Öğretmenlerin 2024 eğitime hazırlık ödeneği miktarı ve ödeme tarihine ilişkin MEB’den resmi yazı

Öğretmenlerin 2024 eğitime hazırlık ödeneği miktarı ve ödeme tarihine ilişkin MEB’den resmi yazı

Eğitim 12.09.2024 08:26:00 0
Öğretmenlerin 2024 eğitime hazırlık ödeneği miktarı ve ödeme tarihine ilişkin MEB’den resmi yazı

Milli Eğitim Bakanlığı MEB, öğretmenlerin 2024 yılı eğitime hazırlık ödeneği miktarı ve ödeme tarihi ile ilgili ilgili resmi yazıyı kurumlara gönderdi.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Ödeneği: Detaylar ve Uygulama Süreci

Her yıl eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmenlere sağlanan hazırlık ödeneği, bu yıl da Milli Eğitim Bakanlığının duyurusu ile netleşti. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı için öğretmenlere yapılacak hazırlık ödeneği, Milli Eğitim Bakanlığının Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 21 Ağustos 2024 tarihli ve 111792700 sayılı resmi yazı ile açıklandı. Öğretmenlerin yeni eğitim yılına başlarken eğitim materyalleri ve kırtasiye gibi masraflarını karşılamayı amaçlayan bu ödenek, her yıl olduğu gibi belirli bir tutarda öğretmenlerin hesaplarına yatırılacak.

Kanuni Dayanaklar ve Hazırlık Ödeneği Miktarı

Hazırlık ödeneği, öğretmenlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ek 32. maddesi kapsamında veriliyor. Bu maddeye göre, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfında yer alan ve fiilen öğretmenlik yapanlara, her eğitim-öğretim yılının başında Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen tutarda hazırlık ödeneği sağlanıyor. Ödeneğin miktarı ise, ilgili yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu doğrultusunda hesaplanıyor.

2024 yılı için belirlenen hazırlık ödeneği tutarı, 7489 sayılı 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli cetvelde belirtilen “Diğer Ödemeler” bölümüne göre belirlenmiştir. Bu cetvelde yer alan hüküm doğrultusunda, öğretmenlere ödenecek olan hazırlık ödeneği tutarı, gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpılması sonucunda hesaplanmıştır. 2024 yılı için bu gösterge rakamı 4.500 olarak belirlenmiş ve 2024 yılı memur aylık katsayısı ile çarpılarak, 4.085,08 TL olarak tespit edilmiştir.

Ödeneğin tam tutarı, öğretim yılının başında görevde bulunan öğretmenlere verilirken, yılın ilerleyen zamanlarında göreve başlayan öğretmenler için ise belirli oranlarda ödeme yapılacaktır. Birinci dönem ders yılının sonuna kadar göreve başlayan öğretmenler ödeneğin %75’ini, ikinci dönem başlamadan önce göreve başlayanlar ise %50’sini alacaklardır.

Öğretmenler için Hazırlık Ödeneği: Hangi Görevliler Faydalanacak?

Hazırlık ödeneği, öğretmen unvanı taşıyan ve eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında yer alan tüm kamu görevlilerine verilmektedir. Ancak bu ödenekten sadece fiilen öğretmenlik yapanlar yararlanabilmektedir. Yani sınıf içinde aktif olarak eğitim veren öğretmenlerin yanı sıra, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan müdürler, müdür yardımcıları, cezaevlerinde görev yapan öğretmenler, yöneticiler, eğitim uzmanları ve eğitim uzman yardımcıları da bu ödeneği alabilecektir. Bu doğrultuda, öğretmenlerin fiilen ders vermesinin gerekliliği göz önünde bulundurularak, sadece idari görevlerde bulunanlar bu ödenekten faydalanamayacaktır.

2024-2025 eğitim öğretim yılı için hazırlık ödeneğinin ödeme tarihi ise 2 Eylül 2024 olarak belirlenmiş olup, öğretmenler bu tarihten itibaren hesaplarına yatacak olan ödeneği kullanmaya başlayacaklardır. Bu ödenek, öğretmenlerin yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde ders kitapları, kırtasiye malzemeleri, eğitim materyalleri ve benzeri hazırlıklarını yapmalarını kolaylaştıracaktır.

Ödenekten Kimler Yararlanamayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bu ödenekten yalnızca fiilen öğretmenlik yapanların faydalanabileceği belirtilmiştir. Yani, eğitim öğretim yılı içerisinde sınıf veya ders görevi almayan ve sadece idari görevde bulunan kişiler, bu ödenekten yararlanamayacaktır. Ödenek yalnızca, öğretim yılı başında görevde olan veya belirli bir dönem içinde göreve başlayacak olan öğretmenlere, belirlenen oranlarda ödenecektir.

Buna göre, birinci dönem içerisinde göreve başlayan öğretmenler, hazırlık ödeneğinin %75’ini alırken, ikinci dönem başlamadan önce göreve başlayan öğretmenler ise %50’sini alacaktır. Ayrıca, yıl içerisinde istifa eden, görevden alınan veya emekli olan öğretmenlerin, o yılın başında almış oldukları ödeneği geri ödemeleri gerekmemektedir. Bu kişiler, yılın hangi döneminde görevden ayrılsalar dahi, o yıl için aldıkları hazırlık ödeneği iade edilmez.

2024-2025 Eğitim Yılında Hazırlık Ödeneği Nasıl Hesaplandı?

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, her yıl devlet memurları maaş katsayısına göre hesaplanan bir tutar üzerinden belirlenmektedir. 2024 yılı için bu katsayı ile çarpılan gösterge rakamı, 4.500 olarak belirlenmiş ve memur maaş katsayısına göre çarpılarak 4.085,08 TL olarak hesaplanmıştır. 2025 yılı için ise bu tutarın, 2024 yılı sonunda yapılan toplu sözleşmeler doğrultusunda yeniden düzenlenmesi beklenmektedir.

Bu bağlamda, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de 2025 yılı için hazırlık ödeneğinin de yeniden hesaplanarak öğretmenlerin hesaplarına yatırılacağı belirtilmiştir. Hazırlık ödeneği, her yıl eğitim-öğretim yılı başlamadan önce öğretmenlere bir kez ödenir ve öğretmenlerin yeni yıla hazırlıklarını yapabilmeleri için destek sağlar.

Gelecek Yıllarda Hazırlık Ödeneği ve Uygulama Koşulları

Her yıl güncellenen katsayılar doğrultusunda öğretmenlere verilen hazırlık ödeneği, ilerleyen yıllarda da benzer şekilde hesaplanacaktır. 2025 yılı için yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri ve memur maaş katsayılarındaki değişiklikler doğrultusunda, öğretmenlerin alacakları hazırlık ödeneği tutarı da yeniden belirlenecektir. Bu nedenle, her yıl memur maaşlarına yapılan zamlar, enflasyon oranları ve toplu sözleşmeler bu ödeneğin miktarını doğrudan etkilemektedir.

Ödenek miktarının hesaplanmasında kullanılan gösterge rakamı, her yıl farklı katsayılar doğrultusunda güncellenmekte ve bu şekilde öğretmenlerin ihtiyaçlarına uygun bir destek sağlanmaktadır. 2024 yılı için belirlenen 4.085,08 TL tutarındaki ödenek, öğretmenlerin yeni eğitim yılına başlamadan önce yapacakları tüm harcamalar için önemli bir destek olacaktır. Öğretmenlerin eğitim yılına daha iyi bir başlangıç yapabilmesi için verilen bu ödenek, her yıl memur maaş katsayılarına göre yeniden güncellenmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı Resmi Yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 21 Ağustos 2024 tarihinde gönderilen resmi yazı şu şekildedir:

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Sayı: E-10903426-869-111792700
Konu: 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Hazırlık Ödeneği
Tarih: 21.08.2024

DAĞITIM YERLERİNE

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32. maddesinde, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapanlara, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.

Bu kapsamda, eğitim hizmetlerinde görevli öğretmenlere 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı için 4.085,08 TL tutarında hazırlık ödeneği 2 Eylül 2024 tarihinde ödenecektir.

bakanlık tarafından belirtilen tarihe rağmen şimdiye kadar eğitime hazırlık öden Eini hesaba yattığına dair hiçbir bilgi sitemize ulaşmadı. Sizler de haber yorum kısmına eğitime hazırlık ödendiğini ödenip ödenmediğini ilçe adı yazarak belirtebilir ve sesinizi yetkililere duyurabilirsiniz.

Yorum
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
Hangi Bildiriler Kabul Edilecek? MEB Türkçe Konferansı Başvuru Şartları ve Kritik Detaylar. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve dil eğitimi alanındaki başarılı uygulamaları görünür kılmak amacıyla düzenlenecek konferans için başvuru sürecini başlattı, şartlar netleşti.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinde Büyük Kesinti Yılbaşı tatili nedeniyle ücretli öğretmenlerden yapılacak ek ders kesintileri netleşti. 1 Ocak’ta derse giremeyen öğretmenlerin maaşından zamlı tarifeyle ciddi tutarda kesinti yapılacak.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.
Bilişim Öğretmeni mi, Okul Tamircisi mi? YEĞİTEK Sorumlularının "Tornavidalı" Sınavı! YEĞİTEK Okul Sorumlusu olarak görevlendirilen bilişim öğretmenleri, ek ders almadan teknik işlere zorlanıyor. Angarya görevler, iş güvenliği riskleri ve yargı süreci gündemde.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.