Öğretmenlere yeni yardımcı geliyor! MEB Genel müdürü açıkladı

Öğretmenlere yeni yardımcı geliyor! MEB Genel müdürü açıkladı. Öğretmenlere yardımcı getiren sistem nasıl olacak, Öğretmenler bu yardımcılardan nasıl yararlanacak?

Eğitim 8.06.2025 20:49:00 4
Öğretmenlere yeni yardımcı geliyor! MEB Genel müdürü açıkladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde yapay zekâ (YZ) teknolojilerini etkin bir şekilde entegre etmek üzere kapsamlı bir strateji geliştirdi. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mustafa Canlı'nın yaptığı son açıklamalar, bu vizyonun somut adımlarını gözler önüne seriyor. Öğretmenlerin mesleki hayatına yapay zekâ destekli asistanların entegre edileceği bu yenilik, eğitim süreçlerinde verimliliği artırmayı ve öğrencilere daha kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor.

Öğretmenlerin Yeni Yardımcısı: Yapay Zekâ Asistanları Geliyor!

Millî Eğitim Bakanlığı, eğitimdeki dijital dönüşüm sürecine hız kesmeden devam ediyor. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mustafa Canlı, yaptığı önemli açıklamada, öğretmenlerin çok yakında yapay zekâ (YZ) gücünden faydalanabileceği akıllı asistanlarla destekleneceğini duyurdu. Canlı, bu teknolojik entegrasyonun amacının öğretmenlerin rolünü azaltmak değil, tam tersine onların yükünü hafifletmek ve öğrencilerin öğrenme süreçlerini zenginleştirmek olduğunu vurguladı. "Hedefimiz, öğretmenleri destekleyen ve öğrencilerin bireysel öğrenmesini güçlendiren bir sistem kurmak," diyen Canlı, yapay zekânın eğitimdeki potansiyelini net bir şekilde ortaya koydu.

Geleceğin Eğitimine Yatırım: 50 Binden Fazla Öğrenci Yapay Zekâ Eğitimi Alıyor

MEB'in yapay zekâya verdiği önemin bir göstergesi olarak, temel eğitimden mesleki eğitime kadar geniş bir yelpazede yapay zekâ odaklı müfredatlar hazırlanıyor. YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, bu yıl itibarıyla 50 binden fazla öğrencinin seçmeli ders olarak yapay zekâ eğitimine başladığını müjdeledi. Bu dersler, alanında yetkin öğretmenler tarafından öğrencilere aktarılıyor ve genç neslin yapay zekâ teknolojileri konusunda bilinçlenmesi ve yetkinleşmesi hedefleniyor.

Dijital Eğitim Platformları YZ ile Güçleniyor: MEBİ ve EBA'da Yeni Dönem

MEB'in dijital eğitim platformları da yapay zekâ entegrasyonuyla yeni bir boyut kazanıyor. Genel Müdür Canlı, lise öğrencileri için geliştirilen kişiselleştirilmiş öğrenme platformu MEBİ'nin yapay zekâ algoritmalarıyla desteklendiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin en kapsamlı eğitim platformlarından biri olan EBA sistemine de yapay zekâ destekli asistanların entegre edilme sürecinde olduğu açıklandı. Bu akıllı asistanlar sayesinde öğrencilerin öğrenme hızları ve ilgi alanlarına göre özel içerikler sunulması ve öğrenme süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Yapay zekâ destekli bir diğer önemli proje ise yabancı dil öğrenme platformu DİLİM. Geliştirilme aşamasında olan bu platform, yapay zekâ teknolojileri aracılığıyla öğrencilerin dil becerilerini daha etkili ve kişiselleştirilmiş bir şekilde geliştirmelerine olanak tanıyacak.

Öğretmenlere Özel YZ Araçları: İçerik Üretiminden Ders Planlamasına Destek

MEB, öğretmenlerin günlük iş yükünü azaltmak ve onların daha çok öğrenciye odaklanmasını sağlamak amacıyla özel yapay zekâ araçları geliştiriyor. Mustafa Canlı, içerik üretiminden sunum hazırlamaya kadar birçok alanda öğretmenlere destek olmak için popüler platformlardan Canva ile iş birliği yapıldığını duyurdu. Bunun yanı sıra, TÜBİTAK ile ortak yürütülen bir projede, öğretmenlerin ders planlaması, öğrenci seviyelerine uygun soru hazırlama ve yenilikçi proje fikirleri geliştirme gibi konularda yapay zekâdan destek alabileceği kapsamlı bir sistem üzerinde çalışılıyor. Bu sistemin hayata geçmesiyle birlikte öğretmenlerin idari görevlere ayırdığı zamanın önemli ölçüde azalması hedefleniyor.

Sınav Sisteminde Yapay Zekâ Devrimi: Ölçme ve Değerlendirme Süreçlerine YZ Katkısı

MEB'in yapay zekâ vizyonu sadece öğretim süreçleriyle sınırlı kalmıyor. Sınav sisteminde de önemli değişikliklere gidiliyor. Test odaklı değerlendirme anlayışından beceri ve bilgi temelli ölçme modellerine geçiş yapılırken, yapay zekâ bu yeni sistemin önemli bir parçası olacak. Özellikle açık uçlu sorularla yapılan öğrenci değerlendirmelerinde, yapay zekâ araçları öğretmenlerin analiz ve ölçüm süreçlerine önemli katkılar sağlayacak. Bu sayede daha objektif ve kapsamlı değerlendirmelerin yapılması mümkün hale gelecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yenilikçi adımları, Türk eğitim sisteminde yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması ve eğitimin geleceğinin şekillenmesi açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Öğretmenlere sunulacak yapay zekâ destekli asistanlar ve geliştirilen diğer YZ tabanlı araçlar, eğitimde verimliliği artırırken, öğrencilere de daha kişiselleştirilmiş ve etkili bir öğrenme deneyimi sunma potansiyeli taşıyor.

Yorum
Yorumlar
Metin Yıldız
11 Haziran 2025
Yakınfa dersleri de yapay zeka verir. Öğretmene de gerek kalmaz.
H.E.
10 Haziran 2025
Yardımcı zeka yerine planlarını hazırlayacak öğretmen olsa daha mutlu olurlar bence
Ak
10 Haziran 2025
Sürekli günlük plan hazırlıyoruz çıktı veriyoruz, bu olaydan kurtulalım önce. Hala belge hazırlamaktan kurullar kutlamalarla projelerr yazılmaktan işimizi yapamıyoruz
Vanlı
10 Haziran 2025
Bence öğretmene destek değil, toplumu robotlaştırıp bütün değerlerinden uzaklaştırıp köle haline getirme projesidir. Bunda toplumu köleleştirme projesinde etkin kimdir, tabii ki küreselciler. Bakanlığımızın daha iyi düşünmesini temenni eder saygılar sunarım.
YÖK’ten Tarihi Karar: Üniversite 3 Yılda Bitecek, 175 Bölüm Tamamen Kapatıldı! YÖK, üniversite sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Kontenjanlar azaltılıyor, bazı bölümler kapatılıyor, lisans eğitimi 3 yıla düşerken staj süreleri uzatılıyor.
Yılbaşında 9 günlük tatil planı nasıl yapılır? 2026 yılbaşı tatili için 9 günlük fırsat kapıda! 1 Ocak'ın Perşembe olmasıyla, 4 günlük izin kullanarak uzun bir mola vermek mümkün. İşte 2026 resmi tatil takvimi ve izin rotası. Yılbaşında dokuz günlük tatil planı nasıl yapılır?
Bina Sorumlusu, Salon Başkanı, Gözetmen… AÖF’te Ücret Tablosu Açıklandı Anadolu Üniversitesi AÖF 2025–2026 Güz Dönemi sınavları için görevli başvuruları başladı. İstanbul ve diğer iller için ayrı belirlenen ücretler öğretmenlerin dikkatini çekti.
Ankara’da Memura Rekor Destek: Mansur Yavaş %120 Tavan Oranıyla İmzayı Attı! Ankara Büyükşehir Belediyesi, ABB, ASKİ ve EGO’da görev yapan memurlar için Sosyal Denge Tazminatı sözleşmesini yasal tavan olan %120 üzerinden yeniledi.
Öğretmen Atamalarında ‘Kilometre’ Muamması: Kimler Uzak İlçelere Gönderilebilir? Milli Eğitim Bakanlığı’nın norm fazlası öğretmenlere yönelik yayımladığı son yazı, aile birliği olanları korurken bekâr ve eşi çalışmayan öğretmenler için resen atama belirsizliğini yeniden gündeme taşıdı.
Eskişehir’de Kayıp Öğretmen Alarmı: Türkçe Öğretmeni 4 Gündür Aranıyor Eskişehir Odunpazarı’nda görev yapan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’dan 4 gündür haber alınamıyor. Polis ekipleri kent genelinde ve Porsuk Çayı çevresinde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Öğretmenlerin Ek Ders Hesaplamalarında Büyük Risk Aralık ayı ek ders hesaplamalarında en kritik kalem sınav görevleri oldu. Okul yönetimlerinin KBS işlemlerini atlaması halinde açık lise sınav ücretleri öğretmenlerin hesabına yatmayabilir.
Zamlı Uzman ve Başöğretmen Tazminatları Kaç TL’ye Çıkacak Ocak ayında öğretmenlere yapılacak zamla birlikte uzman ve başöğretmen tazminatları yeniden hesaplandı. Yüzde 11 zam, enflasyon farkı ve 1.000 TL artış maaşlara nasıl yansıyacak?
Şanlıurfa Öğretmen Akademilerinde Mevlânâ Mesnevisi Programı Millî Eğitim Bakanlığımız uhdesinde yürütülen Şanlıurfa Öğretmen Akademileri kapsamında faaliyet gösteren Edebiyat Akademisi, bu hafta vefatının 752. yıl dönümü dolayısıyla Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî anısına program düzenledi.
Öğretmen atama branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programı detayları netleşiyor Milli Eğitim Akademisi’nde öğretmen adaylarını ilgilendiren süreçte sona yaklaşıldı. Branş kontenjanları, eğitim merkezleri ve 1 yıllık akademi programına ilişkin detaylar netleşiyor.
Öğretmenlere 5 Oturum Sınav Görevi Fırsatı! ÖSYM, Aralık ayı sonunda yapılacak Uzman Yardımcılığı ve Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavları için öğretmenlere 5 ayrı oturumda görev alma imkânı sundu.
Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerine Yüksek Kazanç Kesintisi Aralık ayı ek ders ödemeleri yıl sonu mali kapanış nedeniyle erkene çekildi. Ancak üst vergi dilimine giren öğretmenler için net tutarlarda dikkat çekici düşüşler yaşanacak.
Eğitim Mil-Sen: Memurların Çözülemeyen Sorunları Artık Ertelenemez Kamu hizmetlerinin asli unsuru olan memurlar, uzun yıllardır biriken ekonomik, sosyal ve özlük hak kayıpları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır.
Ali Yalçın’a Yıldırım Demirci’den ağır eleştiri: “Hangi yüzle üyenin karşısında?” Yıldırım Demirci, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ı yargı kararları üzerinden eleştirip bombardımanına tuttu: “Hangi yüzle üyenin karşısında?”
Kamu Çalışanlarının Kaderini Değiştirecek 7 Maddelik Teklif TBMM'de! MHP, artan enflasyon karşısında alım gücü eriyen memurlar için zam, refah payı ve özlük haklarını kapsayan 7 maddelik düzenleme teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.