Bugün, 7 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Okul müdürlerinin derse girmemesi için MEB’e resmi yazı

Okul müdürlerinin derse girmemesi için milli eğitim bakanlığı resmi yazı gönderildi. Hürriyetçi Eğitim Sen tarafından gönderilen yazının detayları haberimizde.

Eğitim 5.10.2025 14:07:00 0
Okul müdürlerinin derse girmemesi için MEB’e resmi yazı

Eğitim sendikalarından Hürriyetçi Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yaptığı resmi başvuru ile eğitim camiasında önemli bir gündem maddesi olabilecek bir talepte bulundu: Okul yöneticilerinin aylık karşılığı ders okutma yükümlülüğünün tamamen kaldırılması. Sendika, bu adımın okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının asli görevlerine tam olarak odaklanmalarını sağlayacağını savunuyor.

Yöneticilerin Öncelikli Görevleri ve Mevcut Durum

Hürriyetçi Eğitim Sen'in Bakanlığa ilettiği detaylı dilekçede, okul yönetim kademesinin üzerindeki yoğun görev ve sorumluluklar vurgulanıyor. Okul yöneticilerinin temel misyonu; öğretmenler, öğrenciler ve velilerle olan tüm eğitim süreçlerini yönetmek, kurumun mali ve idari mekanizmasını sorunsuz işletmek, akademik başarıyı yükseltmek ve okulun tüm paydaşları arasındaki koordinasyonu sağlamaktır.

Ancak mevcut yasal düzenlemeler, yöneticilere ders okutma yükümlülüğü getiriyor. İlgili yasal dayanaklar ve toplu sözleşme hükümleri dilekçede şöyle detaylandırılıyor:

Aylık Karşılığı Ders Görevi Hükmü: Mevzuata göre, örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, kural olarak haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, öncelikli olarak kendi alanlarında, alan bulunmaması durumunda ise istek üzerine alan dışı derslerle yerine getirilir.

7. Dönem Toplu Sözleşme Değişikliği: 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme'de yapılan düzenleme ile, müdür ve müdür başyardımcıları için bu "6 saat" ibaresi, "2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar" şeklinde esnekleştirilmiştir.

Talep Gerekçesi: Verimlilik ve Kurumsal İşleyiş

Sendika, bu mevcut yükümlülüğün, yöneticilerin yönetimsel verimliliğini olumsuz etkilediğini ve kurum işleyişinde aksamalara neden olduğunu iddia ediyor. Zira bir okulun tüm karmaşık idari, mali ve eğitsel süreçlerini yöneten bir liderin, aynı zamanda ders hazırlığı ve uygulaması için zaman ayırmak zorunda kalması, asli görevlere ayrılan süreyi daraltmaktadır.

Bu çerçevede Hürriyetçi Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan şu talepleri ivedilikle yerine getirmesini istemektedir:

Dilekçe Kısmı (Muhafaza Edilen Bölüm):

Bu nedenlerle, okul yöneticilerinin asli görevlerine odaklanabilmeleri ve eğitim kurumlarının daha sağlıklı şekilde yönetilebilmesi için; müdür, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının aylık karşılığı ders okutma yükümlülüğünün kaldırılması hususunda gerekli yasal ve idari düzenlemelerin yapılması ve yapılacak çalışmalar hakkında 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde tarafımıza bilgi verilmesi hususunda; Gereğini bilgilerinize arz ederiz.

Bu talep, okul yöneticilerinin liderlik rollerini güçlendirmeyi ve tüm enerjilerini okulun genel yönetimine, akademik gelişimine ve öğrenci başarısını artırmaya yoğunlaştırmalarını amaçlayan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Gözler şimdi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sendikanın bu resmi başvurusuna vereceği yanıta çevrildi.

Yorum

Öğretmenler Sınav Görevi Alamıyor: Başvuru Rekoru İstanbul’da Görevlendirmeleri Kilitledi

MEB’den “TBMM ifadesi değişti” iddialarına sert yanıt: Tarihsel gerçekler hatırlatıldı

4 Ayrı Adalet Bakanlığı Sınavı İçin Salon Başkanı ve Gözetmen Aranıyor: İşte Sınav Tarihleri ve Başvuru Kılavuzu!

MEB, EKYS Stratejisini Değiştirdi: 80 Sorunun Tam 24'ü Hangi Konudan Gelecek?

İstanbul İçin Sarı Kodlu Uyarı: 7 Aralık’ta Kuvvetli Sağanak Geliyor

8 Aralık'ta Tüm Öğretmen Odalarında Ne Olacak? Eğitim-İş Şiddeti Protesto Edecek!

Yeni Yılın Tatil Programı Netleşti: 2026’da Kaç Gün Tatil Yapılacak?

MEB’den Okullara Sosyal Medya Zorunluluğu: Tüm Kurumlar Resmi Hesap Açacak

Öğretmen ve Velilere Kritik Uyarı: MEB Platformlarında Planlı Kesinti Yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Kararlar Yayımlandı: Hazine, Aile ve MEB'de Kritik İsimler Değişti!

Şehit Yılmaz Aydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Gülmez İlçe Müdürü Oldu!

Milas Süt Birliği'nden Eğitime Çığır Açan Destek: Üretim ve Öğrenim Tek Çatıda Buluştu

5 il milli eğitim müdürü görevden alındı, MEB tarafından 5 il müdürü ataması yapıldı

10 Bin Öğretmen Atamasında İlk Sıralar Belli Oldu: İşte En Çok Kontenjan Alacak Branşlar..

Bilal Yılmaz Çandıroğlu İl Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı

Adliye Emanet Bürosu Soygununda Tutuklu Memurun Çarpıcı İfadesi Ortaya Çıktı

MEB Genel Müdür Yardımcısı Görevden Alındı

Asgari ücrete partilerden 45.000 TL’ye varan teklif

Anayasa Mahkemesi'nden Kamu Çalışanlarının Staj Borçlanması

Akademiyi Bitiren Kesin Öğretmen Olacak mı? Yeni Sistemin Tüm Detayları, Süreç ve Atama Şartları!

Adalet Bakanlığı’ndan 15 Bin Yeni Personel İçin Kritik Görüşme Trafiği

Ek Ders Ücretlerinde Artış Kapıda: Yeni Öğretmenlerin İlk Maaşı Nasıl Değişecek?

MEB, Yönetici Seçme Sınavı Takvimini Duyurdu

Milli Eğitim’de Kapsamlı Atama Rüzgârı: Adana, Van, Bursa, Edirne ve Çankırı’da Yeni İsimler

Kuruoğlu’ndan memur maaşına %10 ek zam ve refah payı zammı için açıklama

Erdoğan Talimat Verdi: 30 Bin TL'lik Yönetici Zammı Teklifi Geri Çekildi

İstanbul'da "Casperlar ve Çirkinler" Çetesine Operasyon: 3'ü Çocuk 7 Gözaltı

Öğretmenlerin ek ders ücretine milli eğitimden jet hızında ödeme

Yüksek Lisanslı Öğretmen Farkı Ne Kadar Oldu? Zamlı Ek Ders Ücretlerinde Tüm Kategoriler Tek Tek Listelendi

Kahramanmaraş'ta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde Bayrak Değişimi

Yükleniyor

YAZARLAR