ÖMK uzman ve başöğretmenlik şartları silbaştan değişiyor

MEB Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK ve uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik şartlarını silbaştan değiştiriyor

Eğitim 16.02.2024 12:55:00 0
ÖMK uzman ve başöğretmenlik şartları silbaştan değişiyor

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK'da Çok önemli değişiklikler yapıyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikler sonrasında uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerleri için gerekli olan şartlarda silbaştan değişecek. Osman Öğretmenlikte ve başöğretmenlikte süreç şartı düşürülecek, sınav konusu yeniden değişecek, başöğretmen olma şartları kolaylaştırılacak. İşte detaylar:

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerlerini düzenleyen, uzman öğretmen ve başöğretmen olabilme şartlarını barındıran Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK ile ilgili önemli değişiklikler geliyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı hükümlerini anayasa Mahkemesi AYM tarafından iptal edilmesinin ardından milli eğitim bakanlığı harekete geçtiği ve yeni meslek kanunu hazırlıklarına başladı.

Bakanlık tarafından yapılan hazırlıklar sonrasında mevcut kanuna bazı maddeleri değişecek ve yeni maddeler eklenecek

Yeni kanunda uzman öğretmenler ve başöğretmenler için önemli değişiklikler yer alacak. Bu değişikliklerin en önemlisi sınav şartının kaldırılması olacak. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik şartlarını taşıyan öğretmenler sınavsız bir şekilde yeni kariyerine kavuşacaklar.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılacak olan değişikliklerden biri de öğretmenlik kariyerleri için getirilen görev süresi şartı olacak. Süre şartının devam etmesi ancak sürenin düşürülmesi bekleniyor. Külislerden gelen bilgilere göre uzman öğretmenlik için 7 yıl, baş öğretmenlik için 14 yıl gibi bir süre şartının getirilmesi bekleniyor.

Milli eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenler odası Ankara buluşmasında öğretmenlerle yaptığı toplantıda, başöğretmenlikte aranan on yıl uzman öğretmen olarak görev yapma süresi şartının kaldırılacağını söyledi

Böylece 20 yılını dolduran öğretmenlere direkt olarak başöğretmen olma fırsatı tanınacak.

Bu değişikliklerle birlikte uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için geçerli olan süreye, ücretli Öğretmenlikte geçirilen sürelerde dahil edilecek.

Yeni ÖMK'da yukardaki değişikliklerle birlikte çok sayıda yeni madde olması bekleniyor. Öğretmenlerin Özlük hakları, öğretmene şiddet konusu, ödül, ceza sistemleri, yöneticilik gibi çok sayıda maddenin yer aldığı geniş kapsamlı bir Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun hazırlanması bekleniyor.


Uzman öğretmenlere direkt başöğretmenlik

Uzman öğretmenlere direk başöğretmenlik ünvanı verilecek. Başöğretmen olabilmek için uzman öğretmenlikte süre geçirilmesi şartı aranmayacak. İşte bakan Tekin’in açıklamaları

Uzman öğretmenlere direkt olarak başöğretmen olma fırsatı geliyor. Uzman öğretmenlik te on yıl görev yapma şartı kaldırılacak ve uzman öğretmenler direkt olarak başöğretmen olabilecekler. Peki yeni düzenleme ile hangi öğretmenler direkt başöğretmen olabilecek? İşte detaylar:

Milli Eğitim Bakanlığı, mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle yeni meslek kanunu hazırlamaya devam ediyor. Yeni meslek kanununda çok sayıda önemli değişiklikler yer alacak. Öğretmenlerle ve okul yöneticileri ile ilgili önemli değişikliklerin ve yeniliklerin olması beklenen ÖMK'da en çok dikkat çeken değişiklik ise uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik şartlarında olacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriğinde yapılacak olan değişiklikle birlikte başöğretmen olmayı bekleyen çok sayıda öğretmene önemli bir fırsat sunulacak. Uzman Öğretmenlikte on yıl görev yapmış olma şartı kaldırılacak ve uzman öğretmen olanlar gerekli şartları taşıması durumunda direkt olarak sınavsız bir şekilde başöğretmen olabilecekler.

Konuyla ilgili açıklamayı Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yaptı. Ankara'da gerçekleştirilen şubat ayı Öğretmenler Odası Buluşmalarında öğretmenlerle bir araya gelen bakan Tekin, bakanlık tarafından öğretmenlere yönelik olarak yapılan çalışmaları ve düzenlemeleri anlattı. Bakan Tekin'in Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamasında en dikkat çeken konu ise uzman öğretmen olanlara direkt olarak başöğretmenlik ünvanını verilmesi oldu.

Yapılan açıklamaya göre 20 yılını dolduran bütün öğretmenler başöğretmen olabilecekler. Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte on yıl görev yapma şartı kaldırılacak. Böylece yıllardır sınava giremediği için uzman öğretmen olamayan ve 2022 yılında uzman öğretmen olma hakkı kazanan ancak başöğretmenlik için on yıl beklemesi gereken öğretmenler direkt olarak başöğretmen olabilecekler.

Sizler de yeni ÖMK'da yer almasını istediğiniz maddeleri haberin yorum kısmına yazarak sesinizi yetkililere duyurabilirsiniz.

Yorum
YÖK Düzenlemesinde Devrim: 72 Yaş Sınırı, Güvenlik Soruşturması ve Öğrenciye Af Müjdesi! TBMM’ye sunulması beklenen 25 maddelik yeni kanun teklifi, akademik kadrolardan öğrenci haklarına, güvenlik soruşturmasından üniversite yapılanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklik öngörüyor.
İstanbullular Hazırlıklı Olun: AKOM Tarih Verdi, Kar Geliyor! AKOM'dan İstanbul için kar uyarısı! Haftalık rapora göre sıcaklıklar yeni hafta başında 5 derecenin altına inecek. Pazartesi günü kent genelinde karla karışık yağmur bekleniyor. İstanbullular için kış resmen başlıyor.
7 Gündür Aranan Öğretmenin Cesedi Derede Bulundu Eskişehir'de 7 gündür aranan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ın cansız bedeni Porsuk Çayı'nda bulundu. Ankara'dan gelen dalgıç ekiplerince sudan çıkarılan Arslan’ın naaşı, otopsi için morga kaldırıldı.
Ek Dersler Erken Yatıyor: Aralık Ayı Bordrolarında Rekor Kesinti Kapıda! Aralık ayında ek ders ücretleri erken ödenecek ancak aynı ay içinde yapılan üçüncü ödeme nedeniyle öğretmenlerin ek ders gelirlerinden yüksek oranlı vergi kesintisi yapılması bekleniyor.
2026 Köprü ve Otoyol Ücretlerine Yeni Zam: İşte Yeni Tarifeler! Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, 2026 yılı köprü ve otoyol ücretlerinin %25,49 oranında artacağını duyurdu. FSM ve 15 Temmuz köprüleri 59 TL olurken, Osmangazi ve Çanakkale köprülerinde otomobil geçiş bedeli yaklaşık 998 TL’ye yükseldi.
MEB'den Fenomen Öğretmenler İçin Yeni Hamle MEB’den fenomen öğretmenlere sıkı takip! İstanbul’da yüksek takipçili öğretmenlerin bilgileri toplanmaya başlandı. Bakan Tekin'in sinyalini verdiği yaptırımların tüm Türkiye’ye yayılması ve yeni düzenlemeler gelmesi bekleniyor.
4 yıllık üniversitelerin süresi kısalıyor! Fakülteler 3 yıllık oluyor Yükseköğretim Kurulu YÖK Başkanı Erol Özvar, lisans eğitiminin ders yükü azaltılmadan 3 yıla indirilmesi için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Model ile tasarruf ve gençlerin hızlı istihdamı hedefleniyor.
Bakanlıktan "Hatalı Hesaplama" Uyarısı: Okula Gitmeyen Çocuk Sayısı Neden Yanlış Açıklandı? Milli Eğitim Bakanlığı, bir köşe yazısında yer alan “612 bin çocuk okula gitmiyor” iddiasının hatalı hesaplamalara dayandığını belirterek, resmi verilerle kamuoyunu bilgilendirdi.
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere 3 Oturumluk Yeni Sınav Görevi Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.