Bugün, 19 Aralık 2025 Cuma
  • BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,72% 0,00
  • EURO

    50,19% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5953,41% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Ömrünü yelkenciliğe adayan kulüp başkanı, Mudanya'da sporcu yetiştiriyor

- Sporculukla adım attığı, antrenör olarak hizmet verdiği yelken dünyasındaki serüvenine 2002'de ekipman üretim firması kurarak devam eden ve 18 ülkeye ihracat yapan Önder Cesur, sahibi olduğu kulübün bünyesinde 1000'den fazla yelkencinin

Genel 6.06.2024 11:43:37 0
Ömrünü yelkenciliğe adayan kulüp başkanı, Mudanya

BURSA (AA) - SALİHA NUR KÖKSAL - Bursa'nın Mudanya ilçesinde, sporculukla başlayıp antrenörlük ve ekipman üretimiyle sürdürdüğü sporu çocuk ve gençlerle buluşturma hedefiyle yola çıkan Önder Cesur, kurduğu kulüp sayesinde 1000'den fazla yelkencinin yetişmesine önayak oldu.

Yelken sporuna 48 yılını veren 55 yaşındaki eski yelkenci ve antrenör Önder Cesur öncülüğünde 2011'de kurulan, yetişkinlerin aralarında olduğu 50 aktif lisanslı sporcuyu bünyesinde barındıran Burgaz Yelken Kulübünün üyeleri, Mudanya Güzelyalı Mahallesi sahilinden Gemlik Körfezi'ne açılarak antrenman yapıyor.

Optimist, laser ve yelkenli yat kursu olmak üzere 3 temel eğitimin verildiği kulüpte 7-12 yaş grubu optimist sınıfta, 12-16 yaşlarındakiler ise bir büyük sınıf tekne sınıfı olan laser ile çalışmalarını sürdürüyor. Yetişkinler ise 10,5 metrelik yelkenli yat ile eğitim alabiliyor.

Kuruluşundan bu yana 1000'i aşkın kişiye yelken eğitimi veren kulübün kurucu başkanı Önder Cesur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yelken sporuyla 7 yaşında İznik ilçesinde tanıştığını, 18 yaşına kadar sporcu olarak devam eden serüvenine aldığı eğitimlerin ardından antrenörlükle devam ettiğini söyledi.

Şişecam Yelken Kulübü, Marmara Yelken Kulübü gibi kulüplerde 25 yıl antrenörlük yaptığını belirten Cesur, 2002'de bu kariyerini sonlandırınca yatılı yelken kulübü kurmak için tekne lazım olduğunu anlattı.

Fiyat araştırması yaparken teknelerin ithal edildiğini ve pahalı fiyatlardan satıldığını öğrendiğini bildiren Cesur, "Bu paraları bunlara vereceğime kendim üreteyim. Bunları hem satarım hem de yatılı yelken okulu kurarım." düşüncesiyle imalatçı olduğunu ifade etti.

Mudanya'daki atölyesinde sporcu giysisi ve aksesuarları, yelken bayrağı, yelken tüyü gibi 700 kalem ürün imal ettiklerini aktaran Cesur, yurt içi satışının yanında ABD, Norveç, Macaristan, Yunanistan başta olmak üzere 18 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini verdi.

Kulübü kurmaya eşi ve yetiştirdiği öğrencilerle karar verdiğini dile getiren Cesur, "Bazıları domates yetiştirir, güvercin yetiştirir, tavuk yetiştirir. Biz yelkeni çok sevdiğimiz için sevdiğimiz işi paylaşmak istedik. Bunu gençlerin öğrenmesi gerekiyordu. Bu işi yapabilmek için de dernekleşmek, kulüp olmak gerekiyordu. 'Nasıl olsa imkanımız var, malzeme üretiyoruz. Ürettiklerimizle kulübümüzü destekleriz' dedik. Kulübümüzü kurduk, 2011 yılından beri faaliyette." diye konuştu.


- "100 çocuğum olsa 100'ünü de yelkenci yaparım"

Önder Cesur, Burgaz Yelken Kulübünün kuruluş amacının çocuklara, gençlere yelken sporunu öğretip içlerinden başarılı olanları seçerek ulusal ve uluslararası yarışmalara hazırlamak olduğunu vurguladı.

Yelken sporunun çocuklarda önemli ölçüde öz güven sağladığına değinen Cesur, "Benim bir sloganım var: 100 çocuğum olsa 100'ünü de yelkenci yaparım. Herkesi yelkene bekliyorum. Oğlum şu anda Malta'da yaşıyor. Orada olmasının tek sebebi yelken sporu yapması. Aynı şekilde kızıma da yelken öğrettim. Yelkencilik dünyaya açılan bir kapı oluyor." ifadesini kullandı.

Kulübün antrenörü Ahmet Rasim Kahraman da eğitimlere yeni başlayan çocukların yaz dönemi kurslarına gelerek yelkenli tekniğiyle tanıştığını belirtti.

Çocukların yaz dönemini eğlenerek geçirmelerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Kahraman, şunları kaydetti:

"Burada aslında eğlenerek tekne kullanmayı öğretiyoruz. Optimist ve laser dediğimiz tekneleri bu şekilde öğretiyoruz. Daha sonra eğer çocuğun da kabiliyeti varsa, devam etmek isterse kış dönemine kalıyor ve lisanslı sporcumuz oluyor. Lisanslı sporcular yıl içinde 10 ila 12 yarışmaya katılıyor. Türkiye'nin birçok yerinde, Bodrum'da, Tekirdağ'da, Antalya'da yıl içinde yarışlara bizimle katılıp kendini geliştirebiliyor. Bu bağlamda kış dönemleri hafta sonları yaptığımız eğitimin yaz dönemleri hafta içi yapıp bir yılı bitiriyoruz. Kulüpte yat yarışlarına da katılıyoruz. Lisanslı sporcularımızla yıl boyunca federasyonun yelken programında olan bütün yarışlara katılmaya gayret ediyoruz." ​​​​​​

Yorum

Talim ve Terbiye Kurulu’ndan Türkçe Eğitimine Akademik Dokunuş

2026 Bütçesinde "Kariyer" Makası: Seyyanen Zam Maddesi Neden İptal Edildi?

Algı Bitti, Hakikat Konuştu: Ali Yalçın Dönemi Çöktü!

LGS ve YKS’de Soru Modelleri Yenileniyor

Uzman ve Başöğretmenlikte "Video İzle-Unvan Al" Dönemi Bitiyor: İşte Yeni Modül Sistemi!

Türkiye'nin Eğitim Çınarları Devrildi: Eskişehir ve Aydın İki Değerli İsmini Kaybetti

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.