9668,36%1,33
38,81% 0,36
43,29% -0,25
3996,59% -0,90
6506,72% 0,56
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atamaları ve norm kadro planlamasıyla ilgili önemli bir adım atıyor. Norm fazlası öğretmen sorununu çözmek ve öğretmen ihtiyacı bulunan alanlardaki eksikliği gidermek amacıyla branş değişikliği uygulaması devreye sokulacak. Yeni uygulama ile fazla öğretmenin bulunduğu branşlardan, ihtiyaç duyulan alanlara doğrudan geçiş yapılabilecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, öğretmen ihtiyacının fazla olduğu branşlarda açık bulunduğu takdirde, norm fazlası olan öğretmenlerin bu alanlara yönlendirileceğini belirtti. Açıklamada, "Bakanlıkta ilgili bir branşta açık var ise başka bir branştan doğrudan değişiklik yapılacak." ifadelerine yer verildi.
Bu uygulama ile hem atama bekleyen öğretmenlerin önü açılacak hem de mevcut öğretmenlerin mağduriyeti azaltılacak.
Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelinde öğretmen açığının en fazla olduğu branşlar şu şekilde sıralanıyor:
Özel Eğitim Öğretmenliği
Sınıf Öğretmenliği
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Okul Öncesi Öğretmenliği
İngilizce Öğretmenliği
Bu beş alanda ciddi bir öğretmen açığı bulunurken, bazı branşlarda ise norm fazlası öğretmen sayısı dikkat çekici düzeylere ulaştı. MEB'in uygulamaya koyacağı branş değişikliği sistemiyle, bu dengesizlik giderilmeye çalışılacak.
Yeni sistemin detayları ve uygulama takvimi önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulacak. MEB yetkilileri, öğretmenlerin istekleri ve yeterliliklerinin de dikkate alınacağı bir sistem üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor.
Uygulamanın öncelikle norm fazlası durumunda olan öğretmenleri kapsaması bekleniyor. Ancak ilerleyen süreçte, çeşitli kriterleri karşılayan diğer öğretmenlerin de başvuru yapabilmesinin önü açılabilir. Yani sadece ihtiyaç doğrultusunda değil, öğretmenlerin kişisel gelişim ve kariyer hedeflerine de katkı sağlayacak bir sistem hedefleniyor.