Bugün, 18 Aralık 2025 Perşembe
  • BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Okullarda Güvenlik Görevlisi Beklentisine Darbe: TYP’den Kötü Haber

Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında güvenlik görevlisi bekleyen okullara kötü haber geldi.

Gündem 17.09.2025 00:13:00 0
Okullarda Güvenlik Görevlisi Beklentisine Darbe: TYP’den Kötü Haber

Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında güvenlik görevlisi bekleyen okullara kötü haber geldi. Bu yıl atamalar büyükşehirlerdeki merkezi liselere yoğunlaşırken, pek çok okul kendi imkânlarıyla güvenlik ihtiyacını karşılamak zorunda kaldı.
Okulların en önemli ihtiyaçlarından biri olan güvenlik personeli, bu yıl da beklenen atamaları alamadı. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında güvenlik görevlisi görevlendirilmesini bekleyen okullar hayal kırıklığına uğradı. Büyükşehirlerdeki sınırlı atamalar ve okul aile birliği bütçesinin yetersiz kaldığı okulların durumu, eğitim camiasında yeni bir tartışma başlattı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

Yeni Dönem, Eski Sorun: Okullarda Güvenlik Açığı Büyüyor

2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler ve öğretmenler sınıflarına dönerken, okullarda en çok konuşulan konulardan biri yine güvenlik oldu. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında güvenlik görevlisi bekleyen okullara kötü haber geldi. Yapılan görevlendirmelerin oldukça sınırlı kalması, eğitim camiasında hayal kırıklığı yarattı.

Atamalar Büyükşehirlerle Sınırlı Kaldı

Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR iş birliğiyle yürütülen TYP uygulaması, yıllardır okulların temizlik ve güvenlik ihtiyacını karşılamak için kullanılıyordu. Temizlik personeli görevlendirmeleri düzenli şekilde devam ederken, güvenlik görevlisi atamaları giderek azaldı. 
Bu yıl da tablo değişmedi. TYP kapsamında yapılan görevlendirmeler daha çok İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerdeki merkezi liselerle sınırlı kaldı. Anadolu’da bulunan birçok okul ise güvenlik görevlisi desteği alamadı.

Okul Aile Birlikleri Kendi İmkânlarıyla Çözüm Arıyor

Güvenlik görevlisi ihtiyacı karşılanmayan okullar çareyi kendi bütçelerinde arıyor. Okul aile birlikleri, gelir durumu uygun olan kurumlarda asgari ücret üzerinden güvenlik görevlisi istihdam etmeye başladı. 
Ancak bu yöntem, sadece ekonomik olarak güçlü okullarda mümkün oldu. Gelirleri sınırlı olan birçok okulda güvenlik görevlisi görevlendirmesi yapılamadı ve öğrenciler, öğretmenler güvensiz koşullarda eğitim öğretime devam etmek zorunda kaldı.

Öğretmenlerden ve Velilerden Tepki

Eğitim sendikaları ve öğretmenler, okullarda güvenlik görevlisi eksikliğinin ciddi riskler doğurduğunu belirtiyor. Bir öğretmen, durumu şu sözlerle özetledi:
"Güvenlik görevlisi olmayan bir okulda öğretmen de öğrenci de kendini güvende hissetmiyor. Öğrenciler arasında çıkan ufak tartışmalar bile bazen büyüyebiliyor. Güvenlik görevlisi, bu tür olayların önlenmesinde kritik rol üstleniyor."

Veliler de aynı noktaya dikkat çekiyor. Çocuğu şehir dışında bir lisede okuyan bir veli, yaşadığı kaygıyı şöyle dile getirdi:
"Okula her sabah gönderirken içim rahat etmiyor. Güvenlik görevlisi olsa, en azından çocuklarımızın giriş çıkışları kontrol altında olur. Bu konuda devletimizin kalıcı bir çözüm üretmesini bekliyoruz."

Uzmanlardan Uyarı: “Sadece Asayiş Değil, Psikolojik Etkiler de Var”

Eğitim uzmanları ise konunun yalnızca güvenlik değil, aynı zamanda psikolojik bir boyutu olduğuna dikkat çekiyor. Okul kapısında güvenlik görevlisi görmek, öğrencilerde güven duygusunu artırırken, velilerin de kaygısını azaltıyor. Bu eksikliğin uzun vadede öğrencilerin okula karşı aidiyet duygusunu zayıflatabileceği belirtiliyor.

Sendikalardan ve Eğitim Camiasından Çağrı

Eğitim sendikaları, Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak güvenlik görevlisi atamalarının ülke genelinde eşit şekilde yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca geçici çözümler yerine kalıcı ve sürdürülebilir bir sistemin kurulması talep ediliyor. 
Öğretmenler ve veliler, okulların güvenliğinin bir lüks değil, temel bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda daha adil bir politika izlenmesini istiyor.

Sonuç: Güvenli Eğitim İçin Kalıcı Adımlar Şart

TYP kapsamında temizlik personeli atamalarının sürdürülmesi olumlu görülse de, güvenlik görevlisi atamalarındaki eksiklik büyük bir boşluk bırakıyor. Yeni eğitim yılında pek çok okul, güvenlik desteğinden yoksun şekilde kapılarını öğrencilere açarken, eğitim camiası bir an önce kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyor.

Yorum

Müfredata "Harita" Ayarı: Temel İlkeler ve Güncel Verilerle Hazırlanan Yeni Eğitim Araçları Yayında!

3600 Ek Gösterge, Kira Yardımı, Seyyanen Zam: Masadaki Talepler Açıklandı

Yıl Sonu Sürprizi: Öğretmenlerin Ek Ders Ödemeleri İçin Erken Ödeme Takvimi Belli Oldu!

2024-KPSS Branş Bazında Sıralamalar Güncellendi! ÖSYM'den Teknik Açıklama

KPSS-2025/2 Tercih Maratonu Başladı: Binlerce Kadro İçin Başvurular Alınıyor

Fenerbahçe’den Tarihi Hamle: 46 Milyar TL’lik Satışla Borçlar Sıfırlanıyor

İstanbul’da Dev Narkotik Operasyonu: Ünlü İsimlere Gözaltı ve Yakalama Kararı

Öğretmenlikte Yeni Dönem: Artık Diploma Yetmiyor

Memur Maaşlarında "Erdoğan" Dokunuşu: Seyyanen Zam Dosyası Yeniden Açıldı!

Asgari Ücret Sürecinde Gerilim: TÜRK-İŞ Neden Masadan Çekildi?

Emniyet Teşkilatında Kapsamlı Yenilenme: 235 İsim Emekli Edildi

Ortak Sınav Takvimi Netleşti: MEB Tarihleri Açıkladı

Sözleşmeliden Başöğretmene Derece Derece Öğretmen Maaşları! Ocak'ta Kim, Ne Kadar Alacak?

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Erdoğan Devreye Girer mi, Rakam 30 Bin TL’ye Çıkar mı?

2025 Aralık AÖL Sınav Giriş Şartları: Geç Kalanlar Sınava Girebilecek mi? İşte Resmi Saatler!

MEB’den "İl ve İlçe Emri" Kararı: Mağduriyet Bitiyor, Norm Fazlası Atamadan Muafiyet Geldi!

Ali Yalçın’dan Memurlara 3600 Ek Gösterge Açıklaması

MEB Norm Fazlası Öğretmenlerin Yerini Nasıl Belirleyecek? Hizmet Puanı Mı, Kura Mı?

Yeni Atanan Öğretmenlerin Maaşı Ne Kadar Olacak? İşte Branş Branş Net Tablo

Ali Yalçın’dan Memur Maaşı ve Emekli İçin Kalıcı İyileştirme Açıklaması

Seyyanen Zam Beklentisi Bitti mi? Ocak Zammı İçin Yeni Tahminler

Bakan Işıkhan'dan yeni asgari ücret zammı açıklaması

2026 öncesi maaşlara düzenleme! Amaç: eşit işe eşit ücret

MEB Yurt Dışı Öğretmen Görevlendirme Kılavuzunu Yayımladı: Sınav Takvimi ve Detaylar Belli Oldu

Öğrencilerine Uygunsuz Görüntü Gönderen Tacizci Öğretmen Tutuklandı

Asgari Ücrette Kritik Viraj: Bakan Işıkhan Tarih Vererek Duyurdu! Yeni Yıl Zammı İçin Geri Sayım Başladı!

Polis, Jandarma ve Sahil Güvenlik İçin Maaş Dengesi Sinyali: Bakan Yerlikaya Açıkladı

MEB Personeline Ödül Şartları Açıklandı: İki Kritik Engel Dikkat Çekiyor

Yurt Dışı Öğretmenlik Sınav Başvuruları Başlıyor! İşte Şartlar ve Ücretler!

TBMM'de Sert Mülakat Tartışması: Bakan Tekin, Muhalefete Rest Çekti! "İspat Edin, Gereğini Yapacağım!

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.