Öğretmenliğinin yanı sıra milli sporculuğuyla da öğrencilerine rol model oluyor

Genel 24.11.2024 11:06:11 0
Öğretmenliğinin yanı sıra milli sporculuğuyla da öğrencilerine rol model oluyor

İSTANBUL (AA) - ZEYNEP RAKİPOĞLU - Türkiye Bocce Milli Takımı oyuncusu ve antrenör olan, aynı zamanda beden eğitimi öğretmenliği yapan Mehmet Karataş, eğitimci kimliğinin yanı sıra spor kariyeriyle de öğrencileri için ilham kaynağı oluyor.

Karataş, lise çağındayken demir bilyelerle oynanan spor dalı bocceyi, Türkiye'ye getiren öğretmeni Yılmaz Balaban'ın okulunda yaptığı tanıtım sayesinde öğrendi.

Henüz 18 yaşındayken Türkiye Bocce Milli Takımı oyuncusu seçilen Karataş, ulusal ve uluslararası çeşitli müsabakalara katılarak dereceler aldı.

Karataş, bir yandan bocce sporunda kendisini geliştirirken bir yandan da Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) milli sporcu atamasıyla 2012'de Çatalca Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nda beden eğitimi öğretmeni olarak görevlendirildi.

Aynı zamanda Bocce A Milli Takım Antrenörü olan Karataş, sporculukta elde ettiği disiplini öğretmenlik mesleğine taşırken okulun bahçesine belediyenin desteğiyle kurduğu bocce sahasında öğrencilerinin hayallerine ulaşmasına destek oluyor.

Spor ve eğitimi harmanladığı bu yolculukta gençlere hem akademik hem de sportif anlamda ilham kaynağı olan Karataş, bocce sporunun Türkiye'de yaygınlaşması için yaptığı çalışmalarla da dikkati çekiyor.

- "Sporu seven çocukların gözünde beden eğitimi öğretmenleri kahraman gibi"

Sporculukla başlayıp öğretmenlik ve antrenörlükle taçlandırdığı kariyer yolculuğunu AA muhabirine anlatan Mehmet Karataş, yaklaşık 25 yıldır bocce sporuyla ilgilendiğini, bu süreçte çeşitli müsabakalarda yarıştığını söyledi.

Boccenin çakıllı toprak zemin üstünde oynanan bir oyun ve spor dalı olduğunu dile getiren Karataş, oyunun kız erkek karışık ya da kızlar ve erkekler ayrı kategorilerde değerlendirilerek oynanabildiğini, 13 sayıya ulaşanın müsabakayı kazanarak bir üst tura geçtiğini ifade etti.

Karataş, milli sporcuların öğretmen olarak atanmasında uluslararası derece yapmanın ya da en az 10 kez takım sporlarında yurt dışında ülkeyi temsil etmenin gerektiğini belirtti. Kendisinin de bu şekilde atanarak beden eğitimi öğretmenliğine başladığını anlatan Karataş, meslekte 13'üncü yılına girdiğini, son 3 yıldır da İlçe Spor Koordinatörlüğü yaptığını dile getirdi.

Öğretmenlikle sporculuğun birbirini beslediğini ve hem kendisi hem de öğrenciler için güzel sonuçların ortaya çıktığını kaydeden Karataş, "Sporu seven çocukların gözünde beden eğitimi öğretmenleri kahraman gibi oluyor. Milli sporcuyuz, ayrıca milli sporcu olan kendi öğrencilerim de var. Bizim çocuklar da bizleri görüyor. Televizyonlardan, sosyal medyadan izliyorlar. Kendilerine rol model olarak gördükleri için de heyecanlı bir şekilde sporlarını yapıyorlar, adapte oluyorlar. Onların gelişimi için de güzel oluyor." ifadelerini kullandı.

- "Sahamızdan bir sürü Türkiye derecesi ve milli sporcu çıktı"

Mehmet Karataş, öğrencileri 5'inci sınıfta bocce sporuyla tanıştırdığını belirterek, okulda toplam 600 öğrencinin olduğunu, hepsinin de bu sporu bildiğini söyledi.

Boccenin misket oyununa benzediğini anlatan Karataş, "Çağımızda şu anda küçük çocuklar misket oyununu bilmiyor. Sahayı büyük bir misket alanı gibi düşünün. Burada gelip oynayabiliyorlar. Kendilerini geliştiriyorlar. Okullar arası müsabakalarda başarılı olursak Türkiye şampiyonalarına gidiyoruz. Bu sahamızdan bir sürü Türkiye derecesi ve milli sporcu çıktı." dedi.

Milli sporculuğun çocukların gözünde en üst seviye olduğunu belirten Karataş, "Ortaokulu bitirip liseye geçen ya da üniversiteye geçen öğrencilerim var. Hepsinin hedefi milli sporcu olabilmek. Ülkemizin bayrağını göndere çekebilmek. Bu aşkla çalışmalarına devam ediyorlar." diye konuştu.

Sporculuk kariyerinde kendisini gururlandıran bir anı aktaran Karataş, 2 sene önce Yunanistan'da yapılan uluslararası turnuvada beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda milli sporcu olan takım arkadaşları Faik Dursun Öztürk, Caner Makara'yla beraber üçlü takımlarda şampiyonluğu yakaladıklarını, bunun kendileri için unutulmaz bir an olduğunu ifade etti.

- Hedef, boccenin okullarda ilk 3 oyun arasına girmesi

Milli takım antrenörlüğünde karşılaştığı zorluklara değinen Karataş, başka illerden gelen milli sporcuları bir araya getirip takım oluşturmanın zor olduğunu, sporcuları kaynaştırıp uyumu yakalayarak başarı elde etmeye odaklandıklarını anlattı.

Karataş, bocce sporunun Türkiye'ye 1992'de geldiğini, 2005'te Türkiye Bocce, Bowling, Dart Federasyonunun kurulduğunu, 2014'te de okul sporlarına girdiğini belirtere, hedeflerinin okullarda en çok oynanan oyunlarda ilk 6 arasında yer alan bu sporu ilk 3'e çıkarmak olduğunu kaydetti.

- Millet bahçelerine ve parklara bocce sahalarının kurulmasını istiyor

Karataş, yurt dışında park ve bahçelerde bocce sahalarının çok yaygın olduğunu, özellikle Fransa ve İtalya'da yaşlıların, gençlerin sahada buluşup oynadıklarını belirterek, "Bunun sonucunda bu ülkelerden daha çok şampiyonlar çıkıyor. Benim projem de millet bahçelerimiz, park alanları olsun, oralara küçük küçük bocce sporunu yapabileceğimiz yerler yapıp yetenekleri keşfetmek." şeklinde konuştu.

Türkiye'de sadece Mersin, Antalya ve Ankara'da kapalı bocce sahasının olduğunu ve bu illerden iyi sporcuların çıktığını söyleyen Karataş, "Bizim dezavantajımız kış boyu çoğu zaman antrenmanları yapamıyoruz. Kapalı alanlar arttığı sürece sporumuzda başarılı sporcular daha da artacaktır diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum
Okulda Silahlı Saldırı Alarmı: Geylan’dan “Her Okula Güvenlik” Çağrısı Bir ortaokul müdürünün öğrencinin silahlı saldırısında ağır yaralanması eğitimde güvenliği yeniden gündeme taşıdı. Talip Geylan, her okula güvenlik personeli çağrısını yineledi.
Öğretmenlere Hafta Sonu Mesai Fırsatı: Atatürk Üniversitesi 3 Oturumluk Sınav Görevi Açtı Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin Ocak 2026’da yapılacak üç oturumlu sınavı için görev başvuruları başladı. Görev türlerine göre ödenecek ücretler de açıklandı.
Memur maaşına ocakta taban aylık sürprizi! Memur maaşı ne kadar artacak? Ocak ayında memur maaşlarına %18,7 zam ve 1.000 TL taban aylık artışı bekleniyor. Kariyer basamaklarına göre şekillenecek yeni maaş listeleri ve zamlı bordro detayları haberimizde.
MEB'den öğretmenlere zorunlu görev MEB ortak sınavları 29 Aralık'ta başlıyor. Öğretmenlerin sınav tarihlerini 22 Aralık'a kadar e-Okul'a girmesi gerekiyor. Not işlemleri sonrası 16 Ocak'ta karne heyecanı ve tatil başlayacak. Bakanlıktan öğretmenlere zorunlu görev.
Okul müdürü pompalı tüfekle 12 yaşındaki öğrencisi tarafından vuruldu Mersin Anamur’da 12 yaşındaki öğrenci, okul müdürü Ender Kara’yı tüfekle vurarak ağır yaraladı. Yoğun bakımdaki müdürün durumu kritikliğini korurken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.
MEB’den Özel Okullara "Erken Kayıt" Operasyonu: Valiliklere Soruşturma Talimatı Gitti! Milli Eğitim Bakanlığı, erken kayıt adı altında mevzuata aykırı ücret ve zam ilanı yapan özel okullarla ilgili valilikleri harekete geçirdi. İnceleme ve soruşturma süreci gündemde.
MEB Düzenlemesiyle Dengeler Değişti: İki Branşta Norm Kapıları Açılıyor Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders saati güncellemesiyle İngilizce ve Almanca branşlarında norm ve ek ders artışı yaşanacak. Yeni uygulama, tayin ve istihdam dengesini de etkileyecek.
Ocak Zammında "Taban Aylık" Sürprizi: Uzman Öğretmen Maaşları Hangi Seviyeye Çıkacak? Ocak ayında uygulanması beklenen toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı ve taban aylık artışıyla uzman ve başöğretmen maaşları yeniden hesaplandı. İşte öne çıkan senaryolar.
Demirci: Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe Maratonu Meclis’te, Koltuk Mesaisi Burdur’da Bütçe maratonunun TBMM’de aralıksız sürdüğü günlerde Ali Yalçın’ın apar topar Burdur’a gitmesi Ankara kulislerinde de kamuoyunda da haklı bir merak uyandırdı.
Meteoroloji'den "Turuncu" Alarm: Kar, Sağanak ve Don Geliyor! İl İl Hava Durumu Meteoroloji'den kritik uyarı: Yurt genelinde kuvvetli sağanak, kar ve don bekleniyor. Antalya ve Muğla'da sel riski varken; Ankara, Eskişehir ve Kütahya'da kar yağışı etkili olacak.
Altın Piyasasında "Süper Döngü": Ons ve Gram Altın Aynı Anda Rekor Kırdı! Altın piyasasında tarihi gün: Ons altın 4 bin 394 dolara, gram altın ise 6 bin 45 TL’ye yükselerek rekor kırdı. Kapalıçarşı'da fiziki altın fiyatı 6 bin 140 TL seviyesini gördü.
MEB'den O Okullara Sıkı Takip! Valiliklere Soruşturma Talimatı Verildi Milli Eğitim Bakanlığı MEB, yasal artış oranı belli olmadan "erken kayıt" adı altında ilan veren özel okullar hakkında soruşturma talimatı verdi. Mevzuata aykırı ücret belirleyen kurumlara inceleme başlatılacak.
19 Öğrencinin Taciz Şikayetiyle Bir Öğretmen Tutuklandı Şırnak'ın Cizre ilçesinde 19 öğrencinin şikayet etmesi üzerine taciz iddiası ile gözaltına alınan öğretmen S.Ö, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
MHP'den Öğretmen Atamaları İçin "Kademeli Çözüm" Çağrısı: 2026 Bütçesinde Eğitim Zirvede! TBMM’de 2026 bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu, atanamayan öğretmen sorununa dikkat çekerek çözüm için kademeli ve sürdürülebilir planlama çağrısı yaptı.
Maaşlar Ne Zaman Erimeye Başlayacak? İşte 2026 Yılı Yeni Vergi Dilimi Tutarları ve Sınırları Memurların 2026 yılında tabi olacağı vergi dilimleri belli oldu. %15’te sabitleme beklentisi karşılık bulmazken, gelir sınırları ve uygulanacak oranlar netleşti.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.