Bugün, 22 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14211,94%-0,12
  • DOLAR

    42,81% 0,03
  • EURO

    50,28% 0,25
  • GRAM ALTIN

    6068,46% 1,62
  • Ç. ALTIN

    9734,15% 0,95

Olimpiyat şampiyonu Ayık, Paris 2024'te milli güreşçilerden 'Roma ruhu'nu bekliyor

Olimpiyat şampiyonluğunun yanında 1964 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan, 1965 ve 1967 yıllarında iki kez dünya, 1967 ve 1970 yıllarında iki kez Avrupa şampiyonlukları bulunan eski milli güreşçi, Antalya'nın Kemer ilçesi

Spor 8.09.2023 11:14:00 0
Olimpiyat şampiyonu Ayık, Paris 2024

ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN/YASİN TUNCER - Meksika'nın başkenti Meksiko'da 1968 yılında düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nda serbest stil güreş 97 kiloda altın madalya kazanan 85 yaşındaki Ahmet Ayık, 2024 Paris Olimpiyatları'na katılacak milli güreşçilerden umutlu olduğunu belirterek, 7 altın madalyanın kazanıldığı 1960 Roma Olimpiyatları'ndaki gururun yeniden yaşanmasını diledi.

Güreşte tarihi başarılarla aktif spor hayatını noktaladıktan sonra iki dönem Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı'yla birçok ilke imza atan, Türkiye'nin yaşayan çınarlarından Ayık, uluslararası alandaki ilk önemli derecesi olan Adriyatik Kupası ikinciliğini kazandığı Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a, 61 yıl sonra Dünya Güreş Birliği (UWW) Başkanı Nenad Lalovic'in daveti üzerine ödül almak için gidecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Olimpiyat şampiyonluğunun yanında 1964 Tokyo Yaz Olimpiyatları'nda gümüş madalya kazanan, 1965 ve 1967 yıllarında iki kez dünya, 1967 ve 1970 yıllarında iki kez Avrupa şampiyonlukları bulunan eski milli güreşçi, Antalya'nın Kemer ilçesinde kurucusu olduğu Champion Tatil Köyü'nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Eski adı 'Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA)' olan Dünya Güreş Birliğinde bir süre yönetim kurulu üyeliği ile asbaşkanlık görevlerinde bulunan ve şu an halen birliğin onursal asbaşkanı olan Ayık, güreşe başlama hikayesini, spor hayatındaki başarılarını, anılarını ve Türk güreşinin geleceğiyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

Kurucusu olduğu Türk Güreş Vakfında genel başkanlık görevini sürdüren Ayık, güreşe doğduğu Sivas Eskiköy'de karakucakla başladığını, Kayseri Tayyare Fabrikası Hava İkmal Merkezi Hava Gücü Kulübünde lisanslı sporcu olmasında, motosikletle yanlarına gelen Hava Binbaşı Ahmet Elbirlik ile antrenör İbrahim Önder'in, babası Ömer Ayık'a 'Ülkenin gurur kaynağı olacak, İstiklal Marşı'nı tüm dünyaya dinletecek.' demesinin etkili olduğunu anlattı.

Adriyatik Kupası'nda 1962 yılında elde ettiği ikinciliğin, uluslararası alandaki ilk önemli derecesi olduğunu anımsatan Ayık, Belgrad'a bu organizasyondan 61 yıl sonra gelecek haftaki Dünya Şampiyonası seremonisine ödül almak için davet edilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Ahmet Ayık, ilk dünya şampiyonluğunu 1965 yılında İngiltere'nin Manchester kentinde, o zamana kadar 2 dünya ve 1 olimpiyat şampiyonluğu kazanmış Rus rakibi Aleksandr Medved'i finalde yenerek elde ettiğini hatırlattı.

ABD'nin Toledo şehrinde düzenlenen 1966 Dünya Güreş Şampiyonası'nda o dönemde uygulanan beraberlik ve ceza puanı nedeniyle hiç yenilmeden gümüş madalya kazanmasının kendisine çok dokunduğu dile getiren Ayık, 1968 Olimpiyatları'nda kürsünün en üstünde yer alıp, İstiklal Marşı'nı okutma başarısını gösterdiğini vurguladı.

Olimpiyatlarda unutamadığı bir anısını da paylaşan Ayık, ABD'li rakibi Jess Lewis ile berabere kaldığı mücadelede 1-0 yenik durumdayken, kendisi gibi olimpiyat şampiyonu arkadaşı Mahmut Atalay'ın sesiyle kendine geldiğini belirterek, 'Rahmetli Mahmut Atalay, ben minder kenarındayken 'Nasıl güreşiyorsun. Ahmet Ayık yenildi diyeceklerine, öldü desinler' diye bağırdı. Maçın bitmesine de az bir zaman kalmıştı. Mindere çıktım, rakibime karşı puan aldım ve gong çaldı, maç bitti. Yoksa şampiyonluk gidiyordu. Finaldeki diğer rakiplerime üstünlük sağlayıp şampiyon olmuştum.' diye konuştu.

- 'Minderin dışında dostluk, kardeşlik başlar'

Ayık, iki dönem güreşe ara verdiğini, 1970 yılında spor kariyerini noktalayıp ticarete atıldığını söyledi.

Minderdeki rakipleriyle aralarında dostluklar da oluştuğunu belirten Ayık, 'Bütün rakiplerim sevdiğim, saydığım insanlar. Sporda mindere çıkarsın hodri meydan. Herkes kurallar dahilinde kıyasıya mücadele eder. Minderin dışında dostluk, kardeşlik başlar. Medved'le senelerdir dostuz, arkadaşız. Buraya gelir, ben onun turnuvasına giderim. Unutulmayacak bir rakip. Rakip olarak da dost olarak da unutamam.' ifadelerini kullandı.

Olimpiyat sürecinde birlik beraberliğin önemine değinen Ahmet Ayık, şunları kaydetti:

'Önümüzdeki yıl Paris'te yapılacak olimpiyatlara çok iyi çalışıp, başarılı olmak zorundayız. En azından madalya beklediğimiz 2-3 arkadaşımız var. İkisi de ağır sıklette, Taha'mız ve Rıza'mız. Gençlerde birkaç arkadaşımız daha var. Onlardan da madalya bekliyoruz. O madalyalarla beraber inşallah gençlerimiz bize, Roma 1960'ı yaşatır. Bunu dileriz, isteriz, ümitliyim. Türk güreşinde tarih yazılabilecek başarı, 7 altın madalyanın kazanıldığı Roma Olimpiyatları'dır. O zaman Türkiye, takım sıralamasında dünyada altıncı sıradaydı. Şimdi 40-41. sıradayız.'

- 'Türk kadını neden sporun her dalında olmasın?'

Ayık, Kadın Güreş Milli Takımı'nın da kurulmasına öncülük ettiğini ifade ederek, 'Türk kadını hangi dalda olursa olsun, her zaman başarılı olur. Kurtuluş Savaşı'nda Hatice Ana, Fatma Ana top mermisini omuzunda, kağnı arabası üstünde taşırken, Mehmetçik ile omuz omuza savaş verirken, onlara malzeme götürürken, Türk kadını neden sporun her dalında olmasın? Hepimiz Voleybol Mili Takımı'mızın Avrupa şampiyonu olmasıyla gururlandık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Gönül arzu eder ki bütün spor dallarımızda benzer başarılar olsun. Neden güreş de öyle olmasın?' değerlendirmesinde bulundu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 1997 yılında 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na, 2008 senesinde ise 'TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülen Ayık, 1988 yılında ünlü güreşçi Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ı canlandırdığı filmde başrol oynadığını ve telif hakkını kurucusu olduğu vakfa bağışladığını kaydetti.

Ayık, güreş dallarıyla ilgili ayrı ayrı federasyonlar yerine tek çatı altında toplanılmasının daha faydalı olacağını savunarak, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu'nun başarılı çalışmalara imza atacağına inandığını belirtti.

Ahmet Ayık, merhum siyasi parti liderleri Bülent Ecevit, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Deniz Baykal'ın siyasete girmesi için kendisine zaman zaman tekliflerde bulunduğunu, kabul etmediğini, Erbakan'ın 'Milli güreşçi demek, milli görüşçü demektir.' sözünün kendisini gülümsettiğini sözlerine ekledi.

Yorum

MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti!

MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor

Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak?

Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da

Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu

Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı!

MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi

19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı

MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede!

Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları

Okul müdürü milli eğitim müdürü olarak atandı

Asgari ücret zammı sızdı! Yeni asgari ücret 2026 kaç TL ödenecek?

Okullarda 4 Gün Eğitim İddiası Gerçek mi? MEB’den 1 Ocak Öncesi Kritik Açıklama!

Memurlara Ocak’ta Çifte Ödeme: Zamlı Maaş ve Fark Aynı Ayda

Yeni eğitim sistemi geliyor! MEB düğmeye bastı, artık öğretmenler bu eğitimden geçecek

İl Milli Eğitim’den Resmi Yazı: AR-GE Görevlendirmeleri İçin Son Tarih Açıklandı

Eğitimde "Dönem Sonu" Alarmı: e-Okul Veri Girişlerinde Yeni Kurallar ve Kritik Tarihler

MEB’de Sessiz Devrim Sinyali: İl Müdürleri Mercek Altında

Memur Maaşlarında Gizli Zam: 2026 Aile ve Çocuk Yardımı Ödenekleri Ne Kadar Olacak?

1 Ocak 2026 Perşembe Resmi Tatil Mi? Okullar, Bankalar ve Devlet Daireleri Kapalı mı?

2026 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Diyanet Takvimi ile Recep, Şaban ve Ramazan Başlangıç Tarihleri

2026 Asgari Ücret Zammı Netleşiyor: Masadaki Rakamlar ve Kritik Tarih Açıklandı!

AÖL Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? 2025-2026 1. Dönem Soru ve Cevap Anahtarı Yayınlanma Tarihi

Özel okul ücretlerine yeni zam düzenlemesi!!

Norm kadro fazlası öğretmenin atamaları için yeni takvim! MEB’den yeni yazı

EGM’den Yılın Son Personel Bombası: 3 Büyük İlde 500 Hizmetli Alımı Başlıyor!

YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı!

Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır?

Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı

Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.