Bugün, 20 Aralık 2025 Cumartesi
  • BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,17
  • EURO

    50,14% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5972,47% 0,30
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Oruç, HEDEP TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu:

- '(İsrail'in Gazze'ye saldırıları) Bu savaş durdurulmalı, ateşkes derhal ilan edilmelidir'

Politika 5.12.2023 16:27:52 0
Oruç, HEDEP TBMM Grup Toplantısı

TBMM (AA) - HEDEP Eş Genel Başkanı Tulay Hatımoğulları Oruç, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin "Bu savaş durdurulmalı, ateşkes derhal ilan edilmelidir." dedi.

Oruç, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bölgedeki çatışmaların, savaşların bitmek bilmediğini, yaşamı dile getirmek isterken katliamları, ölümleri konuşmak zorunda kaldıklarını söyledi.

İsrail'in, "insani ara"nın ardından Gazze'yi bombalamaya devam ettiğini, her gün 200'e yakın çocuğun yaşamını yitirdiğini aktaran Oruç, "Açıklanan ölüm rakamları 20 bine merdiven dayamış ancak gerçek rakamın bundan çok daha yüksek olduğu biliniyor. Her bir insanın canını yitirmesi demek kocaman bir hayatın ortadan kalkması demek. Bu savaş durdurulmalı, ateşkes derhal ilan edilmelidir. Bu konuda asıl yaptırım gücüne sahip olanlar hamaset siyasetini bir türlü bırakmayıp sadece timsah gözyaşı dökmeye devam ediyor. Türkiye'deki tüm demokrasi güçleri ve siyasi öznelerle birlikte mazlum Filistin halkı ve bölgedeki Kürt sorunu başta olmak üzere tüm sorunların çözümü için gelin taşın altına elimizi koyalım. Coğrafyamızdaki hiçbir insanın yaşamını kaybetmemesi için hep birlikte Orta Doğu'da barış ağacını dikelim." diye konuştu.

- "TTB, Türkiye'ye demokrasi mücadelesinde büyük katkı vermiş bir odadır"

Oruç, yakın zamanda Türk Tabipleri Birliğine (TTB) kayyum ataması gerçekleştirildiğini söyledi.

TTB denilince akla salgında, depremde tüm olanaksızlıklara rağmen hastaları iyileştirmeye çalışan hekimlerin, "Savaş, bir halk sağlığı sorunudur." diyenlerin barış anlayışının geldiğini anlatan Oruç, şunları kaydetti:

"Sevgili Şebnem Korur Fincancı, insan hakları alanında çalışma yapan bir adli tıp uzmanı. Bu uzmanlığı ile bir açıklama yaptı. Fincancı, yaptığı hakiki açıklama nedeniyle yargılandı. Boyun eğdiremediklerine, kendi istedikleri olmayan herhangi bir kurum ya da bir meslek odasına kayyum atamayı kendinde hak gören bu anlayışı kınıyorum. TTB, Türkiye'ye demokrasi mücadelesinde büyük katkı vermiş bir odadır."

Tulay Hatımoğulları Oruç, ekonomide yaşanan sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "asgari ücrete verilecek bir zamla biz bu işi hallederiz" dediğini ancak asgari ücretlinin yaşanan zamlar karşısında dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

Oruç, dün kasım ayı enflasyon oranlarının açıklandığını hatırlatarak, TÜİK'in bu verilerinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

TÜİK verilerinin bilimsel araştırmalarla hazırlanmadığını, en az iki ile üç ile çarpılmasının gerçeği ortaya çıkaracağını söylenen Oruç, şöyle devam etti:

"Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, aylık baz 5,58, yıllık baz ise 129,27'dir. Bakan Şimşek 'Sabretmenize değecek' dedi. Süper güç olarak ekonominin başına getirdiler kendisini. IMF'siz IMF politikası uygulayan bir bakan. Buradan kendisine soruyoruz; 7 bin 500 lira alan bir emekli, 11 bin 402 lira alan asgari ücretli neye, nasıl, ne şekilde ve neden sabretsin? Sabretmeyeceğiz, haykıracağız."

- Yerel seçim hazırlıkları

Oruç, yerel seçim çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini, HEDEP'e yapılan yoğun başvuruların kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Adayları en geniş kent uzlaşısıyla seçeceklerini anlatan Oruç, özellikle erkek egemen anlayışa karşı kadınların, gençlerin ve engellilerin ön plana çıkmasını istediklerini dile getirdi.

Toplumun tüm renklerini bu dönemde aday göstereceklerini ifade eden Oruç, şu değerlendirmede bulundu:

"Yoğun başvurular umutlarımızı daha da artırıyor. Halkına, partisine sahip çıkan insan sayısını gördükçe daha çok motive oluyoruz. Son MYK toplantısı sonrası parti sözcümüz batıda da aday başvurularımızı hızlandırma kararımızı kamuoyuyla paylaştı. Biz her yerde kazanmak üzere yola çıkıyoruz. Bölge belediyeleri için ellerini ovuşturanlar bilsinler ki onlara oradan ekmek çıkmaz. Halkımızla birlikte il il, ilçe ilçe, köy köy sahadayız. Elini sıkmadığımız, kapasını çalmadığımız hiç kimse kalmayana dek sokaktayız. Bizler kazanmak için yola çıktık, umut bizimle."

Oruç, toplantının ardından gazetecilerin yerel seçimlere yönelik sorularını yanıtladı.

HEDEP'in seçimlere tek başına girme kararına ilişkin soru üzerine Oruç, "Kararımızı içeride de açıkladık. Bizler Türkiye'nin her yerinde yönetimlere talibiz." dedi.

Oruç, "CHP ile bir görüşmeniz olacak mı?" sorusuna, "Şu an bir görüşme talebi yok. Biz tüm siyasi partiler ve toplumsal dinamiklerle zaten seçimleri konuşmak üzere görüşmeye açığız. Herkesin görüşme talebine açık olduğumuzu ifade etmek istiyorum." yanıtını verdi.

Yorum

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir?

Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor

Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk

Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak

Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı

Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor

Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı!

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi

Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez

Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”

Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de!

Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar.

Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı!

Emniyet Genel Müdürlüğünün Yeni Adı Belli Oldu

Yurt Dışında Olsanız Bile Resmi Tatil İzinden Düşülemez!

13 Yaşındaki öğrenci arkadaşının kafasını taşla ezdi!

İstanbul Merkezli Dev Operasyon: 7 Milyar Liralık Sahte Fatura Çarkı Çökertildi!

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

Bazı Memurlara Seyyanen Maaş Zammı Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.