Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Okul Öncesi Öğretmenlerine Haftada 1 Saat Fazladan Ek Ders Ödemesi!

Okul öncesi öğretmenlerine müjde! 8. Toplu Sözleşme ile haftalık bir saat fazladan ek ders ödemesi kararlaştırıldı. Teneffüssüz çalışan öğretmenlere zamlı (194 TL) ek ödeme geliyor. Hesaplara ne zaman yatacak?

Eğitim 17.11.2025 20:33:00 0
Okul Öncesi Öğretmenlerine Haftada 1 Saat Fazladan Ek Ders Ödemesi!

8. Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucunda, gün boyu teneffüs yapmadan kesintisiz çalışan okul öncesi öğretmenlerine yönelik önemli bir mali iyileştirme kararı alındı. Bu kararla, okul öncesi öğretmenlerine haftada bir saat fazladan ek ders ücreti ödenecek. Ocak ayındaki muhtemel %19,39 memur zammı dikkate alınarak hesaplanan yeni tarife ile öğretmenlerin hesaplarına Şubat ayında (Ocak ayı ders faaliyetleri karşılığı) aylık yaklaşık 778 TL ek ödeme yatırılacak.

2025 yılında gerçekleştirilen 8. dönem toplu sözleşme görüşmeleri, okul öncesi öğretmenlerinin uzun süredir gündemde olan taleplerinden birini karşılayan önemli bir düzenlemeyle sonuçlandı. Anlaşma kapsamında, okul öncesi öğretmenlerine haftada 1 saat ilave ek ders ücreti ödenmesi resmen karara bağlandı.

Bu karar, bir gün içinde toplam 6 etkinlik saati boyunca sınıfı terk edemeyen, teneffüssüz çalışan ve tüm eğitim günü boyunca çocukların başında bulunmak zorunda kalan okul öncesi öğretmenlerine ek mali destek sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

Ek Ders Ücreti Ocak Zammı ile Birlikte Artacak

Yeni düzenlemenin ödemeleri, Ocak 2025’te yapılması beklenen memur maaş zammı üzerinden hesaplanacak.

Mevcut durumda 1 saatlik ek ders ücreti 163 TL olarak uygulanıyor. Ocak ayında yapılması beklenen %19,39 oranındaki artışla birlikte bu tutarın 194 TL’ye yükselmesi öngörülüyor.

Haftada 1 saat ek ders üzerinden hesaplandığında, öğretmenlerin aylık aldığı ek ödeme 4 saat temel alınarak belirlenecek. Buna göre:

4 × 194 TL = 778 TL
tutarındaki ek ders ödemesi her ay maaşlara yansıyacak.

Ödemeler Şubat 2025’te Hesaplarda Olacak

Ek ders düzenlemesi, Ocak ayındaki ders faaliyetlerine göre uygulanacak ve ilk ödemeler Şubat 2025’te öğretmenlerin hesaplarına aktarılacak. Böylece okul öncesi öğretmenleri yeni döneme hem çalışma yükünün tanınması hem de ek mali destek açısından daha güçlü başlayacak.

Sendikalar Ödemeyi Yetersiz Buldu

Öte yandan bazı öğretmen sendikaları, düzenlemeyi olumlu bulmakla birlikte ödeme miktarını yeterli görmediğini açıkladı.
Okul öncesi öğretmenlerinin teneffüssüz ve yüksek tempo ile çalıştığını vurgulayan sendikalar, sonraki toplu sözleşme görüşmelerinde ek ders ücretinin artırılması için talepte bulunmaya hazırlanıyor.

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Çalışma Koşulları Yeniden Gündemde

Çocukların ilk eğitim basamağı olan okul öncesinde öğretmenlerin gün boyu sınıfında kalma zorunluluğu, sektörün yıllardır tartışılan bir konusuydu. Bu düzenleme ile öğretmenlerin emek yoğun çalışma koşullarının kısmen de olsa telafi edilmesi amaçlanıyor.

Editör Yorumu

Okul öncesi öğretmenleri, eğitimin en zahmetli ama en kritik halkasında görev yapıyor. Gün boyu sınıfı terk etmeden çalışan bu öğretmenlerin emeklerinin maddi karşılığının yıllardır yetersiz kaldığı bilinen bir gerçek. Yeni düzenleme olumlu bir adım olsa da, günlük sorumluluk yükü düşünüldüğünde daha güçlü bir iyileştirme yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Sizce okul öncesi öğretmenlerine verilen ek ders düzenlemesi yeterli mi?
Çalışma şartlarına göre daha kapsamlı bir iyileştirme yapılmalı mı?
Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın, eğitim gündemine birlikte yön verelim.

Yorum

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

MEB Genel Müdür Yardımcısı Görevden Alındı

Asgari ücrete partilerden 45.000 TL’ye varan teklif

Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Staj Borçlanması

Akademiyi Bitiren Kesin Öğretmen Olacak mı? Yeni Sistemin Tüm Detayları, Süreç ve Atama Şartları!

Adalet Bakanlığı’ndan 15 Bin Yeni Personel İçin Kritik Görüşme Trafiği

Ek Ders Ücretlerinde Artış Kapıda: Yeni Öğretmenlerin İlk Maaşı Nasıl Değişecek?

MEB, Yönetici Seçme Sınavı Takvimini Duyurdu

Milli Eğitim’de Kapsamlı Atama Rüzgârı: Adana, Van, Bursa, Edirne ve Çankırı’da Yeni İsimler

Kuruoğlu’ndan memur maaşına %10 ek zam ve refah payı zammı için açıklama

Erdoğan Talimat Verdi: 30 Bin TL'lik Yönetici Zammı Teklifi Geri Çekildi

İstanbul'da "Casperlar ve Çirkinler" Çetesine Operasyon: 3'ü Çocuk 7 Gözaltı

Öğretmenlerin ek ders ücretine milli eğitimden jet hızında ödeme

Yüksek Lisanslı Öğretmen Farkı Ne Kadar Oldu? Zamlı Ek Ders Ücretlerinde Tüm Kategoriler Tek Tek Listelendi

Kahramanmaraş'ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Bayrak Değişimi

Yükleniyor

YAZARLAR