14182,78%0,27
42,72% 0,02
50,18% 0,04
5941,79% -0,35
9607,06% 0,04
Sosyal medyada sahte diploma vaadiyle dolandırılan bazı kullanıcıların, yaşadıkları mağduriyeti şikayet platformlarında paylaşmaları kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Yasa dışı diploma talebinde bulunanların dolandırıldıklarında hak aramaya kalkmaları, hem etik hem de hukuki açıdan tartışma yarattı. Türkiye'de sahte diploma edinme çabasıyla dolandırılan kişilerin hikayesi, pes dedirten detaylarla kamuoyunun gündemine oturdu. Yasa dışı yollarla e-Devlet'e işlenmiş sahte diploma vaadiyle kandırılan bazı kullanıcılar, yaşadıkları "mağduriyeti" Şikayetvar gibi platformlara taşıyarak sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Para ve kimlik bilgilerini dolandırıcılara veren ancak karşılığını alamayan bu kişiler, yüzsüzce hak arayışına girince denetim eksikliği ve yasa dışı taleplerin boyutları bir kez daha gözler önüne serildi. İşte Türkiye'yi şaşırtan bu skandalın tüm ayrıntıları...
Sahte Diploma Skandalında Pes Dedirten Boyut: Dolandırılanlar Şikayetvar'a Koştu, Sosyal Medya Çalkalanıyor!
Türkiye'de yasa dışı yollarla sahte diploma edinmeye çalışanlarla, onları dolandıran çeteler arasındaki karmaşık ve inanılmaz ilişki ağı, son yaşanan bir olayla ifşa oldu. Sosyal medya platformları ve şikayet siteleri, "sahte diploma" vaadiyle kandırıldıklarını iddia eden bazı kullanıcıların paylaşımlarıyla adeta çalkalandı. Bu "mağdurlar"ın, Şikayetvar gibi platformlara başvurarak dolandırıldıklarını anlatmaları, kamuoyunda hem şaşkınlık hem de büyük bir tepkiyle karşılandı.
Söz konusu şikayetlerde, dolandırılan kişilerin sahte diploma temin edebilmek adına para ve kimlik bilgilerini dolandırıcılara verdikleri, ancak karşılığında e-Devlet sistemine işlenmiş bir diplomaya kavuşamadıkları ortaya çıktı. Daha da şaşırtıcı olanı ise, dolandırıldıklarını anlayan bazı kişilerin, hiçbir yüz kızarmadan bu yasa dışı taleplerini ve yaşadıkları "mağduriyetleri" açıkça ifade etmeleri oldu.
Bir kullanıcı, şikayetinde "Parayla diploma aldım ama hâlâ mezun görünmüyorum. 25 bin TL gönderdim" ifadelerini kullanırken, bir diğeri skandalın boyutunu daha da büyüttü: "İşim tehlikede. Gerekirse 100 bin TL öderim, yeter ki diploma e-Devlet'te görünsün." Bu tür itiraflar, yasa dışı yollarla belge edinme arayışındaki bazı kişilerin, e-Devlet gibi resmi sistemlere dahi sahte kayıt beklediğini gözler önüne serdi.
Olayın sosyal medyada hızla yayılmasıyla birlikte, başta Ekşi Sözlük ve Twitter kullanıcıları olmak üzere geniş bir kitle, bu yasa dışı işlem yapan kişilerin dolandırıldıklarında hak aramaya kalkışmalarına sert tepki gösterdi. Kullanıcılar, hem bu tür dolandırıcılık faaliyetlerinin rahatlığını hem de bu kadar rahat yapılan yasa dışı talepleri, ülkedeki denetim eksikliğinin ve ciddiyetsizliğin bir göstergesi olarak yorumladı. Pek çok kişi, bu durumun utanç verici olduğunu ve yasalara aykırı iş yapanların korunmaması gerektiğini dile getirdi.
Skandalın en dikkat çekici detaylarından biri ise, bazı kullanıcıların Şikayetvar'daki şikayetlerinin "çözüldü" olarak işaretlenmiş olması. Bu durum, akıllara iki ihtimali getiriyor: Ya bazı dolandırıcılar gerçekten de sahte diploma temininde "başarılı" oldular ve e-Devlet sistemine bir şekilde sahte kayıt işlediler, ya da en azından bu izlenimi vererek mağdurları susturdular.
Bu durum, sadece bir dolandırıcılık vakası olmaktan öteye geçerek, kamu sistemine sızma girişimleri ve olası bir güvenlik açığı olarak da değerlendiriliyor. Yasa dışı yollarla elde edilen sahte belgelerin, kamusal ve özel alanda ciddi sorunlara yol açabileceği endişesi, yetkililerin bu konuda acil önlemler alması gerektiği çağrılarını beraberinde getirdi. Olayla ilgili soruşturmaların genişletilmesi ve sorumluların adalet önüne çıkarılması bekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.