulsüz İşlenlere İşlemine Geçit Yok!

Türkiye'nin İklim Dönüşümünde Milat: Yeni İklim Kanunu Resmen Yürürlükte!

Memur ve Emekli Zammında Ek İyileştirme Yok, Gözler Yeni Planda!

Ek Ders Müjdesi! MEB, Uzaktan Türkçe ve Türk Kültürü Öğretecek Öğretmen Arıyor!

LGS Tercih Sürecinde Görev Alacak Öğretmenlere Günlük Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödenecek?

Yükleniyor

YAZARLAR