Bugün, 15 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14292,72%0,97
  • DOLAR

    42,69% 0,01
  • EURO

    50,18% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5956,04% 0,92
  • Ç. ALTIN

    9548,83% 0,71

Öğretmenlerden 24 Kasım’da, 24 İstek…

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği İzmir İl Başkanı Alpay Cavlak, ''24 Kasım Öğretmenler Günü'' dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Eğitim 24.11.2025 00:02:00 2
Öğretmenlerden 24 Kasım’da, 24 İstek…

Lider Eğitimci Yazarlar Derneği İzmir İl Başkanı Alpay Cavlak, ''24 Kasım Öğretmenler Günü'' dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Başöğretmen sıfatlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti'nde öğretmenlerin süslü sözler duymak yerine, anlaşılmak ve meslek onurlarını yeniden istediklerini'' dile getirdi.

 

Öğretmene yapılan yatırımın ülkenin geleceğine yapılacak yatırım olduğunu söyleyen CAVLAK; İçinde bulunduğumuz zor koşullara rağmen yılmadan yorulmadan büyük bir özveriyle görevini en iyi şekilde yerine getirdiklerini söyledi. Öğretmenlerin her geçen gün morallerini düşüren, meslekten soğutan yeni uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarının altını çizdi.

Alpay CAVLAK; 24 Kasım için hazırladıkları 24 önemli isteği paylaştı. Lider Eğitimci Yazarlar Derneğinin 24 Kasım talepleri şu şekilde:

  1. Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimcilerin hak ettikleri haklara kavuşmasını sağlayacak, haklarını koruyacak ve güvence altına alacak şekilde -eğitim paydaşlarının da görüşleri alınarak- yeniden düzenlenmelidir.
  2. Öğretmenlik onurunu korumak adına mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek için somut adımlar ivedilikle atılmalıdır.
  3. Öğretmenler en düşük memur maaşı alan konumundan bir an önce kurtarılmalıdır. Ek ders ücretleri, çocuk ve kira yardımı arttırılmalıdır.
  4. Öğretmenlerin ve öğrencilerin güvenli ve sağlıklı bir ortamda ders yapabilmeleri için okul sınırlarında güvenliği sağlayacak ve ilk adım sağlık hizmeti alabilecekleri personel bulundurmalıdır.
  5. Öğretmenlere yıpranma payı, çalışma güçlüğüne göre öğretmenlere tazminat, ek puan verilmelidir. Maaş zamlarının vergi dilimi karşısında erimemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
  6. Müfredat modeli sık sık değişmemeli, kısa ömürlü olmamalı daha kalıcı uzun soluklu olmalıdır. Evrensel ve bilimsel verilere göre hazırlanmalıdır.
  7. Öğretmenlerin uzman ve başöğretmenlik kariyer tazminatı ödemeleri emeklilikte devam etmelidir.
  8. Öğretmenlerin emekli olduklarındaki büyük maaş düşüşü engellenmeli böylece emekliliğe teşvik edilmelidir.
  9. Öğretmen ve idareci atamalarında mülakat uygulamasından vazgeçilmelidir.
  10. Norm kadro mağduriyetleri giderilmeli. İllerde ortak bir mevzuata göre hareket edilmeli, resen atama yapılmamalıdır.
  11. Müfredatlar, ders kitapları, sınav sistemleri öğretmen görüşleri doğrultusunda bilimsel yöntemlerle hazırlanmalıdır. Yardımcı kaynak kitapların kullanılmasına izin verilmelidir.
  12. Okullarda demokratik bir ortam olmalı ve öğretmenler okul idarelerinin keyfi uygulamalarından kurtarılmalı, yönetici atamalarında liyakat öne çıkmalıdır. Sistem Whatsapp ile okul yöneten yetersiz idarecilerden arındırılmalıdır.
  13. Öğretmenlere yönelik baskı mobbing ve Sendikal torpil, uygulamasını adet haline getirmiş idarecilerin saltanatına son verilmeli, yapanlar cezalandırılmalı, öğretmenlere demokratik hakları kullandırılmalıdır.
  14. Öğretmenlerinin verimli olacakları, eğitimini aldıkları alanlarda çalışması sağlanmalıdır. Gereksiz re’sen verilen eğitimlerden vazgeçilmelidir.
  15. Öğretmenler gereksiz kırtasiye ve evrak işlerinden kurtarılmalıdır.
  16. Sürekli eskisinin üzerine yenisi eklenen proje yığınından öğretmenler kurtarılmalı, derslerine odaklanmalarının önündeki tüm gereksiz işler kaldırılmalıdır.
  17. Nöbet görevi isteğe bağlı olmalıdır., 2. Nöbet dayatılmamalı, nöbet ücretleri ders saati ile orantılı arttırılmalıdır.
  18. Okullarda sanat ve spor faaliyetleri desteklenmeli, okulların günlük ders saati düşürülmelidir.
  19. Atama bekleyen öğretmenlerin ataması yapılmalı, öğretmen yetiştiren kurumlarda ihtiyaca göre öğrenci alımı gerçekleşmelidir. Ücretli öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik uygulamalarına son verilmelidir.
  20. İl içi ve iller arası yer değiştirmelerdeki engeller ortadan kaldırılmalıdır.
  21. Okullarda fen ve bilişim laboratuvarları tekrar açılmalı güncel teknoloji ile desteklenmelidir.
  22. Kalabalık sınıflardaki öğrenci sayıları 20’nin altına düşürülmelidir.
  23. Öğrenci davranışları değerlendirme kurulunun etkinliği artırılmalı, uygun yaptırımlar konusunda mevzuat hazırlanmalıdır.
  24. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için eğitim ve tatil fırsatları yaratılmalıdır. Kendisini geliştiren öğretmen ödüllendirilmelidir.

Yıllardır öğretmenin değerini anlatırken, "hakkınız ödenmez" deyip ödenmiyor. Öğretmenler 24 Kasım’da göstermelik kutlamalar değil, sorunlarının çözülmesini, haklarının ödenmesini istiyor. Öğretmenlerin birikmiş birçok sorunu varken bu sorunların çözümü yerine sembolik kutlamaları kabul etmiyoruz.

Yorum
Yorumlar
M.Ali
25 Kasım 2025
Çok teşekkür ediyorum meslenin yani problemin özünü çok güzel ifade temişsiniz.
Öğretmen
25 Kasım 2025
Mülakat a hayır.

MESEM'e Yönelik Eleştiriler Neden Artıyor? Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri'nden Çarpıcı Analiz: Hatalı Eğitim Anlayışı!

31 Aralık’ta Okullar Tatil mi? 1 Ocak Sonrası Eğitim Takvimi Açıklandı

Öğretmen Atamalarında Kritik Kabine Toplantısı! 10 Bin Kontenjana Ek Atama Gelecek mi?

Öğretmenler 4 yeni sınav görevi! Sınav görevi ve ücretleri belli oldu

Manisa’nın Tarihi İlk Kadın Başkanı Gülşah Durbay 37 Yaşında Hayatını Kaybetti

Liselerde Sınıf Geçme Kuralları Değişti: Yeni Sınav Şartı Geldi

Aralık Ayında Dört Ayrı Sınav: Öğretmenler İçin Görev Başvuruları Başladı

Ramazan başlangıç tarihi belli oldu! Ramazan ne zaman başlıyor, Ramazan bayramı ne zaman, kaç gün tatil?

Yılbaşı Tatilini 4 Güne Uzattılar! 750 Bin Kişilik Dev Seyahat Dalgası Kapıda

Yeni memur maaşları açıklandı! Memurların kontrolü önemli

Aralık Bordroları Açıldı: Öğretmenler İçin Kritik Kademe ve Derece Uyarısı

1 Ocak Tatili Öğretmenleri Nasıl Etkileyecek? Ek Ders Kesintisi Netleşti

Öğretmen Atamalarında Sürpriz Hamle: En Fazla Atama Yapılan Branşlar Yeniden Şekilleniyor

LÖSEV, YERLİ MALINA SAHİP ÇIKIYOR: “TEMİZ VE SAĞLIKLI BESLENME KANSER RİSKİNİ AZALTIR”

Milyonlarca Veli’ye müjdeli haber! Yeni düzenleme velinin elini güçlendirecek

Sidney‘de Yahudilere yönelik saldırı: 12 ölü onlarca yaralı var

Tüm memurlara yeni maaş zammı geliyor! Memur maaşları ne kadar zamlanacak?

Üç Aylar Bu Yıl İkinci Kez Başlıyor: Kandil ve Ramazan Takvimi Netleşti

ABD Üniversitesinde Dehşet: Brown Kampüsünde Silahlı Saldırı, 2 Ölü, Çok Sayıda Yaralı

Ahmet Doğan Milli Eğitim Müdürü Olarak Atandı!

Yeni Haftada Hava Nasıl Olacak? Meteoroloji Haftalık Hava Tahmini Raporu

250 Vergi Müfettiş Yardımcısı Alınacak

Ocak 2026’da Uzman Öğretmen Maaşları Ne Kadar Olacak? İşte Zamlı Hesaplama

10 Bin Yeni Öğretmen Atama Takvimi ve Branş Dağılımı

Borçlular TBMM‘den güzel haber! Borçlar silinecek, borç kapatma kredisi geliyor

SSK ve Bağ-Kur Emeklileri Ne Kadar Maaş Alacak?

450 Şube Müdürü Alımı İçin Kritik Gelişme: Takvim Güncellendi

Ek Ders Ücretlerine Çifte Zam: Öğretmenler Ocak’ta Ne Kadar Alacak?

Öğretmen Maaş Bordroları E-Devlet’te Erişime Açıldı: 15 Aralık Öncesi Bordronuzu Kontrol Edin!

Atama Bekleyen Öğretmenler İçin Kritik Adım: MHP’li Vekilden Bakan Tekin’e Soru Önergesi

Yükleniyor

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.