14182,78%0,27
42,73% 0,03
50,18% 0,01
5990,19% 0,47
9607,06% 0,04
Eğitim-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan norm fazlası öğretmenlerin resen atama sürecine sert tepki gösterdi. Sendika, "İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirme Duyurusu (Ağustos-2025)" kapsamında yapılan atamaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve sürecin derhal durdurulması gerektiğini savundu. Eğitim-İş, bu duyuruya karşı dava açacağını da duyurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan duyuruda, norm fazlası kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri için ilçe grupları oluşturulduğu belirtiliyor. Duyuruya göre, öğretmenler bu ilçe grupları arasından tercih yapacak, ancak tercih yapmayan veya yerleşemeyen öğretmenlerin atamaları re'sen yapılacak.
Eğitim-İş Sendikası, bu uygulamanın özellikle kadrolu öğretmenler için hukuki dayanağının olmadığını iddia ediyor. Sendika tarafından yapılan açıklamada, "Mevcut durumda düzenlenen bu ilçe gruplarının kadrolu öğretmenlere uygulanması dayanaksızdır" ifadeleri kullanıldı.
Sendika, atama duyurusunun yalnızca yönetmeliklere değil, aynı zamanda öğretmenlerin talep ve önerileri dikkate alınmadan çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na da aykırı olduğunu belirtiyor. Eğitim-İş, Bakanlığın gerekli yönetmelik düzenlemelerini yapmadan, sadece Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan ilçe gruplarına göre işlem yapmasını eleştiriyor. Bu ilçe grupları için daha önce sendika tarafından dava açıldığı ve davanın halen devam ettiği bilgisi de paylaşıldı.
Eğitim-İş Sendikası, MEB'i bu süreçle ilgili acilen uyarıyor ve atama işlemlerinin durdurulması çağrısında bulunuyor. Açıklamada, "Bu süreçte norm fazlası kadrolu öğretmenler için yürüttüğü süreç en başından sakat işlemlerle başlamış ve devam etmektedir" denilerek, Bakanlığın öncelikle yönetmelik düzenlemelerini yapması gerektiği vurgulandı.
Sendika, mevcut duyuru kapsamında yapılacak tüm atamaların hukuken geçersiz olacağını ve bunun sonucunda binlerce yeni dava ile karşı karşıya kalınacağını ifade ediyor. Bu duruma karşı sendika, duyurunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açacağını da kamuoyuna ilan etti.
Bu gelişme, binlerce norm fazlası öğretmenin atama sürecini yakından ilgilendirirken, sendikanın hukuki mücadelesi sürecin seyrini değiştirebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.